Mnogo si pogrešio u pretpostavkama. Hajdemo još jednom, a majke mi ću čm nađem vremena da postavim jedan tekst u FAQ na ovu temu i istorijata distribucije Applea kod nas.
Glavni distributer za našu zemlju je firma Powercomm iz Hrvatske i njihova firma u Srbiji se zove Apple IMC Srbija, njihov sajt je http://www.apple.co.yu/. Ako želiš da budeš zvanični Apple diler moraš da imaš ugovor sa njima i da robu naručuješ od njih. Svi glavni dileri, uključujući i Comtrade, naručuju robu od njih.
Roba stiže u Budimpeštu (tamo stiže roba za sve dilere u istočnoj Evropi, znač i za RUmune, Poljake, Slovake, Čehe, Mađare itd.) i većina, tj. svi, naših dilera su se opredeili da je sami uvoze. Fama oko toga da je Comtrade neki veliki distributer i uvoznik je nastala jer je od ostalih dilera svojevremeno kada je Comtrade ulazio u igru traženo da plaćaju određeni procenat Comtradeu za uslugu uvoza, na čemu se većina zahvalila i nastavila da radi kao do tada: robu naručuje od Powercoma, plaća APCOM-u i sam organizuje uvoz iz Budimpešte.
Takođe, ulaskom Comtradea u igru su i svi poddileri opreme iz njihovog programa (idite na njihov sajt pa vidite šta sve oni distribuiraju) postali automatski i Apple dileri, prvo iPoda, a potom sve više i ostale opreme. Mislim, neka me PR služba Phoenixa ispravi, da i oni spadaju u tu grupu.
Što se cena tiče, svako ih drži onakvima kakvima misli da treba. U određenom periodu postoje i ‘povlašćeni’ dileri, ali mislm da sa Phoneixom to nije slučaj. Takođe, znam da neki dileri mogu da daju popust maksimalno 5% kako bi im bar nešto smisleno ostalo od para. DIleri koji su navikli sa PC-ima da im ostaje mnogo manje lakše i pristaju da spuste cene, pod uslovom da ih kupci posle ne ‘smarajU’ traženjem previše podrške, pa rade sa profitom i od 50 evra na mašini koja košta 1200. Ja mislim da je u tome tajna, a da se razumemo, ne kažemo da je to nešto loše, samo kažem da je situacija takva.