Problem sa brzinom Mac-a
Posted: 04 November 2007 01:25 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2006-06-08

Moja situacija je sledeca:
Posedujem iBook G4 koji je od datuma kupovine, pa do pre nekih šest meseci dobro radio, ali posle toga primećujem da ne otvara programe i ne obrađuje podatke tako brzo kao pre.
Skidao sam neke programe sa interneta za MAINTENANCE kao što je Onyx, i radio defragmentacije i ostale stvari ali nisam primetio poboljšanje.
iBook je relativno nov ( kupljen je juna prošle godine ).

Da li imate neke savete i upute za rešenje ovog problema.
Veoma zahvalan.

Novak

Profile

Posted: 05 November 2007 03:54 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Svašta je moguće pa zato, jel si proverio da li ti je memorija ispravna? Ako imaš dva modula a jedan otkazao eto razlike.

Ako nije, baš me interesuje šta radiš sa kompom. Moj PB je radio od objavljivanja Tigra, samo apdejtovan i sa gomilom raznih haksija i apeova, razna hakovanja sistema i šta sve ne pa nisam primetio razliku u brzini.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 06 November 2007 07:50 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2006-06-08

Ne radim nista ozbiljno na njemu, tako da stvarno ne znam u cemu je stvar. Memorija je ispravna.

Ovako: kada sa ga tek kupio otvarao mi je Safari za 1-2 sekunde, a sada mu treba 5-6 sekundi.

Treba da pocnem da radim na progamima ArchiCad i Photoshop CS2, a cekanje da se otvore je u proseku 20 sekundi. To je gubljenje vremena.

Mislio sam da reinstaliram operativni sistem.

Sta mislite o tome?

Profile

Posted: 06 November 2007 10:01 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7585
Joined  2005-04-28

Najsigurnije je da ga reinstaliraš. Bekap pre toga, naravno. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 November 2007 12:26 AM   [ # 4 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  51
Joined  2007-01-17

Zdravo,
Pa evo nekih saveta ako nisam zakasnio.Mozda pomogne.
Prvo pokusaj sa App/Utilities/verify disc permission i repair disc permission;
zatim uradi verify disc. Ako HDD ne prolazi verifikaciju tj. Ako ti kaze da need repair ( sto se desava kada dodje do poremecaja sistemskih fajli) onda pokusaj iz utilities da izaberes opciju repair disc.
Posto to obicno ne pomogne u 99% slucajeva (bar su moja iskustva takva)idi u terminal i kucaj fsck -f i onda ce on sam izvrsiti opravku sistemskih fajli i proveru samog sistema.
Kada ti na kraju kaze da je disc repaired kucaj exit ili ugasi komp drzeci power button.
To obicno pomogne.Meni su se take stvari desavale posle pojedinih update-a.
Postoji jos jedna stvar, applications/fonts/all fonts
zatim scroll pa gde god da imas tackicu pored fonta znaci da imas duplikate fronta. Navodno to zbunjuje kompjuter pa nezna kada koju verziju fonta da bira.Klik misem na font pored koga je tackica iz fall down menu-a otvori Edit i selektuj resolve duplicates.Komp onda bira najsveziju verziju za taj font.Tako uradi za svaki font pored koga je tackica.
Eto toliko na brzaka.Nadam se da sam ti bar koliko bio od koristi.
Pozdrav

Profile

Posted: 07 November 2007 12:28 AM   [ # 5 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  51
Joined  2007-01-17

Zdravo,
Pa evo nekih saveta ako nisam zakasnio.Mozda pomogne.
Prvo pokusaj sa App/Utilities/verify disc permission i repair disc permission;
zatim uradi verify disc. Ako HDD ne prolazi verifikaciju tj. Ako ti kaze da need repair ( sto se desava kada dodje do poremecaja sistemskih fajli) onda pokusaj iz utilities da izaberes opciju repair disc.
Posto to obicno ne pomogne u 99% slucajeva (bar su moja iskustva takva)idi u terminal i kucaj fsck -f i onda ce on sam izvrsiti opravku sistemskih fajli i proveru samog sistema.
Kada ti na kraju kaze da je disc repaired kucaj exit ili ugasi komp drzeci power button.
To obicno pomogne.Meni su se take stvari desavale posle pojedinih update-a.
Postoji jos jedna stvar, applications/fonts/all fonts
zatim scroll pa gde god da imas tackicu pored fonta znaci da imas duplikate fronta. Navodno to zbunjuje kompjuter pa nezna kada koju verziju fonta da bira.Klik misem na font pored koga je tackica iz fall down menu-a otvori Edit i selektuj resolve duplicates.Komp onda bira najsveziju verziju za taj font.Tako uradi za svaki font pored koga je tackica.
Eto toliko na brzaka.Nadam se da sam ti bar koliko bio od koristi.
Pozdrav

Profile

‹‹ nabavka tiger-a      Trojan koji napada OS X ››