Razmisljam da zamolim drugaricu da mi donese iPhone iz Amerike pa bih da priupitam nesto vas koji ga vec imate. Nadam se da ce ova pitanja koristiti i drugima koji razmisljaju o kupovini.
Elem, pitanja su sledeca:
1. Koja su najgora iskustva sa otkljucavanjem kod nas? Da li se nekom desilo da mu se totalno zablokira (brick) telefon i da mu nema pomoci?
2. Da li je moguce kontrolisati internet protok? iPhone je namenjen za ‘unlimited data’ tarifni plan koji kod nas ne postoji. Plasim se da ce mi on sam skidati postu, apdejtovati vremensku prognozu, deonice, Google maps… i da ce mi stizati neki nenormalni racuni.
3. Jel neko razmisljao kako ce da promeni bateriju kad znacajno oslabi (a verovatno ce oslabiti posle oko godinu dana)?
4. Da li je tacno da je na PowerPC-ju gotovo nemoguce otkljucati ga? (Jos uvek nemam Intel.)
5. Ako dam nekom da mi ga otkljuca na PC-ju, hocu li moci da ga povezujem na iTunes kod sebe na Mac-u? Verovatno ne…
6. Sta sve ne radi od funkcija? Znam za Visual Voicemail i to mi ni ne treba, ali da li ima jos nesto da ne radi?
Znam da je za sad nemoguce otkljucati telefone kupljene sa 1.1.2 ali nadam se da ce se uskoro nesto desiti po tom pitanju.
1. Koja su najgora iskustva sa otkljucavanjem kod nas? Da li se nekom desilo da mu se totalno zablokira (brick) telefon i da mu nema pomoci?
Koliko ja znam nije.
2. Da li je moguce kontrolisati internet protok? iPhone je namenjen za ‘unlimited data’ tarifni plan koji kod nas ne postoji. Plasim se da ce mi on sam skidati postu, apdejtovati vremensku prognozu, deonice, Google maps… i da ce mi stizati neki nenormalni racuni.
Nece sam da ti skida nishta, ne sekiraj se…Ja koristim internet jedino preko WiFi-ja..Sve moze da se podesi i kontrolishe, tako da nema brige
3. Jel neko razmisljao kako ce da promeni bateriju kad znacajno oslabi (a verovatno ce oslabiti posle oko godinu dana)?
Pa morace da se shalje Apple-u, verovatno…Videcemo kad dodje vreme 😊
4. Da li je tacno da je na PowerPC-ju gotovo nemoguce otkljucati ga? (Jos uvek nemam Intel.)
Mislim da moze i na PPC-u…Trebaju ti samo 2 programa, jedan je Universal Binary a drugi Java..Znachi oba rade i na Intel i PPC Macovima..
5. Ako dam nekom da mi ga otkljuca na PC-ju, hocu li moci da ga povezujem na iTunes kod sebe na Mac-u? Verovatno ne…
Naravno da cesh moci da ga povezesh i kod sebe…Nema nikakve veze da li je otkljuchan na PC-iju ili Mac-u…
6. Sta sve ne radi od funkcija? Znam za Visual Voicemail i to mi ni ne treba, ali da li ima jos nesto da ne radi?
VisualVoicemail ne radi kako je zamishljeno u Apple-u ali radi kako je zamishljeno kod Telekoma, na primer…Znachi ja kad stisnem Voicemail dugme, iPhone zove moj voicemail box, ukucam shifru i uredno preslushavam poruke…
‘For those who’ve unlocked and have a non-functioning Voicemail button, here’s how to fix it:
1. First, take note of what your voicemail number is with your current provider .
2. Click the phone button in your iPhone.
3. Click the keypad tab.
4. Type the following code:
*5005*86*xxx#
Where xxx is your voicemail number.
5. Hit call.
6. Give it a bit, and the code will be set.
7. Hit the voicemail button, and it will now call your voicemail.’
Samo jos da neki dobri ljudi srede unlock za 1.1.2 i eto mene.
Inace, sto se tice ovoga:
SERBIAN wrote:
Pa morace da se shalje Apple-u, verovatno…Videcemo kad dodje vreme 😊
mislim da ce se u Applu samo slatko nasmejati i podsetiti nas da otkljucani telefoni nisu njihov problem. Ali nema veze, neci ce se valjda neko resenje do tad…
Da bi otključao iPhone ne treba ti uopšte komp. Dovoljno je da sedneš u neki kafić (zbog atmosfere i znatiželjnih očju 😉 ) koji ima WI-Fi, ukucaš par brojeva na tastaturi i par web adresa i telefon je za manje od 10 min otljučan.
hunter wrote:
Osim pomenute, (a koju nikada nisam koristio) ono što neradi, a najviše iritira su sistemske poruke. Umesto SMS od provajdera, u kome su obično neke važne informacije kao što mesečna zaduženja, propušteni pozivi itd.. dobija se gomila nasumičnih karaktera. Ovo je ispravljeno u FW 1.1.2
Da bi otključao iPhone ne treba ti uopšte komp. Dovoljno je da sedneš u neki kafić (zbog atmosfere i znatiželjnih očju 😉 ) koji ima WI-Fi, ukucaš par brojeva na tastaturi i par web adresa i telefon je za manje od 10 min otljučan.
