Ovako, napravio sam sra*e.
Imam externi FW disk, na njemu čuvam neke podatke, a imam i instaliran OS za ne daj Svarože. Disk ima jednu particiju i u pitanju je dakle Apple Partition Map.
Kada sam u Disk Utility-ju hteo da ubijem neku desetu particiju na nekom levom hd-u, greškom sam pod Partition kliknuo na ‘-’ na ovu FW particiju/hd i koju, naravno, nisam hteo da brišem.
ÄŒim sam skapirao kakvu sam glupost napravio (a to je bilo praktično iste sekunde) isključo sam disk na on/off dugme kućišta. Međutim, kako kaže pesma, već je bilo kasno. Ponovno uključvanje i dobijam poruku kao na slici.
Disk Utility više ne vidi samu particiju ali vidi disk. Vidi kapacitet, Partition Map Scheme, Connection Type/Bus/ID, itd. itd.… ali ne postoji nikakav volume, ako me kapirate šta pričam. Dakle, morao bih da idem ili na Partition (1 ili više, nebitno) ili na Erase. Ali onda gubim podatke.
Interesuje me da li je moguće nečm naterati particiju da ponovo postane vidljiva? Ako nije, da li se sa ovoga diska onda bar mogu izvući podaci? Pošto kapiram da onaj Remove particije nije brisao podatke nego je samo ubio ‘identifikaciju’ particije/volume-a.
Unapred fala.