1 2 > 
1 of 2
Win, glupost ili potreba
Posted: 11 January 2011 01:55 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Nemesis je jedan od krivaca za ovo. 😉

@Inace Slindowz :sick: na Mac-u = blasphemy   :laugh:

Volim sto koristim sistem koji na srecu jos uvek zadovoljava 90% mojih potreba a isto tako i sto ‘legalno’ moze da tera to drugo cudo od OSa. E sad, ne treba mi e-bank ali hocu ponekad da odigram neku igru u full-u, dakle, ne zelim da se patim sa ciderima i slicnim nebulozama.
Najgora stvar je sto i dan danas neke stvari ama bas nikako ne mozes uraditi na OSXu a jedna od njih je pravljenje/ubacivanje titla u gotov DVD a to je ono sto sam skoro cele prosle godine radio. Druga stvar je snimanje FLACa preko CUE fajla. Samo ovo mi treba i zato moram da ga koristim.

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 11 January 2011 02:41 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Kada sam otvorio firmu 2004. godine kupio sam svoj prvi, i za sada jedini, PC. Windows sam morao, a i dalje moram da koristim, zbog programiranja u 4D-u, tj. klijenti kojima pišem programe su u velikoj većini na PC-u. Ja radim na Macu, ali moram da vidim kako mi program izgleda na Windowsu (4D je takav da sam možda samo jednom u 20-godišnjoj karijeri, tj. u 15.-godišnjem postojanju i Windows verzije 4D-a morao da intervenišem na kodu aplikacije koja nije radila isto na Macu i na Windowsu, uglavnom se problemi svode na problem sa elementima interfejsa, veličnama prozora i slično). Tog PC-a sam kupio i zbog eBankinga jer Komercijalna banka nije imala niti sada ima podršku za Mac.

Kada sam kupio ovog iMaca u novembru 2007.-e, posle mesec dana prodao sam PC-a.

Sada pola radnog vremena pišem programe i održavam Macove, a druga polovina je posvećena poslu u kojem svakodnevno koristim tri verzije Windowsa (testiram neki problem ili bag 4D-a, moram da vidim da li je ponašanje isto i na Macu, Windowsu XP, Visti ili Windows 7).

Post edited by: madamov, at: 2011/01/11 14:43

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 11 January 2011 03:10 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

ja nisam gadljiv na Window$, mada pored njega koristim jos dosta OS-ova, ali da ih nisam cackao ne bih znao da je Mac OS neprejebiv (stabilan je kao stenje i kamenje, lep i lak je za koriscenje)

mislim, ako samo koristim jedno, kako da znam da je to bolje ili gore od neceg drugog ili treceg, tako da sam probao sve zivo sto je bilo u mojoj mogucnosti ...

mada, covek treba da koristi onaj OS koji mu radi posao ...

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 11 January 2011 03:55 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  507
Joined  2010-08-20

Pa ovako posto sam krivac :D da se razumemo svi ovde:

Ni ja nisam gadljiv na windows ali kad je na obicnom PCu. Ali jesam gadljiv kad se na Mac stavi isti. Iz istog razloga zbog kojeg sam pobegao od Windows-a na Mac zbog istih razloga ne zelim da ga vidim na Mac-u. Sama ideja i pomisao mi je uzasavajuca :sick: :laugh: Kad se ima para za jabuku od jedno 2000 evra ima se i za jedan lap top od ˜35000din za Windows igrarije. Ja igrice ne igram niti sam ih igrao na PCu. Igrice sam igrao dok su bili oni arkadni aparati i posle toga vise me nista nije privlacilo na taj nacin. Tako da sam ja tip sto se tice igara vise za MAME emulator. Zovi te me nostalgicnim ali sta cu… :laugh: :evil:

Zbog cega ja koristim Windows je nekolicina programa za ozbiljan rad sa upravljanjem bojom (color management) koje ne mogu da nadjem ‘izlecene’ za Mac OS X. E i to kad budem nabavio jednog dana na ovaj ili onaj nacin ja mislim da sve sto ima veze sa Windows-om prestace da postoji kod mene.

Eto ja onako kao onaj naslov ‘Tito i Ja’ ovo moje je ‘Windows i Ja’  :laugh:

Post edited by: nemesis, at: 2011/01/11 15:56

Signature 

iMac 27\\\" i5 Quad iPad 32GB iPhone 4 32GB iPod Touch 3G 32GB

Profile

Posted: 11 January 2011 04:53 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Windows u Parallelsu se u poslednje vreme vrti za eBanku (jer sa ie4osx ne radi ništa sem listinga) i za konvertovanje Access baze u MySQL. Ranije se radio i neki pogani .NET u njemu; i to je, ako se ne varam, sve čemu je ikad služio od switchovanja na ovamo.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 11 January 2011 05:09 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

kao sto rece nemesis, i meni se ne svidja ideja stavljanja Windowsa na Mac masine

ne jednom forumu video tipa koji je na iMac stavio Ubuntu, mislim, dobar je Ubuntu, bate, meni to nema nikakvog smisla, nekako mi to ne ide jedno sa drugim

za win, linux, *BSD-ove ... imam skršljak od računara na kome sve to stavljam

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 11 January 2011 05:13 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

marelli wrote:

mada, covek treba da koristi onaj OS koji mu radi posao ...

