interesuje me sledece,pa molim ljude koji su upoznati sa materijom da odgovore.
naime imam zelju i ideju da zapocnem website.
1)da li se iweb moze koristiti za profesionalno uredjenje i odrzavanje sajta.
2)da li je pametno koristiti mobileme ili neki dugi server(ili kako se to vec zove)
3)da li je za odrzavanje webajta potrebno imati neku masinu koja bi sve vreme radila sa njim(tipa neki macmini server) ili se sajt odrzava na nekom stranom serveru na koju treba samo jednom uplodovati…a tu se namece pitanje menjanja sadrzaja….
moj plan za taj websajt bi bio informativnog sadrzaja i imao bi cesto azuriranje info.zarada bi bila na spoznorstvu i reklamama.
5)da li je iweb namenjen vise za amatersko bavljenje websajtom koj jednog dana ne moze donositi zaradu,pa samim tim dal je mozda bolje platiti profesionani sajt od strane web dizajnera.
6)i takodje da li na iweb i mobile mogu pristupiti korisnici svih OS.ili samo mac-a?
mozda su neka pitanja glupa ali ja sam ovde samo mozak operacije 😊 a ponajmanje profesionalac u web dizajnu i funkcionisanju istog.
interesuje me sledece,pa molim ljude koji su upoznati sa materijom da odgovore.
naime imam zelju i ideju da zapocnem website.
2)da li je pametno koristiti mobileme ili neki dugi server(ili kako se to vec zove)
3)da li je za odrzavanje webajta potrebno imati neku masinu koja bi sve vreme radila sa njim(tipa neki macmini server) ili se sajt odrzava na nekom stranom serveru na koju treba samo jednom uplodovati…a tu se namece pitanje menjanja sadrzaja….
moj plan za taj websajt bi bio informativnog sadrzaja i imao bi cesto azuriranje info.zarada bi bila na spoznorstvu i reklamama.
5)da li je iweb namenjen vise za amatersko bavljenje websajtom koj jednog dana ne moze donositi zaradu,pa samim tim dal je mozda bolje platiti profesionani sajt od strane web dizajnera.
6)i takodje da li na iweb i mobile mogu pristupiti korisnici svih OS.ili samo mac-a?
mozda su neka pitanja glupa ali ja sam ovde samo mozak operacije 😊 a ponajmanje profesionalac u web dizajnu i funkcionisanju istog.
hvala.
1. Ne bas.
2. MobileMe mozda za neku privatnu - amatersku upotrebu, za profesionalnu treba uzeti posebno domen i hosting, npr. godaddy.com
3. Nije potrebno, kada postavis sadrzaj na server on stoji tu gde je i svi ga mogu videti online, a pristup se obicno vrsi putem FTP-a, menjanje vrsis u programu u kojem radis sajt ili ako je sajt CMS karaktera onda izmene vrsis online
5. Namenjen je vise amaterskom, a sad da li moze doneti zaradu ili ne to zavisi od sajta, ipak je bolje platiti nekom profesionalcu da odradi posao kako treba.
Mislim da može ako ga dovoljno dobro poznaješ. Što bi se reklo ‘nije važna puška, već srce u junaka’. B) Pogledaj http://www.datastudio.si/ ili ono što Peđa radi za Macola radnju, tj. Yu Epicentar http://www.yuepicentar.rs
Bolje drugi server, MobileMe je više za lične sajtove.
Ne treba ti posebna mašina, uploaduje se sadržaj tamo gde hostuješ sajt.
Ovo pitanje nema smisla. Plaćanje web dizajenre i alat u kome će se sajt napraviti nemaju dodirnih tačaka.
Niko ne pristupa iWebu. Sajtovima napravljenim u iWebu mogu da pristupaju svi.
Mislim da može ako ga dovoljno dobro poznaješ. Što bi se reklo ‘nije važna puška, već srce u junaka’. B) Pogledaj http://www.datastudio.si/ ili ono što Peđa radi za Macola radnju, tj. Yu Epicentar http://www.yuepicentar.rs
Au jest DataStudio dobar, nisam znao da iWeb moze ovo.
Nisam proveravao, ali kada su momci iz Datastudija bili ovde pre dve ili tri godine da im održim prezentaciju 4D-a, videh da su u iWebu radili sajt. Izgled i funkcionalnost sajta se nisu mnogo promenili od onda, pa pretpostavljam da nisu menjali.
6) mislio sam da li slucajno mac koristi drugaciji format kada se u iwebu pravi sajt u smislu da windows korisnici mogu imati problem zbog nekompatibilnosti ali mi je sad jasno da u stvari oba sistema i neki treci koriste nesto sto je univerzalno.
