Problem je sledece prirode:
Disk je prikljuchen na Mac preko USB-a, pokrenuta Erase opcija (format Mac Journalized) iz Data Recovery diska i posle 10 sekundi usled brisanja disk je iskljuchen na dugme jer je taj disk backup i u upotrebi je!!!
Najveću grešku si uradio kada si isključo disk. Da si ga formatirao, imao bi tek formatiran disk, po kome ništa nije pisano i bez problema bi vratio sve podatke. Ovako si proces prekinuo bog zna gde i pitanje je šta i koliko ćeš moži izvući ijednim od ova dva gore pomenuta programa.
Dragi kolega pametnjakoviću, evo teme od pre koji dan, gde sam rešavao sličan problem.
Iako sam ja ubio particiju, a ti si krenuo na Erase, mislim da je situacija dovoljno slična i da ćeš moći da izvučeš barem onaj deo podataka koji još nije stigao da bude obrisan. Desetak sekundi brisanjai nije toliko gadno koliko bi moglo da bude.
Kako ti se sada vidi disk, normalno minus obrisani podaci ili se ne vidi ništaod podataka ili se disk ne vidi uopšte?
Čak se i za te obrisane podatke nadam da će moći da se izvuku, ukoliko nisi išao na ‘zirovanje’, tj. pisanje nulama preko njih. Moguće je da su podaci ostali na disku i da su određeni sektori samo flegovani da se preko njih može pisati. To bi bilo super.
Imaš dakle opcije Data Rescue i File Salvage. Na prvu loptu, čni mi se da DR ima više opcija.
Dragi kolega pametnjakoviću, evo teme od pre koji dan, gde sam rešavao sličan problem.
Iako sam ja ubio particiju, a ti si krenuo na Erase, mislim da je situacija dovoljno slična i da ćeš moći da izvučeš barem onaj deo podataka koji još nije stigao da bude obrisan. Desetak sekundi brisanjai nije toliko gadno koliko bi moglo da bude.
Kako ti se sada vidi disk, normalno minus obrisani podaci ili se ne vidi ništaod podataka ili se disk ne vidi uopšte?
Čak se i za te obrisane podatke nadam da će moći da se izvuku, ukoliko nisi išao na ‘zirovanje’, tj. pisanje nulama preko njih. Moguće je da su podaci ostali na disku i da su određeni sektori samo flegovani da se preko njih može pisati. To bi bilo super.
Imaš dakle opcije Data Rescue i File Salvage. Na prvu loptu, čni mi se da DR ima više opcija.
Disk prilikom prikljuchenja trazi da se inicializuje i Data Rescue ga vidi chak vidi i ime diska.. pri Deep Scan-u vidim polako da nalazi fajlove, uglavnom za sada one sitne, shta da radim posle Deep Scana? Hoce mi dati kompletnu folder listu sa diska? ili treba neku drugu opciju da poteram tipa clone disk ili shta vec?
Disk prilikom prikljuchenja trazi da se inicializuje i Data Rescue ga vidi chak vidi i ime diska.. pri Deep Scan-u vidim polako da nalazi fajlove, uglavnom za sada one sitne, shta da radim posle Deep Scana? Hoce mi dati kompletnu folder listu sa diska? ili treba neku drugu opciju da poteram tipa clone disk ili shta vec?
ok, prochitah temu, e sad me zanima da li cu i ja dobiti file structure posle deep scan-a? mislim da li tako treba prvo deep scan pa onda mi izlista sve foldere, fajlove itd? I da shta onda posle?
Iako sam ja ubio particiju, a ti si krenuo na Erase, mislim da je situacija dovoljno slična i da ćeš moći da izvučeš barem onaj deo podataka koji još nije stigao da bude
Izvinjavam se koleZi ako se ovo odnosilo na mene, sinoć sam ostao bez neta kad sam hteo da editujem temu sa dodatim linkom tvoje teme 😊
Ako radiš deep scan pretpostavljam da radiš sa Data Recue - u tom slučaju program će ti sve fajlove koje je našao izlistati u dva direktorijuma:
- u jednom će svi ti fajlovi biti razvrstani po tipovima, npr. mp3, avi, doc, jpg,…
- u drugom će fajlovi biti razvrstani onako kako su ti bili razvrstani na disku. Dakle, videćeš onu osnovnu strukturu koju si video svaki put kada bi disk otvorio u Finderu + videćeš i inače nevidljive fajlove.
Ne znam tačno kako se koji folder zove ali prepoznaćeš ih odmah, vrlo je prosto.
Kada selektuješ/čekiraš ono što hoćeš da spasiš, na levoj strani prozora imaš dugme Recovery. Kada klikneš na Recovery pita te gde to sve želiš da sačuva i to je to. Vodi računa o tome da imaš dovoljno mesta tamo gde želiš da prekopiraš fajlove. Pretpostavljam da ti program neće dozvoliti da ih sačuvaš na istom disku sa kojeg ih spasavaš.
Obrisao sam program pa ne znam sve da ti prenesem 100% verno ali sve je vrlo straightforward i ne možeš da pogrešiš samo ako malo obratiš pažnju šta radiš. U svakom trenutku možeš da prekineš akciju ukoliko to želiš.
cika_kosta,
To ‘pametnjaković’ je šalidbena imenica upućena srky-ju jer sam prvo sebe tako nazvao — zato što sam mlogo pametan i brvo brišem particiju pa onda gledam koju to particiju brišem. 😊
da
izlistao mi je gomilu polu fajlova sa josh gomilom drugih neki fajlova
neshto ima ime neshto nema.. svi direktorijumi su porazbacani u sushtini sve je kupus.. a i pola direktorijuma izgleda da nema..
Naime, DS_Store nije formatirao particiju, već ju je obrisao, ništa na nju nije snimljeno, već je u particonoj tabeli nešto markirano i particija je bila takoreći netaknutog sadržaja. Jednom kada je Data Rescue našao nešto što lič na neoštećen direktorijum, znao je gde da traži fajlove i njihova imena, pa je sve tako lepo i vratio.
Ti si formatirao particiju, tu se direktorijum ‘briše’, tj. može da se pomeri na neko drugo mesto, a povrh svega si nasilno prekinuo formatiranje. Nema neštećenog direktorijuma, Data Rescue mora da ide sektor po sektor ne bi li prepoznao fajl, pa onda ponudio nešto da vratiš, često bez pravih imena, samo sa tipovima fajlova.