E pa tu je problem jer ne koriste svi komp da zarade pare. Meni je to pa, hm, ‘hobi’ ili za ubijanje vremena a da pritom odradim i nesto sto mi treba. Kako god, Snesko se ipak pokazao dostojnim pogotovo jer je vratio dosta stvari sa Tigra plus dodao neke nove stvari ali za OSX ipak neke stvari ne postoje i silom prilika onda se mora koristiti i ono drugo cudo. Na poslu imam 2.66 HP workstation xw4100 sa XP Pro al slaba vajda kad uspem iz Worda da ga zakucam posle pola sata rada sa makroima…

Nemesis wrote:

Kad se ima para za jabuku od jedno 2000 evra ima se i za jedan lap top od ˜35000din za Windows igrarije.

Hm, da, laptop za igranje za te pare je ipak misaona imenica. 😛 Mislim, da, OK je ako te bole uvo za malu rezoluciju i stelovanje na Low, al bre, kad se vec igram sa takvim stvarima onda hocu da bude Full dozivljaj. Zato sam dodjavola i uzeo ovo cudo sa 1Gb grafike! :pinch:

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 11 January 2011 05:26 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Ako si već gejmer, što nisi uložio u neku konzolu?

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 11 January 2011 05:46 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

madamov wrote:

Posle dva i po meseca nešto aktivnijeg korišćenja sva tri novija Windowsa (XP, Vista i sedmica); mogu samo da se složim. Daj sedmici dosta RAM-a i to jeste najbolje što je MS napravio do sada.

Ovo je iz one druge teme al ajd ovde kad sam preneo ovde pricu o Winu… Miki, sve je to lepo ali meni aposlutno nepotrebno. Meni i dalje Tiger radi odlicno na belom iMacu al moram da predjem na Sneska jer vise od pola programa mi ne radi na 10.4. E sad, sta mi to ne radi na XPu i da zahteva 7cu? Mozda i ima nesto ali za normalnog korisnika apsolutno je nepotreban prelazak. XP sam tokom vremena naucio da kastomizujem za sve moje potrebe a posle xx dana maltretiranja, citanja po Netu i postavljanja pitanja pisijevcima, gomilu stvari na 7ci nema sanse da nateram da rade lako kao na XPu. A da ne ispadne da mi je ‘sminka’ vazna, ne, 7ca mi je apsolutno nepotrebno opterecenje masine.
Drugo, jesam odvojio 100 giga za Win al samo da bi mogao da trpam imidze i igram igre, za svakodnevnu eventualnu upotrebu bih i dalje terao Parallels ali sa te particije. Ovako, da bih igrao igre moram da stavim 7cu zbog glupavih drajvera a onda da potrosim jos 40tak giga za XP preko VMa a opet XP jer em trosi manje i radi brze em sto znam da je koristim. Jeste da imam mesta na hardu ali dve instalacije i duplo odrzavanje je neopevana glupost.

Signature 

Profile

Posted: 11 January 2011 05:50 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

@ Dachaz

Samo vi nastavljajte, na bolovanju sam. 😛 Konzole su za klince koji znaju da barataju onim game-padovima. Kako god, kupio sam jedan mnogo jak komp i kad vec Apple kaze da moze hocu to i da koristim. Jos samo da provalim kako. :S

Signature 

Profile

Posted: 11 January 2011 07:21 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Eh, sad, još ćeš da mi kažeš da je i mobilni telefon za klince (koji umeju da vide sitna slova na displeju 😛)
Enivejz, iako nisam gamer, u davna vremena dok mi je Linux bio primarni OS sam uzeo sebi PlayStation2 da se ne bih zajebavao sa Windowsima ili Cedegom (iz koje je izrastao Cider) - nekako mi je bilo logično, a nije ni bila neka para (polovna konzola, dovoljno godina nakon što je izašla na tržište).
Da imam neki nadrkan HDTV, uzeo bih do sad i PlayStation3, da se jednom u dva meseca pobijem u nečemu s komšijom, ali i da imam taj konfor da znam da mogu da igram sve novo barem 6 godina od izlaska konzole, a ne da mi posle 2 godine proizvođač izmisle da mi računar nije dovoljno dobar i da moram d’uznem novi.

No, k’o što ti imaš penzionerski pogled na konzole, tako ja imam penzionerski pogled na računare (tj. na PC-gaming).

