Imam airport extreme base station model sa 2 eternet adaptera, modemom i usb-om. Da li neko možda ima iskustva sa eksternom antenom koja se kač na konektor iza antene? Pojačao bih domet, ali rekoh, bolje da prvo ovde pitam, da ne bacam pare bez veze…
Imam airport extreme base station model sa 2 eternet adaptera, modemom i usb-om. Da li neko možda ima iskustva sa eksternom antenom koja se kač na konektor iza antene? Pojačao bih domet, ali rekoh, bolje da prvo ovde pitam, da ne bacam pare bez veze…
Ako se sećaš one u Ozonu i gde je stajala, ‘bacala’ je signal negde do pola parka ka Skupštini. Uostalom, mislim da nije više u upotrebi, pa da zamolimo Popa za pozajmicu pa da probaš?
Sećam se te antene stajala je na onom stubu u sredini, i znam i da je daleko bilo signala, mislim čak i do one klupe gde ima peska i onih klackalica za decu… 😊
Super, može, ja sam sutra i u petak i ovako i onako u beogradu… 😊
Mogu svratiti do peđe ako je to tamo još uvek 😊
Problem je vezan za airport extreme base station, i to ne za jedan komp nego za 3 uključujući i telefon. Da krenem sa pričom:
Pre 10 dana sam imao problem sa EUnet adsl-om pa su zbog ‘stručnosti’ popili šut od mene. Do tada sam koristio njihov zyxel ili tako neki ruter, povezan na airport extreme base station-om koji je stajao na sred hodnika u stanu, tako da su sve sobe imale super net, i moram priznati da što se rada tiče, nikakvih problema nisam imao… Nakon ovog problema, pitam komšiju koji ima ugovor na SBB-u sa sve 4/0,2 protoka, da stavim kod njega airport, jer ionako sva 3 računara u stanu imaju airport. E tu nastaju problemi. Prvo signal je bio osetno loš u najdaljoj sobi, iStumblerom sam merio, i tamo je imalo max 30% signala i oko 20% šuma, ali je net kako tako radio, za par dana sam primetio da je komp koji je najdalji samo par puta ispao sa mreže i to na nekoliko sekundi i vrati se. Stavio sam dr bott antenu koju sam pozajmio od peđe iz macole, i signal se za nijansu popravio, npr u najdaljoj sobi se promenio signal na oko 37 dok se šum spustio na 15tak posto. Sve sam podesio kako treba, ali nešto ne štima definitivno, a problem se manifestuje tako što kompovi jednostavno u nekom trenutku prestanu da komuniciraju sa base station-om. Uopšte ne nalaze signal, ali je skroz randoom, nekad na iMac-u vidi mrežu, pa preko utilitija mogu da pristupim podešavanjima, ali neće na net, nekad ne vidim ni signal na iMac-u, a powerbook koji je 5m i 1zid dalje od iMac-a radi normalno. Nekad se sve ovo okrene, pa na imacu vidi, a na PBook-u ne vidi, a kulminacija je da svi kompovi vide, ni jedan ne može da pristupi mreži, kaže connection time out kad traži šifru koja je inače zapamćena, i radila je do pre par minuta. Nekoliko puta mi se desilo da su svi računari na mreži, međutim, net ne radi, a kad podignem AP utility, ne vidi uopšte da negde postoji AirPort base station… Da li je neko imao sličnih problema, ili ja nešto definitivno ne radim kako treba?
Udavih boga sa ovakvim problemom 😊
Inače, kompovi su svi iz potpisa, pride neki fujitsu siemens, airport base station sa poslednjim firmware-om, a model je onaj sa ethernet, wan, modem i usb portom.
Pokusaj, ukoliko je moguce, da VRATIS firmware na base stationu.
Noviji firmware, doduse na iMac-u, je meni pravio problem koji si upravo opisao. Iz cista mira nema komunikacije sa router-om iako su adrese regularno dodijeljenje, DNS i ostalo… Isto tako iz cista mira se vrati konekcija, svi racunari u mrezi se vide i imam net na iMac-u.
E sad, jos jedno mi pada na pamet. Kad si mjerio sa stumblerom koliko si jos mreza uhvatio a da su na istom kanalu kao i tvoj airport? Ako imas nekog komsiju ko ima ‘malo jaci’ uredjaj moze itekako da ti napravi problem.
