Kaže se da besposleni pop i jariće krste…Nisam pop (a nisam ni Pop); ali imam bradu… a i višak vremena, pa sam morao da probam.
Elem, ispočetka se čnilo vrlo lako! Sve što je trebalo je da iz Installer-a postavim OktoPrep (pod uslovom da imate telefon na 1.1.1 koji radi - a koji mislim da ima 90% nas); odem u iTunes i kažem update… Onda se pokrene 1.1.2 jailbreak - i za 10 minuta imate telefon sa novim FW, 2-3 nova jezika i svim glupostima, kome radi sve osim zvanja i SMS-a. I onda - nema dalje. Još nije napisana aplikacija kao anySim za 1.1.2. Zapravo jeste, ali nije od istih ljudi (razišli su se na neke frakcije, sta ja znam…) Nađoh na netu neke beta verzije i na svakoj piše da ni po koju cenu ne instalirate od onog drugog jer će se iPhone blokirati. Ima ukupno 3 verzije.
Pokušaj 1. anySim 1.2.1u Sve je lepo krenulo, pojavila čuvena vrteška na ekranu, koja se vrtela i vrtela i vrtela (shvatate nastavak). Pošto mi je ostao upaljen iTunes, dao sam ALT+restore (da sam izaberem šta restorujem) i vratio sam se na 1.1.1. Ide poznati postupak samozvanja, jailbreakme.com itd… i za 5 minuta sam imao stari FW, koji je bio otvoren i spreman za instaliranje anySim-a. Al’ ne lezi vraže. Nisam više mogao da instaliram anySim jer je FW 1.1.2 updateovao modem na 04.02.13_G. Tako sam ostao sa starim FW (1.1.1); a novim FW modema. Znač nema više nazad, samo napred.
Pokušaj 2 anySim 1.2.1u (druga grupa). Posle jedno 10-tak vraćanja u 1.0.2, 1.1.1, samozvanja i ostalih gluposti… probao sam ovaj drugi anySim. To sve mora da se obavi u 1.1.1, ali tu ne radi… onda OktoPrep, update (nikako restore, jer obriše sve što treba da ostane) na 1.1.2. I uspeh, poruke su počele da pristižu, propušteni pozivi su počeli da se broje (tel nije radio 2 dana dok sam se zezao sa svim ovim). Kada sam probao da pogledam poruke, aplikakacija se samo srušila… Isto se desilo aplikacijom za zvanje. Malo čačkanja po netu otkrilo je sledeće:
u FW 1.1.2 postoje zemlje, kao i provajderi kojima je odobreno da se koriste iPhone-om. Ukoliko niste na spisku - ništa, nema zvanja, nema SMS-a. Naravno, naše zemlje nema nigde (toliko o pričama te ovaj će da bude zastupnik za iPhone, te onaj će).
U međuvremenu (danas) je izašao Tweaks za 1.1.2, koji sadrži iWorld, aplikaciju koja omogućava sirotim zemljama sa kojima Apple nije napravio ugovor da koriste svoje iPhonove. I pogodite šta - nema Srbije (sve ostale velike zemlje kao što su Aruba, Belize, Djibouti… su tu). Nebudem lenj,napišem mail sa MCC MNC kodovima koji su za to potrebni. Nadam se da ćemo svi imati koristi od toga jednog dana (pridodao sam i kodove za Crnu goru, koje takođe nema - nek se nađe).
Pošto nisam mogao da čekam, uneo sam sam te kodove na odgovarajuća mesta i eto, dok dlanom o dlan (2 dana) - ja imam iPhone koji radi na 1.1.2. 😊
Ukolio bude interesovanja, napisaću šta tačno treba da radite, da se ne zezate kao i ja…