time machine, jedna particija?
Posted: 02 January 2011 05:31 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  15
Joined  2010-06-17

Pozdrav, nov sam na forumu, i na mac-u sam tek nekoliko dana pa me zanimaju sledece stvari: nudio mi je time machine pri prvom pokretanju da setujem backup ali sam odlozio pa se pitam 1. da li je preporucljivo bekapovati? na windowsu to nikad nisam radio pa mi se to jos manje radi na meku koji je mnogo bezbedniji… 2. i zanima me kako funkcionise racunar sa napunjenom jednom particijom odnosno Macintosh HD , jos uvek je potpuno prazna ali da li ce vremenom usporavati racunar.. jer imam fin eksterni maxtor od 500 gb i pitam se da li da ga stalno koristim za podatke i za bekap, 3.da li to moze ili bekap za time machine mora biti potpuno prazan i rezervisan samo za tu svrhu?

Hvala vam na razumevanju i srecna vam Nova godina!!!

Profile

Posted: 02 January 2011 06:28 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Kao prvo, backup je uvek bitan, samo zavisi koliko su tebi bitni podaci, tj da li mašinu korsitiš za zez ili ti je bitna alatka. Koliko su ti bitni podaci, toliko ti je bitan i backup. U svakom slučaju, backup ne škodi, samo je poželjno da taj externi hdd bude non stop zakačen na komp jer timemachine na svakih sat vremena proverava šta si menjao pa to backupuje. U pitanju je inkrementalni backup, pa ako promeniš na u određenom folideru (particiji) nekoliko fajlova, samo njih će timemachine dodati. Poenta je da i ako nešto slučajno obrišeš, i isprazniš trash, opet će ti podaci biti tu. Generalno, mac jeste sigurna platforma, ali hard disk kao uređaj ništa nije ‘sigurniji’ na macu nego isti taj model stavljen u PC. Ne često, ali se dešava da hdd otkaže, a tu timemachine stupa na snagu. Ako želiš da backupuješ celu sistemsku particiju, onda bi particija na eksternom hardu trebalo da bude istog ili većeg kapaciteta, i da, možeš odabrati samo jednu particiju na tom maxtoru koji će biti predviđen za timemachine, a ostali deo hdd-a koristiš za neke druge stvari. Particija će automatski biti formatirana i rezervisana isključvo za timemachine.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 02 January 2011 06:31 PM   [ # 2 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Zaboravih za popunjenost hdd-a. Isto kao i na drugim sistemima, sistem sporije radi kad ima manjak slobodnog prostora. Slobodan prostor se koristi za swap ili virtualnu memoriju, pa ako ima malo mesta, normalno je da će i sistem sporije raditi. Mac je poznat i po tome da koliko god staviš rama, swap će se koristiti, a i memorija će se brzo napuniti. To je prednost a ne mana, tako da ne povlačš nikakve paralele sa win-om gde ti je superkul kad vidiš kako imaš 2gb rama a xp koristi svega par stotina, pa ti ostatak prijavljuje kao prazan 😊
Srećna Nova i tebi i dobrodošao u društvo 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 02 January 2011 06:34 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Dobrodošao!

1. Ako imaš uslova onda je vrlo preporučljivo. Ako bi ti bilo cimanje onda nije pod moranje.

2. i 3. Kod mene je slučaj da sam instalirao sistem na eksternu particiju koja mi je u isto vreme i Time Machine particija. Puna je ali kad butujem taj sistem ne primećujem nikakva usporavanja. Doduše, ni ne radim nešto preteranu u tim situacijama.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 02 January 2011 08:12 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-06-17

Hvala vam ljudi na odgovorima, masina mi je za video i photo obradu, za sada studentski radovi i ‘projekti’
😛 ali posto radim sa hd videom onda mi je vazno da cuvam taj ‘tezak’ materijal tako da cu sigurno razmisliti o tom bekapu.. razmisljam da pazarim u neko doba jedan hdd samo za bekap ali posto za sada trpam sav materijal na eksterni od 500 gb to mi je dovoljno pa ne razmisljam! ali svakako cu bekapovati kad tad 😊 .. cika_kosta za ovo sa Xp-om sam se fino ismejao! hvala vam za dobrodoslicu a vec sam sav ushicen sto na ovom sajtu/forumu dobijam sve odgovore u ekspresnom roku !!! hvala jos jednom i pozdrav!

Profile

Posted: 03 January 2011 12:24 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

mushur wrote:

Pozdrav, nov sam na forumu, i na mac-u sam tek nekoliko dana pa me zanimaju sledece stvari: nudio mi je time machine pri prvom pokretanju da setujem backup ali sam odlozio pa se pitam 1. da li je preporucljivo bekapovati? na windowsu to nikad nisam radio pa mi se to jos manje radi na meku koji je mnogo bezbedniji… 2. i zanima me kako funkcionise racunar sa napunjenom jednom particijom odnosno Macintosh HD , jos uvek je potpuno prazna ali da li ce vremenom usporavati racunar.. jer imam fin eksterni maxtor od 500 gb i pitam se da li da ga stalno koristim za podatke i za bekap, 3.da li to moze ili bekap za time machine mora biti potpuno prazan i rezervisan samo za tu svrhu?

1) Samo budala, da izvineš, ne pravi nikakav bekap. Ako je bekap preveliki za pojedinu namenu kao kod videa, onda ga treba drugačje organizovati (držati fajlove koje ne želiš da bekapuješ u folderima koji su isključeni iz bekapa); ali treba bekapovati barem project fajlove od kojih se posle mogu rekonstruisati finalni, jer se original, pretposatvljam, uvek čuva, barem do kraja posla.

2) Gledaj da sistemska particija ima uvek barem 15%-20% slobodnog prostora.

3) Ne mroa da bude prazan i rezervisan samo za tu srvhu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 January 2011 04:09 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-06-17

Ok , ja imam samo jednu particiju, odnosno sistemsku, od 500 Gb , pa nisam nju hteo da podesim za time machine ali organizovacu sa ovim eksternim hardom, samo ne znam kooliko da rezervisem prostora i kako to da uradim? tu mi je potrebna mala pomoc, pa nisam znao koga da pitam.. sistemska ima 500 i to je jedina particija, a eksterni ima 500 gb, ali skoro je full, pa me zanima koliko da obrisem odnosno spremim prostora koji bi korisitio za bekap .. Inace ovako privatno nisam budala, ali za bekap i mac uopste trenutno sam budala….nadam se da cu brzo uci u stos.. hvala

Profile

Posted: 03 January 2011 04:55 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Takođe, nema mnogo smisla bekapovati jednu particiju samu na sebe. Jeste, vratićeš obrisan fajl, i to je sve. Ako vrisne disk ili particiona tabela, džaba ti bekap na njemu (njoj).

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile