User (account) management - MAC OS X 1.5.8
Posted: 29 January 2011 02:00 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2011-01-29

Pozdrav svima,

Pre 2 dana dobio sam od firme MacBook Pro sa Mac OSX 1.5.8 (upgradeovace ga sledece nedelje na 1.6.x). Prilikom prvog pokretanja napravio sam account sa administratorskim privilegijama, medjutim, nakon toga sam morao da laptop pridruzim korporativnom AD-u. Povezivanje je proteklo uspesno i nakon restarta sam se bez problema ulogovao sa mojim mreznim (AD) nalogom i dodelio mu administratorske privilegije.

Problem nastaje kada nisam povezan ethernet-om na korporativnu mrezu: prilikom logina ne mogu nikako da se ulogujem sa korporativnim accountom (koji sam ‘sredjivao’... tu su sertifikati za pristup raznim resursim preko net-a, podesen pristup exchange i sharepoint resursima itd.). Jedina prikazana login opcija je inicijalni account koji sam kreirao; ne mogu da unesem user/pass nikako, vec samo da odaberem postojeceg user-a, unesem njegov pass i ulogujem se tako.

Da li neko ima ideju kako da se ulogujem sa svojim (postojecim) korporativnim accountom kada nisam povezan na korporativnu mrezu?
Na prethodnom Win7 laptopu je ovako nesto radilo bez problema… nakon prvog kreiranja lokalnog accounta na osnovu privilegija sa domena, mogao sam da se logujem sa istim accountom bez obzira da li sam bio direktno povezan u lokalu ili ne.

Sada kada se ulogujem sa onim inicijalnim accountom, taj korporativni se uopste i ne prikaze u System Preferences\Accounts ali njegovi resursi su i dalje tu na disku…

Hvala svima!

Profile

Posted: 29 January 2011 05:43 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Prvo dobrodošao.

Inače verzije Mac OS X-a su 10.5.x (Leopard) i 10.6.x (SnowLeopard)

Dosta ljudi ima problema sa logovanjem van AD-a.

Probaj da da dodaš manuelno usera na ovaj načn:

sudo /System/Library/CoreServices/ManagedClient.app/Contents/Resources/
createmobileaccount -n username
sudo createhomedir -c -u username

Username zameni sa svojim.

Problem je u dodavanju putanje foldera koji je nedostupan van mreže.
Nije još problem sređen od strane Apple-a, ali verujem da se radi na tome.

Ovde imaš na apple forumu diskusiju pa prati
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=2131654&tstart=15

Takođe i ovde http://groups.google.com/group/macenterprise/browse_thread/thread/2c2502b08bb84c7a?pli=1

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 30 January 2011 01:23 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Problem nije do Applea, već do administratora Windows servera koji neće da se bakću sa ovim pa na kraju po raznim forumima pričaju ‘kako Mac ne može na ActiveDirectory’.

Jedan deo posla je ovo što ti je Žare napisao, drugi moraju administratori da urade kako bi ovo tvoje bio pravi mobile account ako ne bude radilo samo sa definisanjem mobie accounta na lokalnoj mašini, tj. da se sadržaj tvog offline home directory-ja sinhronizuje sa network home folderom podešenim u firmi na Windows Serveru. Moraju neka polja da se premapiraju između ActiveDirectory-ja i OpenDirectoryja ili da se neko od postojećih polja iskoristi kao polje za podatak o lokaciji home foldera.

Evo i jedan tip:

http://www.macwindows.com/snowleopardAD.html#093009a

Post edited by: madamov, at: 2011/01/30 13:25

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 January 2011 10:42 AM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2011-01-29

@zzare: hvala puno na resenju - upalilo je! 😊

Doduse, moje skripte za kreiranje accounta nisu bile executable pa sam dodao ispred ‘./’; rad na linuxu se ocigledno isplati i na Mac-u 😊

@madamov: slazem se donekle sa opisom administratora, ali ih i razumem… bar u slucaju moje firme. Nasa mreza predstavlja osnovu naseg ‘core business’-a i tu jednostavno nema mesta kompromisima. Zna se sta je neophodno, sta sigurno radi i to se jednostavno ne dira 😊 (a nas core business se zasniva na MS resenjima)

Hvala oboma jos jednom na pomoci 😊
Ovo mi je prvi put da bas koristim Mac; jos uvek se privikavam na sistem i da to ne ‘moram’ da radim, verovatno bih vec odustao do sada 😊 Potpuno je druga filozofija rada, vecina stvari me nervira za sada ali sta cu kad moram 😊 (mozda ce biti bolje kada predjem na Snow Leopard?) I mene zanima sta cu misliti za mesec dana o svemu ovome 😊

Sve u svemu, hvala vam sto postojite i spremni ste da pomognete 😊

Profile

‹‹ 10.6.7....???      ’Padanje’ Safarija ››