Web Dizajn/Develop itd…
Posted: 16 February 2011 09:49 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  397
Joined  2009-02-19

Nisam mogao da smislim bolji naziv za temu, a cilj mi je da ova tema bude neka razmena mišljenja/iskustava u vezi dizajna, razvijanja web aplikacija i slično. Koje ‘programe’ koristite, koje jezike i slično.

Takođe, pošto tek ulazim u ovu sferu zanima me kakva su iskustva što se tiče posla, ima li ga? Nema? Firme? Solo projekti? Nešto treće, slično?

Normalno, preporučujete li nešto poput IT Akademije (što ću najverovatnije upisati u oktobru) ili nešto slično. Sve informacije su dobrodošle 😉

Nadam se da će tema zaživeti jer koliko znam, Mac je nekako okrenut tim stvarima tj koristi se u velikoj meri za iste pa otuda i moja pretpostavka da ovde ima dosta znalaca. Isto tako se nadam da nije bilo slične teme jer je ja nisam našao.

Pozdrav Šiki

Profile

Posted: 16 February 2011 11:03 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Ovde ces naci odgovore

http://dizajnzona.com/

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 16 February 2011 11:13 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-02-19

Da budem iskren, od tebe sam i očekivao odgovor, tj nadao se odgovoru ali sam se i nadao da ćeš se malo više raspisati 😊

U svakom slučaju pogledaću šta ima tamo, hvala 😉

Profile

Posted: 16 February 2011 11:24 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Pa ono od programa sto se koristi su Dreamweaver, Coda obicno za kod. Photoshop i Illustrator za grafiku. Ono sigurno znas da Flash vise nema smisla raditi.

A sto se tice posla vecinom su to firme koje rade krupnije stvari i jace klijente, a da budes solo igrac moras imatu jak portfolio.

Sve u svemu poprilicno default spika.

Signature 

Profile

Posted: 17 February 2011 12:05 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-02-19

Tnx, tako sam i pretpostavio.

Jel imaš neko mišljenje konkretno o IT Akademiji. Deluju mi ok skroz, ide drugar tamo, prezadovoljan se, baš je na dizajn smeru ... Ima li šta bolje?

Profile

Posted: 17 February 2011 05:33 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Pitanje je da li tebe interesuje dizajn ili razvoj, pa samim tim šta hoćeš da učš.

Ne znam kakva je IT Akademija za dizajn, ali za razvoj su nula - ako izuzmemo što mi softver inženjeri imamo grozno mišljenje o njoj (ali ajd’ da kažeš, mi smo snobovi); takođe je i Mario (koji koliko ja znam nema neko obimno predznanje) komentarisao kako je razočaran jer mu znanje prenose podučeni nepismeni dilkoši.

U svakom slučaju, sve zavisi od tebe - da li se za ovo istinski interesuješ ili bi da smuljaš nešto na brzinu jer si čuo da su u tome pare. Takođe, zavisi šta već znaš.

Da ne bih sad proveo par sati pišući savete za sve moguće scenarije tvog obrazovanja, aj’ prvo podeli sa nama ovo što sam prethodno spomenuo: šta te tačno interesuje (samo ‘crtanje’ sajtova u nekom grafičkom alatu? razvoj ‘jezgara’ koji pokreću sajtove (a pritom se intuitivno ne vide)? razvoj dinamičkih korisničkih interfejsa?) i šta već znaš. Kontam ja da je tebi cilj da naučš sve, ali napravi prioritete jer ne možeš biti najbolji u svemu, a isto tako ne možeš i da naučš sve od jednom (tj. ako kreneš da učš sve paralelno, nećeš ništa temeljno naučti i delovaće ti da napreduješ mnogo sporije).

A na tvoje pitanje oko posla - ima ga kol’ko voliš, što solo/freelance što firmavih; samo i za jedno i za drugo moraš da budeš istreniran igrač.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 17 February 2011 08:26 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-02-19

Predznanje je od oblasti do oblasti tanko, negde malo bolje, negde malo lošije, s obzirom na moje kriterijume to je jako loše, pretpostavljam da bi mnogi bili zadovoljni ali ja nisam.

želeo bih da od nečega krenem, pa nek to bude za početak ko što ti reče ‘crtanje’ sajtova, imam osnove html i php tako da bih se snašao sa tim delom a oko samog dizajna jako slabo znam pa bi od toga krenuo. Program im je vrlo opširan pa zato i pitam, koliko je realno da oni stvarno mogu bilo šta od toga da prenesu za taj vremenski period.

Ne želim ništa na brzaka, da želim muljavio bi po rapidweaveru/macflux i nešto bi ispalo, no to meni nije prihvatljivo, želim da radim sve temeljno kao i do sad, ili radim ili ne radim, ono između nema.

Volju imam, strpljenje imam, vreme - i imam i nemam, naterao bih se svakako, ali samo treba neko da me uputi pa da krenem od nečega i da grabim napred, deo po deo kako vreme bude prolazilo pretpostavljam da će biti lakše…

Nadam se da sam odgovorio na ono što te zanima 😉

Profile

Posted: 17 February 2011 08:33 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Ja da sam na tvom mestu ja bih isao ovde http://www.krojacevaskola.com/

Nekako je ta IT Akademija na prvi pogled trula, msm pogledaj im sajt nista spec, natrpano na sve strane, ne znam samo kako uopste privuku ljude. Dok sa druge strane Krojac ima lepe reference a i kad pogledas radove ucenika to poprilicno lepo izgleda.

Signature 

Profile

Posted: 17 February 2011 10:35 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-02-19

Video sam i njih, to su koliko sam ja istražio i jedine dve ‘školu’ za ovu struku u Srbiji, samo što mi je ‘sumnjivo’ je to što ja ne znam ni kako bih za onih 9-10 meseci naučo sve što je predviđeno planom i programom, a to mi deluje potpuno nemoguće za 10 nedelja, ali baš nemoguće…

E sad, zato i pitam iskusnije ljude da me upute, da li je to moguće, da li se uopšte oslanjati na te škole, pogotovo što mi finansijka situacija uopšte nije na zavidnom nivou, ali ukoliko vredi, snaćiću se kao i za sve ostalo, ili je pak bolje u ‘kućnoj radinosti’ se posvetiti svemu tome.

To su uglavnom teme koje me muče, 1300e (manje više) su obe škole. Jedna traje god dana, druga 2.5 meseca, da li one zaista vrede toliko (u smislu znanja); jasno mi je da ako budem sedeo kući i ne radio ništa onda džaba sve, dakle zanima me da li je naučeno adekvatno uloženom i da li se stvarno može nešto naučti za 10 nedelja?

Hvala i izvinjavam se što davim, ali ono, biram da kažem neki životni put, imam još 4 ispita do kraja faxa pa oću da znam šta dalje 😉

Profile