Čime oživeti particiju?
Posted: 11 December 2010 02:28 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Ovako, napravio sam sra*e.

Imam externi FW disk, na njemu čuvam neke podatke, a imam i instaliran OS za ne daj Svarože. Disk ima jednu particiju i u pitanju je dakle Apple Partition Map.

Kada sam u Disk Utility-ju hteo da ubijem neku desetu particiju na nekom levom hd-u, greškom sam pod Partition kliknuo na ‘-’ na ovu FW particiju/hd i koju, naravno, nisam hteo da brišem.

ÄŒim sam skapirao kakvu sam glupost napravio (a to je bilo praktično iste sekunde) isključo sam disk na on/off dugme kućišta. Međutim, kako kaže pesma, već je bilo kasno. Ponovno uključvanje i dobijam poruku kao na slici.

Disk Utility više ne vidi samu particiju ali vidi disk. Vidi kapacitet, Partition Map Scheme, Connection Type/Bus/ID, itd. itd.… ali ne postoji nikakav volume, ako me kapirate šta pričam. Dakle, morao bih da idem ili na Partition (1 ili više, nebitno) ili na Erase. Ali onda gubim podatke.

Interesuje me da li je moguće nečm naterati particiju da ponovo postane vidljiva? Ako nije, da li se sa ovoga diska onda bar mogu izvući podaci? Pošto kapiram da onaj Remove particije nije brisao podatke nego je samo ubio ‘identifikaciju’ particije/volume-a.

Unapred fala.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 11 December 2010 03:44 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Nema sanse da vratis particiju kakva je bila ali sa DiskWarriorom mozes da vratis podatke. Potrajace poprilicno ali uspeva.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 11 December 2010 03:45 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  109
Joined  2008-04-05

Probaj Drive Genius ili Disk Warrior. Meni je jedan od njih (ne mogu da se setim koji) pomogao kada mi je particija na eksternom disku totalno poludela.

Profile

Posted: 11 December 2010 10:12 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Probaj sve što možeš od alata, File Salvage i Disk Rescue umeju da vraćaju fajlove i sa obrisanih particija, tj. sa particija koje neće da se mountuju, ali to traje i često ne umeju da nađu neke tek obrisane fajlove.

Ako treba BUI imidži, ima jedan na serveru preko AFP-a pa ako ne možeš da pristupiš, reci da menjamo passworde ili da te ubacujemo u grupu koja to može da vidi.

Post edited by: madamov, at: 2010/12/11 22:14

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 11 December 2010 10:24 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  260
Joined  2007-09-07

Meni je ovo spaslo život par puta http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Signature 

iMac 27-inch

Profile

Posted: 12 December 2010 02:30 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Najbolji undelete particija koji sam video je na PCu - Acronis Disk Director, čni mi se, ali to neće da radi sa HFSom, bojim se…
Test Disk je tvoj prijatelj u ovoj situaciji, čni mi se.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 12 December 2010 02:11 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Uspelo je!

Prvo da se zahvalim svim odgovornim ljudima B); tj. ljudima koji su odgovorili i predložili rešenja. Evo summary-ja ako neko bude zaglavio ovako kao što sam ja pametnjaković zaglavio.

DiskWarrior, Drive Genius i TestDisk nisu videli eksterni hard disk uopšte, zato što nije bio mountovan. Ili nisam uspeo da nađem tu opciju, iako sam se trudio i čačkao. Tako da izgleda da ovi programi ne mogu da urade ono za šta sam pitao u naslovu. Meni je to ostalo od ranije u sećanju, kada mi je pod njinjdovsom crkao nekakav master boot sector ili nešto slično, pokrenuo sam neki specijalni boot cd i pomoću alata sa njega bekapovao podatke i opravio taj/te sektore. Nadao sam se da ću nešto slično moći da uradim i sa ovim programima ali očgledno ili ne može ili nisam ukapirao kako.