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 11 January 2011 07:44 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  189
Joined  2009-12-15

marelli wrote:

kao sto rece nemesis, i meni se ne svidja ideja stavljanja Windowsa na Mac masine

ne jednom forumu video tipa koji je na iMac stavio Ubuntu, mislim, dobar je Ubuntu, bate, meni to nema nikakvog smisla, nekako mi to ne ide jedno sa drugim

za win, linux, *BSD-ove ... imam skršljak od računara na kome sve to stavljam

Da nisi mene video. 😛 Ja držim Ubuntu na MacBook-u. Stavio ga kad smo počeli da radimo Linux na fax-u. Upicanio mu malo GUI (onako macovski); pokrenuo ga desetak puta, i nije mi više trebao jer Mac OS X ima istu konzolu.

p.s. Mac OS X je Unix i rođak BSD-a 😉

ontopic:

Zašto bi Windows bio glupost. Ljubiša, sam si rekao da ti je potreban za igranje i koješta još. Znač potreba je. Meni isto treba za igranje, a trebao mi je ranije za obaveze za faks, kao što su MS Visio i Access (jbg fax je većinom MS-ovski); pa i za Word jer su postojale vidljive razlike u interpretaciji nekih delova dokumenata između Mac Office-a 2008 i Win Office-a 2007 za DOC format.

Ako ćemo da mrzimo drugu stranu onda smo i mi hejteri. Aj da ne budemo. Treba samo da budemo Apple fanovi, a ravnodušni prema Win-u i Linux-u (malo više ravnodušni prema prvom B) ).

Post edited by: ivan90bg, at: 2011/01/11 19:54

Profile

Posted: 11 January 2011 09:09 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Windows je potreba.

AutoCAD i MEP softveri, strukovno specifični softveri za CFD, thermal energy efficiency i slične analize… to je ono za šta ga ja gonjam.

Čovek ovde na forumu može da stekne pogrešnu sliku. Mac OS može da se nosi sa Windowsom kada su u pitanju igrice, home/small bussiness office i programiranje.

Mislim da je superioran za arty farty, multimedije i tako-to.

Međutim, da Mac OS nekome zameni Windows za specifične strukovne softvere: engineering, financial, medical (DICOM-i i sl.); trgovina i tako dalje, to ne mogu ni da zamislim.

Ludi naučnici koliko sam upoznat cepaju *NIX-e, Fortran i Pascal :D

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 11 January 2011 10:33 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Ludi naučnici koje ja poznajem furaju Linuxe u kojima se rilja C, Mathematica, Matlab, neki X11-baziran GIS i sl. - a to sve mjere i u nas.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 11 January 2011 11:33 PM   [ # 14 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  82
Joined  2010-05-25

Malo nepotrebno pravite ta poredjenja. Generalno na svakom os moze sve samo je pitanje koliko se isplati taj trud i pokretanje. Ja se mnogo bavim system engineering-om i kad treba da podignem osnovne servise tipa dns, dhcp, jabber, voip, web, mail itd itd itd gotovo mi je sve jedno na kom hostu to zeli klijent. Al da mi trazi na primer da tera Photoshop odma, sami i znate, izbor pada na 2 os-a.

Bitno je sta se od njih zeli i s druge strane finansijska kalkulacija.

Sto se ebanking-a i ostalih gluposti u zemlji Srbiji tice. Za to je zasluzen mali procenat korisnika. Na primer u USA svaka banka ima aplikaciju za sve operativne sisteme kao i za iPhone gde mozete u svakom trenutku preko mobilnog telefona proveriti svoja stanja, platiti racun, konvertovati novac, migrirati po racunima itd.

Ja cenim da ce za 5 godina i nase firme tipa Saga, Assecco (Pexim) i ostale uvideti potrebu da prosire vidike svojih aplikacija i za unixolike sisteme.

Licno na VirtualBoxu imam i ja jedan Windows XP koji mi sluzi na primer za VMWare Virtual Infrastructure Client, onda neke tamo custom made .exe programcice, e-bank itd…

Takodje kao sto neko napisa za testiranje imam i jedan asus laptop koji sluzi naravno da se nesto hands-on proveri iz razloga sto mi 97% korisnika koristi Windows kao os.

Profile

Posted: 12 January 2011 08:10 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

bgillegal wrote:

Sto se ebanking-a i ostalih gluposti u zemlji Srbiji tice. Za to je zasluzen mali procenat korisnika. Na primer u USA svaka banka ima aplikaciju za sve operativne sisteme kao i za iPhone gde mozete u svakom trenutku preko mobilnog telefona proveriti svoja stanja, platiti racun, konvertovati novac, migrirati po racunima itd.

Ovo nije tačno, nego nisu htele banke niti imaju pojma. Kao što sam više puta rekao, posedujem račune u Španiji u Portugalu, mogao sam da koristim eBnaking na Macu bez problema kod obe banke, a pričamo o periodu od pre 11 godina.

Ja cenim da ce za 5 godina i nase firme tipa Saga, Assecco (Pexim) i ostale uvideti potrebu da prosire vidike svojih aplikacija i za unixolike sisteme.

Ne verujem, kada nisu od početka, sada im je mnogo teže, a relano ni ne umeju da to urade na Macu: kao prvo, morali bi da pređu na razvojni alat koji podržava više platformi.

I ovo sam već rekao, ako iko bude mogao da natera banke, to će biti približavanje zakona propisima u EU gde banka ne sme da tera klijenta da koristi određeni OS, već mora da obezbedi pristup računima bez obzira na vrstu OS-a koju koristi.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

1 2 > 
1 of 2
‹‹ S.O.S      Steva opet na bolovanju ››