Mac OS X i network implementacija i administracija
Posted: 27 November 2010 09:59 AM
Member
RankRankRank
Total Posts:  82
Joined  2010-05-25

Siguran sam da veliki broj network administratora i inzenjera za implementaciju i odrzavanje koristi apple.

Sto se odrzavanja tice tu sam se uigrao jer mi Terminal sasvim odgovara i ponasa se bas kako treba.

Sad malo oko inicijalnih konfiguracija lupam glavu pa bih tu zeleo da se konsultujem sa vama.
Naime, ko radi sa opremom kao sto je Cisco zna se da ponekad mora da se nakaci i na konzolni port. E eto, tu je vec muka. Jedini nacin trenutno jesu USB to RS232 konverteri i imam ih par komada sa sve drajverima za mac os x.
Ono sto me buni je to sta dalje… Koji program koristiti za kacenje na uredjaje preko Serial porta?
Po netu vidim da se podosta koristi Zterm iako je star 200 godina kazu da super radi posao.

Post edited by: bgillegal, at: 2010/11/27 10:00

Profile

Posted: 27 November 2010 06:30 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  274
Joined  2010-03-04

Jesi gledao ovjde oko toga?

http://www.cisco.com/en/US/docs/routers/access/1900/hardware/installation/guide/19cable.html

Konkretno sam nasao ove komande za terminal.

Step 1 Use the Finder to go to Applications > Utilities > Terminal.

Step 2 Connect the OS X USB port to the router.

Step 3 Enter the following commands to find the OS X USB port number

macbook:user$ cd /dev

macbook:user$ ls -ltr /dev/*usb*

crw-rw-rw-  1 root   wheel     9,  66 Apr 1 16:46 tty.usbmodem1a21
DT-ullals-macbook:dev user$

Step 4 Connect to the USB port with the following command followed by the router USB port speed

macbook:user$ screen /dev/tty.usbmodem1a21 9600

To disconnect the OS X USB console from the Terminal window

Enter Ctrl-a followed by Ctrl-\

Uvijek sam se mucio sa ovim, zato sam instalirao Parallels Desktop i win7 na njemu a za konekciju koristim putty koji radi bez greske…

P.S Sa Ztermom nemam dobro iskustvo…nisam uspio da ga natjeram da radi iz cuga vise od sat vremena. Jednostavno blokira iz meni nepoznatog razloga, sve pobijeli.

Post edited by: Kapetan, at: 2010/11/27 18:38

Profile

Posted: 27 November 2010 10:44 PM   [ # 2 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  82
Joined  2010-05-25

Malo sam se namucio dok sam nasao drajvere za ovaj moj usb to serial converter. Nasao, instalirao, uradio

Milan-Petrics-MacBook-Pro:dev milan$ screen /dev/tty.usbserial-FTCABCB5 9600

I dobio prazan ekran sto bi trebalo da znaci da sve to lepo radi.

Sutra cu do firme da se nakacim na neki router i da vidim dal 100% sve funkcionise kako treba 😊

Elem, eto mozete jos nesto da preporucite od Network Administration programa. Nesto sto moze da bude zanimljivo i korisno 😊

Profile

Posted: 28 November 2010 10:55 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  274
Joined  2010-03-04

jesi li probao nTop?

http://www.ntop.org/overview.html

Profile