Vidi kanale kako su rasporedjeni, pokusaj da setujes neki koji recimo niko ne korisi ali je makar ‘za 3’ udaljen od koriscenih. Npr. vecinu mreza koju uhvatis, vidis da su na 6. ili 9. ti izaberi 3. kanal ili obrnuto.
Ta antena, sto si uzeo, za koju je frekvenciju? Da li je omnidirekciona, grid, korner antena? ... Od karakteristika antene zavisi odnos signal/sum i hm….mozda, u nekim slucajevima moze antena da bude problem.
Sve si nam rekao, samo ne i koliko je komšija udaljen od tebe? Taj tvoj Airport Extreme je po g standardu? (g standard=manji domet od n standarda, lošija veza kod slabijeg signala).
U pitanju je G standard, tj airport extreme base station 54mbs, b+g standard. A komšijin stan se nadovezuje na moj, uređaj je postavljen u sobi koja je do mog stana. Znač, prva soba u mom stanu ima samo zid između, druga soba 2 zida, i 3. soba 3 zida, a između svih zidova je po 4m od prilike, nisu veliki stanovi a između soba su zidovi smešno taknki, možda 15tak cm. E sad, i oko frimware-a sam gledao pre, i od najnovijeg, imao sam još 2 starija da izaberem, i evo sad probam, ne nudi mi više downgrade, tj u listi firmware-a imam samo jedan, ovaj poslednji za moj airport. Što se broja mreža tiče, uhvatio sam najmanje još 5 mreža, ali su od svih tih signali drastično slabiji, idu max do 25%, a što se kanala tiče, i to sam menjao, gledao da ne bude isti kanal ko kod drugih, i opet se isto dešavalo, da sam na kraju stavio automatic, i opet isto…Antena je ova, i naravno usmerena je tačno tako da obuhvati sve računare, jer su gledajući od nje, sva 3 računara u ‘liniji’.
U najbližoj sobi je oko 70% sa oko 10% šuma, ali vidi, kad na powerbook-u koji je najdalji, uopšte ne prijavljuje signal ap base stationa, odem sa istim kompom u sobu u kojoj je najjač signal, ili čak i kod komšije gde se i nalazi station, uopšte ga nema na listi wifi mreža…to mene buni, izluđivao me nekoliko dana, i sebi i komšiji sam dosadio :( ...sad sam stavio tamo neki tplink od 2100din i signal se verovali ili ne popravio drastično. Za sad pucanja nema…Za proveru mi je uključen istumbler koji ima log od nekoliko desetina minuta sa sve grafikom, i activity monitor, na svim mašinama merim konstantno wifi, radi radio na svim kompovima, pa u svakoj sobi tačno znam dal net prekida ili ne… Od sinoć od kako sam zamenio ap ovim tplinkom sve radi ok…
I to sam probao, prvo sam ga resetovao kad samp prešao sa adsl-a na kablovski jer na adslu nije morao da bude dhcp server, već prosleđivao samo net koji je dobijao sa adsl modema-rutera. Na sbb-u airport mora da radi kao dhcp server, pa sam ga resetovao na factory defoult i krenuo sa podešavanjima od početka… Kako stvari stoje, najverovatnije ću zadržati tplink kod komšije, a airport mi svakako treba još na jednom mestu van stana, tako da će tako i raditi najverovatnije…Osim ako mi neko ne ukaže na još neku začkoljicu koje nisam trenutno svestan 😊
E ljudi, ovo je epilog. Ostavio u stanu TP-link, a airport base station sa sve onom peđinom antenom odneo kući, kod komšije, gde je pre stajao tp link. Dakle, kući je malo drugačja konfiguracija terena 😊 Komšijina kuća je od moje udaljena nekih 30tak metara(prazno dvorište između); a do moje sobe airport mora da prođe pored tih 30tak metara, pride još 3 podebela zida… Isti powerbook za test se koristi, sve super radi, a signal u odnosu na tp link je za bar 20% jač. Čak na kraju svog dvorišta imam signal, što je nekih minimum 50metara i jedna povelika kuća između…Prosto neobjašnjivo da je airport onako blesavio sa sbb-om, a na drljavom lelekom adslu sad radi u, po meni, dosta zahtevnijim uslovima. Za ne verovati, ali eto, ko će ga već znati…