Imajući sve to u vidu, uz čnjenicu da i Drive Genius u svom helpu čak eksplicitno kaže kako je za problematiku ovog tipa potrebno odraditi data salvage - video sam da mi ne gine bunarenje po disku.

I Data Rescue i File Salvage su videli da je tu nekakav disk i ponudili da spasu šta se spasti može. Proizvoljno sam izabrao Data Rescue, pustio ga da radi i sat i po kasnije (disk 160 GB) eto ti svega nazad.

Hvala svima još jednom, idem da nastavim da se igram s Disk Utility-jem! B) B) B)

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 December 2010 06:15 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Pa lepo, ali me čudi, jer Data Rescue ne govori ništa o povraćki particija, pa ti ga zato nisam preporučo…
Jel ti izvadio podatke, ili se vratila cela particija?

Inače, onaj Disk Director particiju vrati u roku od odmah, eh… PC je keva, što bi reko…

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 12 December 2010 06:45 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Bojim se da od vraćanja particija na Macu nema ništa, ali zato se mogu naći podaci koji su bil na particijama na osnovu heševa i ostalih algoritama koje imaju alati za undelete. Pogotovo što ovde fajlovi nisu brisani, već je ubijena particija u particionoj tabeli. Pravo da ti kažem, ja tom alatu koju bi na macu vratio particiju ionako ne bi verovao, već bih nanovo formatirao disk uz prethodni pokušaj vraćanja podataka.

DiskWarrior nije mogao ništa da uradi zato što nema particije. On ume da spase stvar kada je reč o particiji koja neće da se mountuje, pronađe sve i prikaže onaj preview disk, pa se izvuku podaci.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 December 2010 07:52 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Da, postavih takvo pitanje jer sam se sve vreme nadao da je to moguće — uštedeo bih sebi dosta vremena. Ali super je i ovako, spasio sam par desetina ‘iljada empetrojki.

drdra, Data Rescue - samo ime govori. Nakon drljanja dobio sam opciju da vidim fajlove koji su spaseni i sve je bilo izdeljeno — po formatima: mp3, jpg, avi,… Tu me umalo šlog nije udario kada sam video gore navedeni broj fajlova u jednom direktorijumu, poslagane po abecednom redu. Npr, spomenuti mp3, imaš lepo direktorijum ‘MP3’ i u njemu kvadrilion fajlova:

01 - No One to Blame
1-2-3-4 Rock’n'Roll
02 - I won’t turn away
2 A.M.
2 Minutes To Midnight
4 degrés 7
5 Year Plan
5-0
5th Freedom

Da sam tako morao da spasavam fajlove, iz fundamenta bih ih sve pustio niz vodu. Na svu sreću, u poslednji čas sam primetio da je osim na taj načn Data Rescue ponudio da se spasi data structure, što će reći da imaš sve direktorijume regularno od ./ pa naniže. Čekiraš šta ti treba, npr samo ~/Music i sl. Tu sam pohvatao sve što sam tražio, čak je i Labels uredno prepoznao.

Kažem, slučajno sam izabrao baš Data Rescue. File Salvage je takođe prepoznao da postoji neki hard disk i ponudio je da vrati podatke, tako da očgledno i on radi, samo ne znam šta nudi kao rezultat. Ovo prepoznavanje hijerarhije direktorijuma je mnogo dobra stvar i bez toga, iskreno, ne znam baš koliko bi mi značlo spasavanje fajlova.

Inače, sad kad pričamo o svemu ovome, sećam se ja Data Rescue-a još od pre nekoliko godina. Tada se reklamirao kako tobože do yaya spasava podatke sa oštećenih CD-ova ali se i nije proslavio u praktičnom rešavanju problema. Ovo danas je već nešto sasvim drugo, super je odradio posao.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 December 2010 09:28 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Ja sam ga zakačo skoro kad sam hteo da mountujem hard napravljen za hackintosh,  ispostavilo se da je problem bio hardverski ali to je druga priča. Srećom nije mi trebao pa nisam ni siguran šta može da uradi, ovo tvoje je korisno iskustvo.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile