Pravopis
Posted: 09 October 2007 02:21 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Znam da ćete da krenete da me gađate balegom, ali upala mi u oko jedna pravopisna greška, a kad pogledah malo bolje nađoh ih još nekoliko (tj. više instanci istih grešaka 😊).

Da ne pišem duplo, napisaću samo kako (mislim da) je ispravno:
1. Sve što Vas interesuje u vezi sa ovim operativnim sistemom
2. Pitanja u vezi sa instalacijom i upotrebom Mac aplikacija
3. Sve u vezi sa aplikacijma kao što su InDesign, Quark i slične
4. Imate ideju za program? Potrebna Vam je ideja za novi program? Nešto ste već napravili? Ovo je forum za Vas
5. Pitanja u vezi sa upotrebom Simpleboard-a
6. Tražite ili nudite posao, a struka Vam je vezana za Macintosh? Pogledajte ovde.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 09 October 2007 11:33 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Prihvatam ispravke pod 2, 3, 5 , i 7, i pod 1 delimično. Naime, Vas, Vama i slično se piše velikim slovom samo kada se obraćaš nekom direktno, a ne u novinskim tekstovima ili, što me posebno nervira, reklamama i na bilbordima. Na primer, u redu je da napišeš malim slovom kada se, recimo, žališ upravi prihoda na neko rešenje. Međutim, ako si žalbu adresirao na načelnika uprave prihoda onda je red da se napiše velikim slovom.

ko se već pravimo da govorimo (tj. pišemo) Srpski

Eh, a ovo se piše malim slovom, srpski, slovenački, nemački i slično. B)

Post edited by: madamov, at: 2007/10/09 11:34

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 09 October 2007 12:00 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Heh, da, nikad neću uterati sebi u glavu da se jezici i ‘srpski teroristi’ pišu malim slovima :D

A što se Vas tiče - ja sam shvatio one tekstove kao da se odnose direktno na mene (koji trenutno čtam taj tekst) a ne na nas (više posetioca).

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 09 October 2007 07:24 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Dachaz wrote:

A što se Vas tiče - ja sam shvatio one tekstove kao da se odnose direktno na mene (koji trenutno čtam taj tekst) a ne na nas (više posetioca).

Onda se i novine štampaju samo za tebe. B) Svojevremeno sam pisao za Vreme i Vreme kompjutera, a oni su imali opasnu lektorku. Odučla me prvim tekstom od upotrebe ‘radi se o’, ‘u pitanju je’ i ovoga da ‘Vas’ u tekstovima pišem velikim slovima. B)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 09 October 2007 10:56 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Nisu novine štampane samo za mene, ali konkretan primerak koji je u mojim rukama verovatno samo ja čtam :D
Zezam se - novinarsko pisanije mi nije poznato, ali se sećam da nas je profesorka gnjavila za svako omašeno Vas 😊

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 12 October 2007 12:28 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ispravljeno. B) Vidi da mi nije nešto promaklo.

Signature 

Profile

Posted: 13 October 2007 03:29 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-11-24

Kol’ko umem da vidim - dobro je 😊

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 15 November 2007 12:33 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  4
Joined  2007-11-14

Elou…
Slucajno sam juce naisao na ovaj sajt i mogu vam reci da mi je bas drago.
S’ obzirom da vec dugo ne zivim u Srbiji i retko govorim srpski zamoleo bih vam da mi ne zamerite za pravopisne i gramaticke greske.
Unapred hvala… 😊

Profile

Posted: 27 November 2007 06:20 PM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  4
Joined  2007-11-14

Pokusavam da shvatim svrhu ovog sajta…
Vidim da je sve forme radi.
A bio sam takav entuzijasta.
Pozdrav i puno srece…
Dragan

Profile

Posted: 27 November 2007 06:52 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-05-16

polyfractus wrote:

Pozdrav i puno srece…
Dragan

Možeš li da budeš malo detaljniji oko toga šta si očekivao? Ovaj sajt je upravo onakav kakvim ga čne svi koji na njemu nešto napišu. To što je većina ljudi koji su ovde redovni prilično zauzeta svakodnevnim, a i drugim vanrednim obavezama, pa nema vremena da nešto više napiše, je sasvim druga stvar. Zbog toga se sve i svodi na forumsku raspravu.

Slažem se, bilo bi lepo kada bi se objavio neki smislen tekst manje više redovno, kao što to recimo rade na Jabučnjaku, ali je često veliki raskorak između želje i mogućnosti (čtaj: raspoloživog vremena).

Evo, na primer, ja sam najavio kratku seriju od tri teksta, koja će se baviti onime što sam juče čuo na Leopard Tech Talk-u. Znam da sam još pre više od godinu dana najavio da bi mogao malo češće nešto da napišen, ali šta da se radi, za izgovor pročtaj prethodni pasus. Ti si, recimo, u temi o razvojnim alatima napisao da se baviš DSP-om, koji programiraš u C++-u, a GUI u ObjC-u. Kako bi bilo da možda baš ti razbiješ učmalost i napišeš nešto više o tome šta si radio, proizvode u čjem si kreiranju učestvovao, možda (zašto ne) nešto više o obradi signala, uputiti na literaturu ako se još neko zainteresuje, ili susretne sa sličnom problematikom, a ne zna odakle da krene? Nije ovaj sat ničje vlasništvo, pa da ne možeš ništa sam da napišeš, javi se Mikiju (madamov); on će te već ‘proizvesti’ u editora, pa možeš da napišeš nešto kad god poželiš.

Nemoj ovu rečenicu pogrešno da shvatiš, ali najlakše je kuditi formu i žaliti se na nešto, a ništa ne preduzeti ako si već u mogućnosti. Ako se odlučš da ove stranice obogatiš svojim pisanijima, svi ćemo ti biti zahvalni. Ako pak ne, onda pozdrav i puno sreće i tebi…

(takođe) Dragan

Profile

Posted: 28 November 2007 02:02 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

polyfractus wrote:

Hm, u čemu je problem? I pored sve pretrage nisam uspeo da nađem poruke koje su mogle da te uvrede.

Signature 

Profile

Posted: 29 November 2007 01:13 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  426
Joined  2005-11-24

Maybe mu se ne dopada dizajn?

I told you so! 😛

Signature 

Redmond, start your photocopiers.

Profile