Molim sve vas ukoliko mozete da mi pomognete.Radi se o sledecem.
23.decembra prosle godine iz moje kuce ,ukraden mi je PowerBook G4 17’ i kamera Panasonic Lumix.Lopov je prosto usao u dvoriste i odneo iz kuce ( otkljucane,u kuci do nje,5m udaljenosti su mji roditelji ,koji su bili tu)laptop i kameru u periodu izmedju 6 i 8 uvece.Koliko je glup uzeo je mrezni kabal a ostavio punjac od Mac-a kao i od kamere.
Mac je inace polovan, nabavljen preko nemackog ebay-a ,i operativni sistem Leopard je na nemackom.
Najvise me boli za fotgrafije dece poslednjih godinu dana ,sve su bile na racunaru.Od policije slaba vajda.Trenutno imam moj stari Fujitsu Siemens i osecam se kao sugava bez Mac-a.
Da li postoji bilo kakva mogucnost preko IP adrese ili bilo kako drugacije ,prilikom konekcije na internet da se otkrije?
Unapred zahvalna za bilo kakvu pomoc.
zao mi je sto ti je laptop ukraden ali preko ip adrese se ne mozes naci, jer on ne nosi tvoj ip adresu, kada lopov prikljuci racunar na neki net on ce dobiti novu ip adresu.
Ono sto mozes je da pogledas forume i oglase i da vidis da li neko kupuje punjac ili prodaje laptop tvog opisa bez punjaca.
Iz iskustva - to je neki narkić iz kraja, dakle možeš da pretpostaviš koji je put tvog kompa - ako znaš ljude u okolini, raspitaj se, ako ništa od toga prati oglase i uzdaj se u sreću ili Boga, šta ti je draže. Halooglasi, kupujemprodajem, limundo, elitesecurity, alegro… i naravno SMUG…
Panduri takve ne diraju jer su im tasteri kad zatreba. 100% znaju ko je. Ti si kolateralna šteta.
Hvala svima na informacijama.
Posto ja ne poznajem srpsko trziste,recite mi kakva je mogucnost ovde za nabavku tog punjaca za mac-a,posto je stariji model,posto je sistem na nemackom,pretpostavljam da ce morati da uradi reinsatalaciju,da li mora da se ovde kupi operativni sistem ili imadrugih nacina,posto znam da su cudni kompjutersko-boziji putevi u zemlji srbiji;) .
Moze i na PP ako je ovako nezgodno.
U Boga i u policiju se uzdam kao i u prognozu vremena,samo sopstvena inicijativa.
Ne zelim da te obeshrabrujem ali ja mislim da je slaba vajda da to nadjes. Licno voleo bih da ga jos danas nekim cudom bozijim nadjes ali tome se trag izgubio.
E sad odgovori na tovja pitanja:
Punjac je moguce naci bez obzira sto je stariji. Ako mislis da ce to razotkriti ko je kradljivac kad ode da ga kupi negde, mozda ali licno ne verujem u to. Ne verujem da je ta osoba jedina koja bi trazila punjac za tu seriju racunara. A na kraju ako zeli da se cuva ima milion drugh nacina da ga nabavi a da ne bude iskompromitovan.
Sistem moze da nadje gde hoce. Kod druga, na internetu, you name it…
Jos jednom voleo bih da nadjes taj racunar posto vidim da ima veliku sentimentalnu vrednost.
Nažalost, ovako je kako je i Nemesis rekao. Punjač se lako može nabaviti recimo na Limundu, a možda će ga kupiti neko ko već ima istu generaciju laptopa, pa će koristiti stari punjač. Lako se može naručti i zamenski iz vana, bilo sa eBaya, bilo možda sa nekog drugog sajta.
Nije ti od neke utehe, ali moram da napomenem, pravi je trenutak sada, da OS X ima lepu funkciju automatskog backupa, Time Machine, za koji ti treba samo jedan eksterni disk na koji će kompjuter da ostavlja ažuriranu verziju fajlova i foldera koje si odabrala da se bekapuju.
