Skeneri, skeneri…
Posted: 21 November 2007 01:21 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  19
Joined  2007-08-01

Opet ja i moje muke sa starim Mac-ovima.

Ovih dana rešili da me zezaju skeneri. Prvo rešimo da jedan stari Lynotype-Hell Saphir (profesionalni skener star ko biblija) povežemo na jedan od MacOS 9.0 Power Macova, ali nikako da ga nateram da radi.
Primetio sam da je još jedan HP-ov ScanJet IIcx skener povezan na Mac do njega, ali ni on ne fercera, iako se čni ispravan. Izgleda da HP-ovo programče u računaru ili njegov TWAIN plug-in nisu kompletni, nemam pojma.

Onda krene da me zeza mali skener prikačen na glavni računar za skeniranje slika u firmi. Slika sa malog skenera nije ista kao sa velikog, dosta je svetlija i boje nisu verne. Kada se skenovi otvore jedan pored drugog u Photoshopu stvarno se vidi razlika.

Možete da mi pomognete tako što bi mi objasnili šta tačno da instaliram da bi dva gorepomenuta skenera proradila.
Što se tiče trećeg skenera, interesuje me postoji li neka alatka kojom bih mogao da probam da ga kalibriram. Ili umesto toga preporučte neki USB dvostrani skener koji može da se nabavi a da sigurno radi pod MacOS Classic.

Post edited by: morbius, at: 2007/11/21 13:46

Profile

Posted: 21 November 2007 11:05 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Epson Perfection 1640SU koji imam radi sigurno pod OS 9 jer sam te drajcvere jedino i dobio uz njega.
Sto se tice kalibracije, probaj da izvuces maksimum iz skenera necim nalik na Vue Scan ili SilverFast. A moguce da ce ti nesto od ovoga resiti i problem sa prva dva skenera.
I, sad da ne lupnem, ovde ima ljudi koji ovo sve znaju u prste i kudikamo bolje od mene, ali mi pada na pamet da pogledas i nisi li iskljucio neku od ekstenzija u onom extension menageru…?

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 22 November 2007 06:18 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  19
Joined  2007-08-01

Rešio sam danas problem drugačuje.

Stari Lynotype smo prikačli na Mac na kome je radio pre uz pomoć nekog razdelnika za paralel port koji smo pronašli u nekom budžaku. Pošto se na kompu već nalaze drajveri, skener radi kao sat.

Problematični Canon skener smo prebacili na Mac pod kojim Lynotype nije hteo da radi i uspeo sam da nađem drajvere za njega na netu. Na ovom kompu i onako ne skeniraju ništa bitno, vršiće posao.

Ostaje HP, ali pošto ga žene koje tamo rade ionako uglavnom koriste kao mesto za odlaganje torbica , neću baš da se polomim trčeći da ga sredim.

Hvala puno!

Profile

Posted: 23 November 2007 10:42 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

:-D nek se samo one udobno smeste

Signature 

Mac Pro 5

Profile