Niko do sada nije pisao o ovome, a mislim da je zanimljivo za one koji razmisljaju o iPhone-u ili Touch-u.
Naime, sigurno znate da iPhone hakovan i da je sada na njega moguce instalirati nativne aplikacije. Prva verzija hakovanja je trajala negde oko 40 minuta i moralo se proci kroz niz UNIX komandi i slicno. Broj aplikacija eksponencijalno raste, a firma Nullriver je izbacila apptapp, programce koje hakuje iPhone poptpuno automatski i instalira na telefonu Installer, veoma mocnu aplikaciju koja skida preko interneta listu svih raspolozivih aplikacija, svrstava ih u kategorije, vodi racuna o novim verzijama itd, a aplikacije se instaliraju na iPhone jednim klikom prsta 😊 . Ono sto je mene zapanjilo je brzina kojom se aplikacije stancuju i lakoca s kojom se sve ovo radi, a pri tom su ti programcici, iako 1.0 verzija, prilicno upotrebljivi i do sada nije primeceno da se nesto gadno moze zeznuti tokom ovih postupaka. Neki od programa su:
- bash shel koji omogucava koriscine Unix komandi na iPhone. Teorijski, imamo kompletan Unix na telefonu. Za sada su tu komande za manipulaciju fajlovima i jos ponesto.
- Perl, Python, Ruby - kompletne implementacije
- ApoloIM - IM klijent
- Igrice koje koriste prednost touch screen-a, npr. NES emulator
- Apache, DNS Tools, TinyProxy
- eBook reader, mobile finder, mobile preview, mobile text edit, mobileRSS
- diktafon, program koji prikazuje beli ekran, pa se iPhone moze koristiti kao baterijska lampa, a nije da nema svetao ekran 😊
- razne sitnice koje omogucavaju da se ubace tonovi zvona, menja wallpaper…
Ljudi, sve ovo za samo dva meseca! Pa sta ce biti kada Apple otvori platformu i izda zvanicno Developer Tools, a mislim da ce morati (inace prvim update-om nisu dirali u mogucnost hakovanja, niti su brisali dodate aplikacije).
Najverovatnije ce vecina ovih aplikacija traditi na Touch-u, a verovatno ce biti moguce jednostavno iskopirati Mail, Weather, Maps sa iPhone na Touch. Cini mi se da vreme mobilne varijante OS X-a tek dolazi ako Apple bude igrao pametno.
http://iphone.macworld.com/2007/08/the_iphone_hacking_kit_step_by.php
http://iphone.macworld.com/2007/09/iphone_hacking_kit_the_next_ge.php