5)ovo pitanje sam postavio mozda i suvisno mislio sam u stvari istu stvar kao i prvo pitanje…ali sam bezveze dva puta pitao….u smislu posto mi u iweb-u stvarno sve izgleda jednostavno i logicno (kao i sve na mac-u) ali reko da li moze on izneti neki ozbijniji websajt.
e sad jos jedno pitanje koliko kostaju usluge profesionalca da to uradi,koliko su mesecna ili godisnja placanja servera i imate li nekog na umu koga biste za rad na sajtu preporucili.??
e sad jos jedno pitanje koliko kostaju usluge profesionalca da to uradi,koliko su mesecna ili godisnja placanja servera i imate li nekog na umu koga biste za rad na sajtu preporucili.??
To zavisi od mnogo faktora, teško se može reći tek tako.
Mislim da ti preporuka neće faliti ali prvo reci šta ti (okvirno) treba i koliki ti je (okvirno) budžet. Jer ovako kao da si pitao: ‘Koliko košta jedan nov automobil?’
nikad ne govorim koliko je moj budzet niti koliko sam spreman da potrosim.
ova stavka je krajnje promenljiva.
od onoga koji se bavi poslom koji ja potrazujem trazim informacije koliko ceni svoje usluge.
po onome sto mi je ponudjeno i koliko kosta se odredjujem za jednog ili drugog ponudjaca.
znaci ovako sajt bi bio informativnog sadrzaja,imao bi jednom dnevno azuriranje,imao bi jako puno informacija,slika i video zapisa,glavni prihod sajta bi bio od strane reklama i sponzorstva,sajt mora da radi jedno vreme na samo mom budzetu dok ne prikupi dovoljan broj posetilaca,sponzora i onih koji su zainteresovani za reklamiranje i saradnju.
u pocetku posetioci ne bi mogli osim saznanja onoga sto je na sajtu nista u njemu ucestvovati(tipa forum,chat…) to je recimo nesto sto bi uspesnost u buducnosti omogucila.
sajt ne sme biti postavljen kao recimo apple.com gde su nekoliko celina rasporedjeni u segmente tipa ipad,iphone,mac….pa klik na njih vas vodi u pojedinacne segmente.
vec nesto kao kombinacija facebook-ovog wall-a i archive podataka. sa naravno jos nekim dodacima.
ja sam vec poceo praviti nesto u iweb-u, ukoliko ne budem stigao da zavrsim ili se jednostavno otvori potreba za profesionalnim sajtom,ovo iz iweb ce posluziti kao smernice za nekog ko bi se tome mnogo vise posvetio,jer mene ocekuje mnogo veci posao oko prikupljanja podataka.
Vidi kompanije koje izradjuju sajtove obicno te pitaju za okvirni budzet i to je praksa, evo npr. kod nas http://www.krojac.com/web-dizajn-merenje Krojac ima izuzetno lepe i funkcionalne sajtove i oni pitaju okvirno. Drugim recima i za sajtove vazi kao i za sve ostalo, koliko para toliko i muzike.
E sad to sto ti opisujes moze komotno da se odradi sa Wordpress-om, ili Joomlom ili sa nekim slicnim CMS-om, sto u mnogomo pojeftinjuje izradu jer vecina CMS-ova je free, a ti dodatno mozes da platis dizajnera da ti odradi temu. Takvi sajtovi se lako vode i azuriraju.
od onoga koji se bavi poslom koji ja potrazujem trazim informacije koliko ceni svoje usluge.
po onome sto mi je ponudjeno i koliko kosta se odredjujem za jednog ili drugog ponudjaca.
Samo klinci naplaćuju Web dizajn po stranu ili po satu. Možda i neki freelanceri.
Pitanje oko budžeta je veoma legitimno i ne bi trebalo da ga kriješ, ne cenjkaš se za krompir na pijaci, pa da kriješ dokle bi maksimalno išao. Kod projekta za izradu sajta ima mnogo faktora i saznanjem koliki je budžet se taj broj smanjuje.
Slično je i sa programiranjem, kako ćeš tu da meriš koliko ja radim? Evo ti primer, radio sam prošle godine par aplikacija kod kojih je moralo dve ili više lokacija da sinhronizuju podatke. Oni koji su imali dovoljan budžet su savetovani da uzmu 4D Server i da ja utrošim vrlo malo vremena da bi sinhronizovali nekoliko lokacija. Oni koji nisu imali budžet su savetovani da ja utrošim isto malo vremena da omogućim par rutina za eksport/import podataka, pa da oni ‘ručno’ mailom razmenjuju fajlove i ručno ažuriraju svoje baze. Oni koji su imali budžet za 4D Server, a potrebu da sinhronizuju samo između dve lokacije su savetovani da ne uzimaju server, s tim da ja radim malo više, pa su uštedeli na serveru a mene platili 20% više nego što bi me platili da su uzeli 4D Server, ali su u globalu uštedeli.