Tachno, ali ne vazi za 1.1.2…Za zadnji firmware treba ti i komp…I mnogo vishe vremena…I na kraju hackovanje za Phone i SMS aplikacije da bi radile u Srbiji…
hunter wrote:
Dark Water wrote:
Osim pomenute, (a koju nikada nisam koristio) ono što neradi, a najviše iritira su sistemske poruke. Umesto SMS od provajdera, u kome su obično neke važne informacije kao što mesečna zaduženja, propušteni pozivi itd.. dobija se gomila nasumičnih karaktera. Ovo je ispravljeno u FW 1.1.2
Jeste, sve radi normalno na 1.1.2..Takodje, kod 1.1.1, na Telenor mrezi se dobija djubre od poruke a na Telekom mrezi ne stize nishta…
Tachno, ali ne vazi za 1.1.2…Za zadnji firmware treba ti i komp…I mnogo vishe vremena…I na kraju hackovanje za Phone i SMS aplikacije da bi radile u Srbiji…
Drugarica tek treba da ode tamo i vraca se sredinom januara. Nadam se da ce do tada da se pojavi neki jednostavniji nacin za otkljucavanje 1.1.2, bez tog hakovanja telefona i SMSa… 😊
U čemu se ogleda težina otključavanja 1.1.2 u odnosu na 1.1.1 (ako se za poređenje i 1.1.1 radi putem računara)?.
Pod uslovom da imash iPhone kupljen sa 1.1.1 ili upgrejdovan sa 1.0.2 na 1.1.1 /unlockovan ili ne, sve jedno/, upgrade na 1.1.2 ide otprilike ovako:
Prvo se sa 1.1.1 uradi restore /ne update, vec restore/ na 1.1.2 iz iTunes-a, zatim se uradi restore na 1.0.2, activira i instalira SSH, zatim se skine novi anySIM i stari Installer pa se sve to lepo mete na telefon…Zatim se iPhone otkljucha…E sad ide restore na 1.1.1, pa se tu neshto malo shilji i na kraju se normalno update-je na 1.1.2 iz iTunes-a…Zatim, poshto iWorld aplikacija ne radi za Srbiju a radi za Dzimbuti i ostale budalashtine od zemalja, iPhone treba hackovati da radi na nashim mrezama jer je Apple sa novim 1.1.2 FW ‘zakljuchao’ telefon da radi samo u supported countries = USA i par evropskih zemalja…Inache ako se taj hack ne uradi Phone i SMS aplikacije padaju kad ih pokrenesh = nema telfoniranja i SMS-a = imate divan iPod Touch..😊
Eto, otprilike tako…Nije neki problem da se sve uradi, samo treba vremena poshto treba da se skinu sva 3 firmware-a sa neta koji su poveci - ukupno oko 400MB…Ko shto rekoh u jednoj drugoj temi imam celo uputstvo koje radi 100% i koje sam skupio sa raznih strana uz pomoc Copy/Paste a takodje sam i dodao shta treba uraditi na kraju za Telekom i Telenor mrezu - codove itd. Ako neko oce nek mi poshalje email na sserbian [at] gmail.com i dobice ga… .rtfd fajl je oko 4MB sa sve slikama…
Francuski Orange prodavace otkljucani iPhone za 650 jura. E sad, dilema - da li da idem dalje sa planom da mi drugarica donese iz SAD-a i onda ga otkljucavam sam (to kosta oko 300 jura) ili da zamolim da mi se donese iz francuske (imam i za to neku semu 😊 Iskesiracu duplo vise ali cu imati zvanicno otkljucan iPhone, sa garancijom…
Francuski Orange prodavace otkljucani iPhone za 650 jura. E sad, dilema - da li da idem dalje sa planom da mi drugarica donese iz SAD-a i onda ga otkljucavam sam (to kosta oko 300 jura) ili da zamolim da mi se donese iz francuske (imam i za to neku semu 😊 Iskesiracu duplo vise ali cu imati zvanicno otkljucan iPhone, sa garancijom…
Ah, muke, moje.
Ja bih verovatno uradio ovo drugo, iako bi mnogi mislili da sam lud.
