< 1 2 3 4 >  Last ›
2 of 6
Parallels vs VMWare vs VirtualBox vs ostali
Posted: 06 December 2010 08:23 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Zaboravih: postoji samo jedna verzija VMWarea koja radi na Macu, to je VMWare Fusion. Ostalo su raznorazne serverske, Windows i varijante za ostale operativne sisteme.

‘Čuo’ sam na jednoj listi da će Lion Server biti dozvoljeno da se virutelizuje, tako da možemo očekivati onda i Mac verzije nekih drugih VMWare rešenja.

Inače, i Parallels i VMWare koštaju $80, s ti mda VMWare daje nekakav mail-in rebate od $30, za nas verovatno neupotrebljiv.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 December 2010 08:29 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

VirtualBox NEMA drag & drop is host OS-a u client OS. E sad glupo zvuci ali sam stvarno morao da proverim na googlu na sta mislite posto mi verovali ili ne to nikad nije zatrebalo. Mozda drugacije radim od vecine ali ja drzim shareovanih par foldera za projekte (tako da ih kupi i time machine). Osim toga ne dozvoljavam da se OS X i Windows dodiruju (osim copy/paste). Prakticno drzim Windows kao u kavezu sa sto manje dodira sa spoljnim svetom 😊

Stvarno nije Madamov, bio sam ubedjen. Ovaj thread:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=40046&view=flat&catid=7

Profile

Posted: 06 December 2010 09:06 PM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

dusanx wrote:

VirtualBox NEMA drag & drop is host OS-a u client OS.

Kod ovih drugih (VMWare i Parallels) je to DVOSMERNO, a možeš da imaš šerovane foldere koje uključuješ i isključuješ po potrebi.

Prakticno drzim Windows kao u kavezu sa sto manje dodira sa spoljnim svetom 😊

Gde ćeš veći ‘kafez’ od drag&dropa, bez šerovanih foldera, kako je kod mene najčešće namešteno?

Post edited by: madamov, at: 2010/12/06 21:07

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 December 2010 10:24 PM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  104
Joined  2009-10-16

Ja najviše volim da koristim Wine jer onda njindonjz uopšte nije potreban… Naravno, to radi samo za neke programe, ali tamo gde radi je najbolje rešenje.

Ja nažalost poslednjih godinu dana plaćam račune zahvaljujući jednom velikom poslu za koji se alat nažalost zove Visual Studio. BootCamp ne koristim ni pod tačkom razno otkad je MBP počeo pod Njindonjzom da se gasi zbog pregrevanja, a i iz mog iskustva teza da jedino Bootcamp obezbeđuje pristojne performanse jednostavno nije tačna. Možda ne radim dovoljno zahtevne poslove, mada mi se čni da je kompajliranje prilično velikog sorsa koji 5-6 ljudi razvija već godinu i po dana nije baš nezahtevno.

U svakom slučaju, na MBP-u koristim VMWare Fusion i Nj7 64-bit u njemu (imao legalnu licencu, da sam mogao da biram stavio bih 32-bit); VM ima 2G RAM-a, oba jezgra i 40G diska. Koristim isključvo Fullscreen mod i svi drag&dropovi i sharinzi su isključeni (osim jednog zajedničkog foldera). Imam inače i sasvim pristojan PC (C2D na 2Ghz) laptop koji služi kao ispomoć ali ga ne pali skoro nikad - VMWare Fusion pristojno odrađuje posao.

Imam i iMac 24’ koji nažalost ima samo 2G RAM-a i tu ne vredi ništa osim VirtualBoxa i u njemu Windows XP. VS radi ali sporo, mada je glavni krivac za to čnjenica da VM ima jedva 1G RAM-a.

Inače, VMWare Fusion preferiram samo i isključvo zato što koristim VMWare i na drugim platformama, pa je jednostavno preneti virtualnu mašinu.

Znam da je no-no ali moram da pomenem - u VirtualBoxu sasvim lepo radi i khm, klijentska verzija SL-a. Imam jednu nameštenu VB VM sa 10.6.5 i najsvežiji m XCode-om. Služi za zlu netrebalo kad treba negde gde ne postoji Mac kompajlirati nešto za isti ili za (što je mnogo češće za) iOS.

Post edited by: cocoa, at: 2010/12/06 22:26

Profile

Posted: 06 December 2010 10:42 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

madamov wrote:

Gde ćeš veći ‘kafez’ od drag&dropa, bez šerovanih foldera, kako je kod mene najčešće namešteno?

Skroz ima smisla, prosto mi nikad nije palo na pamet ni zatrebalo. Navika je cudo.

Profile

Posted: 07 December 2010 09:39 AM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Da ne ostane da nismo spomenuli, ima i Parallels svoje rešenje za virtuelizaciju na serveru, reklamiraju ga kao ‘tri servera u ejdnom’, iliti da možeš da imaš Windows, Linux i Mac OS X Server na jednom Xserveu.

Signature 

Profile

Posted: 07 December 2010 10:07 AM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

@cocoa:

Posto koristis VMWare i VB da il mozes da ih uporedis? Sta VMWare ima sto VB nema? Znam da je blisko poredjenje posto VMWare koristis bez drag-dropova al me cisto zanima opsti utisak.