A od samoinicijativnih akcija preporučujem praćenje oglasa na Limundu, PCBerzi i sl., kao i papirnoj verziji Halooglasa.
E narode necete verovati ali ja kucam sa Mac-a ,pronasla ga policija i ja ga pokupila pre dva sata;jos ne mogu da poverujem
Nemesise hvala na lepim recima,evo moja nada se ostvarila,iako su me svi iz okoline ubedjivali da dignem ruke,ja nisam mogla;kao manijak sednem za radni sto
( punjac jos nisam sklonila,sve kazem ne, on mora da se vrati ):) i onda ga mentalno materijalizujem ispred sebe.Moja jaca polovina mi je rekla da sam totalno odlepila:P
samo neko ko koristi mac-a ,moze da zna kako to izgleda kad si primoran ponovo da koristis PC,iako sam ja tu prilicno ‘zaostala’ jos imam instaliran win2000
inace krada se desila u selu u siroj okolini Pozarevca,a narkomanka koja ga je pokupila je inace isto iz Pozarevca.Ja sam se zakacila za punjac jer znam da mu je aku totalno slab,a on je ostao na stand by-u .Posto sam obigrala sve komp.radnje u varosici, rekli su mi da u mojoj okolini postoji samo jos jedan apple i to G5 ,i da se u principu apple-ovima niko ne bavi. Al sam retka zverka bre.
Kreatura ocigledno nije ni znala sta je ukrala ,a nije mogla ni da utvrdi da li radi,tako da mac ostao neprodat,inace bi ga sigurno dala za jednu dozu,pa sad neko bre da mi jos kaze da car Dusan nije imao pravo kad je sekao ruku za kradu.
Licno bi joj otfikarila,bar ne bi imala gde da se fiksa:evil:
Kameru je prodala ,tako da tu nemam mnogo nade da ce je naci,bitno da je Mac pronadjen.Mogu samo da kazem svaka cast onoj dvojici mladih inspektora,valjda nisu stigli jos da se iskvare.
P.S.Mario hvala za info za mogucnost backup-a,najbolnije se covek uci na sopstvenim greskama
E baš lepe vesti, čoveku uvek milo da čuje ovako nešto 😊
Što se tiče backupa, izvuci lekciju iz slučaja koji se desio još jednom članu foruma, a to je da mu je pored računara ukraden i disk koji je služio za bekap, a koji je stajao odmah pored računara.
Ja neko posebno rešenje nemam, samo treba razmisliti o tome generalno. Za manju količnu podataka rešenje bi moglo da bude online backup. Za veću možda neki eksterni disk dobro ušuškan u drugom delu stana, koji bi se priključvao jednom dnevno čsto da odradi bekap. I tako dalje.
Ima sada USB stikova od 64 GB po manjim cenama (ja letos pazario u Metrou onaj od 32 GB za manje od 4000 dinara); a za te pare koje bi se dale za onaj od 64 GB se već može kupiti neki Transcdent USB eksterni hard disk od 500 GB (doduše, PowerMac G4 je zahtevao da se koriste oba USB porta da bi bilo dovoljno struje da se napaja takav disk); pa na njega, a on uvek u ženskoj tašnici koju dama nosi sa sobom. B)
Drago mi je da se meče vratilo kući… Da ne poveruješ! 😊
Inače, ne znam koliko ovakve aplikacije imaju uspeha kod nas, ali bih ja posle ovakvog iskustva sebi namontirao jednu: Prey, Hidden, Undercover.
Vrte se stalno u pozadini i kada neko ukrade računar, ti prijaviš krađu na sajtu, i kad se taj računar ponovo upali - aplikacije će pokupiti šta sve mogu od korisnih informacija za brže lociranje lopova.
Ma gde će joj tražiti neki dokaz, dovoljno je samo da ga upale i da im pokaže svoje fajlove, a i opisala ga je, možda je ona koja ga je ukrala i rekla odakle ga je digla..