Ali…
Nece to u France da bude bas tako lako, za razliku od Nemacke, gde je za 1000 evra potpuno otkljucan iPhone, a ti oslobodjen bilo kakvog ugovora, u France ces imati ugovornu obavezu, ali ce ti iPhone biti otkljucan da mozes da ga koristis s nekom drugom karticom (npr u roaming-u)
To ne bi bilo tako lose, kada ne bi tarifni paketi koji idu uz iPhone bili toliko nenormalni. Mogao bi neko kome treba tarifni paket, a ne treba iPhone da ti kupi i zadrzi paket za sebe da ga koristi na nekom drugom fonu, ali bi mu taj paket bio beskoristan, osim za net. Ludilo sta rade s tim paketima, malo se razlikuju od zemlje do zemlje, ali otprilike, za najjefitiniji paket od 50 evra dobijas flat net (ogranicen onim fair using uslovima) i recimo 100 minuta i 100 SMS, a kad to prekoracis, cene dodatnih minuta i SMS-ova su kao da si u romingu.
Taj deo stvarno ne razumem… Umesto da Apple u startu prodaje otkljucan telegon za nekih 500-600 evra (mislim da bi znacajno ugrozili Nokiju i ostale, ma sta ljudi govorili); oni ga vezu za smesno skupe ugovore.
E, bas me zanima sta ce kod nas biti s tim?
Hajde, ljudi, zar je moguce da niko ne zna bas nista, mora da je bilo bar nekih pregovora izmedju Apple-a i nasih, a da vi koji se druzite sa distributerima nesto bar znate.
Jedni kazu docice otkljucan (predpostavljam za 1500 evra); drugi kazu s telekom, treci s telenorom…
Ispravljam se, sad videh, bice prodavan otkljucan za 550 evra, uz neki drugi Orange-ov paket (razlicit od onih koji idu uz zakljucan iPhone) i 650 evra potpuno otkljucan. Odlican potez, shvatili su da onakvim paketima koje je verovatno Apple nametnuo nece nista uraditi. Svaka cast!!! Ako tako bude u ostatku evrope, bice ekstra.
Mada mi nije jasno kao onda moze u Nemackoj da bude 1000 evra?!
Ja mislim, ali nisam 100% siguran, naravno, da ce i tako otkljuchan telefon morati da se hackne da radi na nashim mrezama…Apple je u zadnjoj verziji FW-a, 1.1.2, systemski ‘zakljuchao’ Phone i SMS aplikacije da rade samo u ‘supported countries’...Ali to i nije neki problem…Takodje, iPhone, kad ubacish karticu, treba da se aktivira u iTunes-u /legalno, a malo drugachije nelegalno/...Ne verujem da ce kartice iz unsupported countries tek tako da rade…Al opet da ponovim, ovo je samo nagadjanje, s obzirom da se nisam josh sreo sa tim otkljuchanim iPhone-ovima..
Neće biti ništa, neće biti iPhona da se legalno kupi. U FW 1.1.2 stoji lista zemalja sa kojima iPhone može da se koristi. Naravno, predpostavljate da naše zemlje nema nigde + da bi ste ga legalno pokrenuli potrebno je ga stratujete preko iTunes. Koliko ja znam iTunes shop ne radi (i neverujem da će uskoro raditi) za našu zemlju + niko od mobilnih operatera kod nas nemože da ponudi net paket koji bi odgovarao iPhone-e.
Nažalost, mi ćemo uvek biti osućeni na hakovanje (mislim) čak i otključanih telefona da bi radili kod nas. :(
Edit: Evo sada sam video da se i kolega SERBIAN slaže sa mojom ocenom/procenom
Ne znam..meni uopšte ne smeta to što moram da se mučm oko otključavanja i zezanja sa softverom.
Nemam predrasude prema ‘dekodiranju’, sve dok za to ne treba hardverska intervencija (rezanje lemova po ploč i slično); jer sam svestan da se telefon može vratiti u prvobitno stanje.
Zbog toga nikad ne bih dao duplo više para samo da bih imao ‘otključan’ telefon (pogotovo u ovom scenariju sa Francuskom, jer i tada nikakve koristi od toga u Srbiji..pre svega mislim na flat data plan koji će se u svetu podrazumevati).
Cijena u Njemakoj od 999€ je određena samo da bi se ispunio zakonski uslov koji je sud nametnuo, a koji se tiče zabrane vezanja korisnika.
Prije koji mjesec je bila vijest da su Telia Sonera i Telenor navodno ušli u pregovore sa Apple-om oko iPhone-a. Od tada nisam ništa pročtao što se toga tiče, tako da je pitanje da li je to uopšte i istina.
Ali, čak i da dođe do toga da Telenor uzme iPhone ‘za sebe’, pitanje je da li će uopšte doći kod nas i pod kojim uslovima. A pod uslovima smatrama net, pretplatu i dužinu ugovora…