Profile

Posted: 07 December 2010 11:25 AM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

madamov wrote:

Koliko znam, svi umeju da koriste Bootcamp particiju.

Hajde da pojasnim: mislio sam na to da se ima BC particija za najzahtevnije stvari, a da se s njom, za manje zahtevne stvari (tipa IE banking) radi i sa nekim od ova dva programa. Ovako radim danas ali koliko vidim iz odgovora slabo ko još to primenjuje tako da je to verovatno odgovor sam po sebi.

Dakle, nisam mislio na reboot u BC particiju, nego me je interesovalo da li neko ima savet da je jedan program brži od drugog po pitanju pristupa i rada sa BC particijom.

madamov wrote:

Ja takav ozbiljniji još nisam imao prilike da radim. B) Šalim se, sve mimo nekog CAD-a i renderinga je manje, više ili potpuno zadovoljavajuće kroz virtuelnu mašinu.

E sad, caka je da je upravo AutoCAD u pitanju, plus svakakvi MEP i IES softveri, dakle 2D/3D drafting, 3D modelovanje, building modeling, thermal analysis i sl. stvari.

Ono što je mene interesovalo je da li postoji virtuelna mašina koja može da gura takav rad? Ja mogu da kažem da Parallels v.6 sigurno ne može jer sam probao i iako se iz Parallelsa u ostale programe prelazi bez problema (vidan napredak u odnosu na prethodne verzije); rad unutar samog Parallelsa je chop-chop. Svašta sam mu podešavao ali jbg, ne ide. Dakle, morao sam u BC. Pitanje bi bilo, da li bi eventualno VB ili VMWare mogli to da izguraju?

Konkretno jedino je cocoa spomenuo ovo zahtevno kompajliranje, s tim da je koliko vidim pogrešno shvatio da zastupam tezu da ‘jedino Bootcamp obezbeđuje pristojne performanse’, dok mene samo zanima da čujem da li neka virtuelna mašina može da parira BC reboot-u po pitanju zahteva koje sam naveo iznad.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 07 December 2010 02:38 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Kompajliranje jeste zahtevno, ali procesorski. Tebe muč grafička zahtevnost, zar ne?

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 07 December 2010 04:26 PM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Da ne citiram, za ovo što DS_Store pita bi trebalo porbati VMWare sa ‘očepljenom’ količnom RAM-a, dignut sa Bootcamp particije ili barem fiksirane i dovoljne velične hard disk fajla, pa onda videti koliko je upotrebljivo u odnosu na reboot. Sve mimo toga će, mislim, uvek biti znatno lošije.

Signature 

Profile

Posted: 07 December 2010 04:39 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Kako VMWare stoji sa emulacijom 3D grafike? VB ima nesto u povoju 2D/3D ali npr jos ne radi aero. Znam da Parallels ima emulaciju uzetu od wine-a, znaci lici da radi ali potencijalno bagovito.

Profile

Posted: 08 December 2010 09:13 AM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  104
Joined  2009-10-16

E da, očepljivanje RAM-a i dizanje sa BC particije čni čuda što se performansi tiče (ovo drugo ne primenjujem iz sujevernih razloga - videti gore - ali tako govori iskustvo sa drugih platformi).

Ovo za AutoCAD je verovatno pitanje grafike pre nego bilo čega drugog. (Btw, jel ima neko neka iskustva, makar iz 3 ruke sa AutoCAD-om za OS X?).

Inače, Aero radi u VMWare-u, kakve su mu performanse ne bih umeo da kažem jer ne zalazim van gore pomenutog Visual Studija, ali čnjenica da ne palim pominjani PC laptop skoro nikad valjda znač i da su performanse ‘dovoljno dobre’ 😉

Profile

Posted: 08 December 2010 11:29 AM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Lucas na Bench-u je za sada jedini koji ima komentar da je bolji nego na Windows-u… Niko drugi ništa rekao nije.

Ups. Lažem. Imaš ovdje ovu temu…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 08 December 2010 05:53 PM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Dachaz wrote:

Tebe muč grafička zahtevnost, zar ne?

Da, tako ispada, a nisam se skoncentrisao da tačno kažem di je problem.

Ni pod Windowsom ne radi savršeno za ovaj hardver, očgledno je da tu neki drajveri nisu optimizovani do samog kraja™ ali je i tako kažem neuporedivo bolje nego pod virtuelnim makinama.

Rokao sam mu ja memoriju (ili da stručno kažem, očepljivao 😉 ) i u granicama a bogme i preko recommended ali uvek ista priča. Grafička mi je na maximumu, 128 GB. Jbg, rekao bi čovek da je to dovoljno, znatći verovatno su neke drajverske priče u pitanju, otkud znam.

Sad kad ste spomenuli grafiku, i da znate da ste u pravu, neke CFD analize radi ko iz bulje, a secka u vezi ovih kedova i sl. stvari.

Post edited by: DS_Store, at: 2010/12/08 17:59

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 08 December 2010 06:02 PM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

DS_Store wrote:

ili da stručno kažem, očepljivao 😉

Moze puno da pomogne ako ga iskljucis iz mreze pa se izagnas iz svih ostalih programa ukljucujuci antiviruse 😉

Profile

< 1 2 3 4 >  Last ›
2 of 6
‹‹ Bootcamp ili Parallels?      iMac problem... ››