Firefox i fontovi
Posted: 28 November 2010 11:42 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  274
Joined  2010-03-04

Firefox mi je nesto pobrljavio ovih dana…Fontovi su postali nenormalno veliki na raznim stranicama i svaka strana se razlicito prikazuje. Google je nekad normalan nekad su slova uzasno mala, SMUG takodje a evo i primjer u attachmentu.

Neki drugi sajtovi kao npr. Gizmodo, Engadget, Wikipedia i sl se prikazuju sa uzasno malim fontovima. Nema trika da ih mogu povecati.

Ovo ispod su moja trenutna podesavanja mada kako god mijenjao velicinu fontova,sajtovi su i dalje uzasni za citanje. Pokusavao sam i da ukljucim da sajtovi nezavisno od mojih podesavanja odlucuju o fontovima medjutim nista.

Posto me ovo jako nervira molio bih nekog ko koristi firefox da mi eventualno kaze svoja podesavanja fontova ili na koji nacin da vratim na default sve pa da vidim hoce li onda biti bolje.

Post edited by: Kapetan, at: 2010/11/28 23:44

Profile

Posted: 29 November 2010 01:36 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Glupo pitanje - da li si probao da stisneš Command+0, da resetuješ zoom?

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 29 November 2010 09:20 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Mislim da nije to u pitanju, barem prema onome što se vidi na prvom screenshotu (različta velična karaktera u dijalog boksu i van njega).

U dijalog boksu ti stoji monospace font, pa za početak probaj da promeniš Preferences size iz 16 u nešto manje.

U podešavanjima za fontove se vidi samo Western script. Kod FF imaš to debilsko podešavanje fontova za svaki script i tip (proportional, sans-serif, serif,…) pa probaj da postaviš npr. User Defined i u okviru samog scripta podesi encoding ili na western ili na unicode/utf-8 i stavi da ti je svaki tip u istom fontu i u istoj velični To za probu samo.

Ili pređi na neki normalniji browser 😉

Post edited by: DS_Store, at: 2010/11/29 09:22

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 29 November 2010 02:09 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Poslušaj ovo što DS_Store kaže, ali i obrati pažnju na to da ćeš morati za svaki enkoding da prođeš podešavanja, jer se ne vuku/preslikavaju/kopiraju (npr. ako na stranici za UTF promijeniš default veličnu serifnog fonta sa 16 na 14, to ćeš isto morati da uradiš i za Windows-1250, Latin 1, ...).

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 30 November 2010 02:01 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-04

Aj od pocetka ovako,

cmd + 0 je pomoglo…ali svaki put kad otvorim neku stranu moram cmd+0 da bi se vratila u normalu.

Sto se SMUG-a tice,kao sto rekoh cmd0 je vratilo pregled foruma u normalu medjutim i dalje su slova velika dok ovo pisem. Dakle treba da rijesim velicinu slova u boxu.

A pokusao sam ovo sto DS_Store kaze, ali sam izgubio zivce posle 10 min. Svaki sajt mi je potpuno pobrljavio i poceo ruzno da prikazuje slova odnosno fontove. Totalni haos je nastao i sad razmisljam kako da reinstaliram ff a da sacuvam neka podesavanja.

Sto se prelaska na normalniji browser tice, jedino bih operu uzeo u obzir. Kod safarija mi smeta sto ne mogu da ostavim 5 tabova i nakon ponovnog paljenja da se isti tabovi vrate. Ili mi daje glupi home page ili blank ili ne znam sta.

A da je dobra stvar sto nema ovo sto ff glupavi ima (podesavanje svakog hebenog fonta za svaki moguci script);to stoji.

Profile

Posted: 30 November 2010 04:27 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Opera na žalost više nije normalan browser. Većina nas sada ovde nekako spontano prelazi na Chrome. Ima i on svojih mana i razlika, ali zadovoljava većini potrebe za browserom. A Safari postaje dobar browser tek kada mu se stavi Glims ili neka slična extenzija, koja omogućava to što ti recimo sada trenutno kod njega smeta.

Što se tiče FF-ovog nepamćenja, jesi probao da pogasiš sve tabove, otvoriš samo jedan novi, uradiš Cmd+0, zatvoriš i njega, restartuješ FF i onda vidiš da li je zapamtio podešavanje?

Verovatno bi i brisanje pref fajlova u krajnjoj meri pomoglo.

Profile

Posted: 30 November 2010 06:13 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Mario wrote:

Verovatno bi i brisanje pref fajlova u krajnjoj meri pomoglo.

+1

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 01 December 2010 12:25 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-04

@Mario

Nisam pokusao ovo sto si predlozio. Nesto sam kratak sa zivcima kad su ovakve stvari u pitanju -> uradio sam backup bookmarks-a i reinstalirao ff. Sad je sve ok….

U medjuvremenu sam sve prebacio na Safari i upravo citam o raznoraznim extenzijama, a pogledacu i glims kako bih ga podesio prema potrebama.

*Kad smo vec kod ekstenzija, ima li neko predlog za twitter ekstenziju koja ce mi u bookmark baru ili gdje vec prikazivati tvitove ljudi koje pratim?

Chrome, sam probao prije hm…pa i vise od 2 god i nije mi se uopste dopao. Vjerovatno je to sad neka druga prica i sigurno su ga poboljsali znatno ali ostaje za neki drugi put.

Profile

Posted: 01 December 2010 04:33 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Pre dve godine je bio na Geko engineu, a sada je na WebKittu (kao i safari); a sve je promenjeno na bolje 😊

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_web_browser_engines

A evo ti i tebe, ako ti je promakla, gde se priča o Safariju i Chromi, prednosti i manje jednog i drugog.

http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=55054&catid=11

Profile

Posted: 01 December 2010 10:11 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-04

Pratim tu temu. Mozda ga probam.

Za sad Safari odradjuje posao jako fino.

Profile