Sve to ne bi bilo moguće da mi nisu barem okvirno rekli koliki im je budžet, jer bih ja uvek išao sa 4D Serverom u ponudi.
Samo klinci naplaćuju Web dizajn po stranu ili po satu. Možda i neki freelanceri.
Pitanje oko budžeta je veoma legitimno i ne bi trebalo da ga kriješ, ne cenjkaš se za krompir na pijaci, pa da kriješ dokle bi maksimalno išao. Kod projekta za izradu sajta ima mnogo faktora i saznanjem koliki je budžet se taj broj smanjuje.
Slično je i sa programiranjem, kako ćeš tu da meriš koliko ja radim? Evo ti primer, radio sam prošle godine par aplikacija kod kojih je moralo dve ili više lokacija da sinhronizuju podatke. Oni koji su imali dovoljan budžet su savetovani da uzmu 4D Server i da ja utrošim vrlo malo vremena da bi sinhronizovali nekoliko lokacija. Oni koji nisu imali budžet su savetovani da ja utrošim isto malo vremena da omogućim par rutina za eksport/import podataka, pa da oni ‘ručno’ mailom razmenjuju fajlove i ručno ažuriraju svoje baze. Oni koji su imali budžet za 4D Server, a potrebu da sinhronizuju samo između dve lokacije su savetovani da ne uzimaju server, s tim da ja radim malo više, pa su uštedeli na serveru a mene platili 20% više nego što bi me platili da su uzeli 4D Server, ali su u globalu uštedeli.
Sve to ne bi bilo moguće da mi nisu barem okvirno rekli koliki im je budžet, jer bih ja uvek išao sa 4D Serverom u ponudi.
tvoja prica itekako ima logike,i slazem se u potpunosti sa stvarim akoje si rekao ali sta ako zamislimo ovakvu situaciju.
ti me pitas za budzet i koliko sam spreman da potrosim….ja ti kazem recimo 2000evra.
a ti se potrudis maksimalno da uracunas sve cega mozes da se setis samo da bi izvukao maksimalno moguce novca.
znaci websajt koji bi napravio za 800evra racunas 1100,ono drugo opet 30% vise i tako do onoga cega sam ja u stanju da se odreknem.
evo ti drugi primer ja inace pisem pesme i muziku….recimo nadjem se sa osobom koja zeli da kupi pesmu ili aranzman neke pesme…i ja mesto da mu pustim pesmu i kazem recimo ja sam spremam da se odreknem svih autorskih prava na nju i sve da prepisem na tebe za 1000e, ja mu kazem koliko ti mislis da ona vredi ili koliko si spreman da platis on se odusevi pesmom i istu pretplati recimo 1000e….
znaci naravucenije: u umetnosti kao i u webdizajnu,kao i u mnogim stvarima gde je cena izuzetno promenljiva i slobodno ocenljiva od strane pojedinca, mozes se uzdati samo na postenje onoga koji ti nudi nesto da napravi jer uvek postoji ona prica da nisu svi posteni 100% i da gledaju da se sto vise ugrade u svaki moguci posao i to je normalno zato sto je biznis izuzetno prljava igra,i svi koji je igraju su se uprljali vise puta.
kao i recimo izrada diplomskih radova itd.
uvek je prepusteno onome koji izradjuje da oceni svoj rad u novcnoj moci i slozices se mnogi se precenjuju.
Poredjenje umetnosti sa webdizajnom ti i nije bas neko, jer evo uzmimo ovaj formular Krojaca ljudi pitaju (Da li želite da sami menjate sadržaj?, Broj jezika?, Vremenski rokovi?, Broj stranica?...itd); naravno da ti nece neko reci 1500e za 3 stranice websajta, dok ti muziku mozes da prodas cak jedan obican sample za velike pare kao sto se i desava u svetu.
Sta hocu da kazem mnogo je muzika liberalnija po pitanju naplate nego web gde se na prvi pogled moze oceniti da li nesto lepo izgleda ili ne, da li nesto radi ili ne.
Tvoj pristup je generalno OK kada radis sa kojekakvom decom i freelancerima kao sto rece Milan, ali kada radis sa nekom kompanijom to je druga prica, sa kompanijom ce sve biti uradjeno kako treba sa ovima mozda.
Ja sam koristio pre SezamHosting ali od kada su uslu u Orion Telekom grupu tj. postali Orion, postali su losi. Tako da od sada samo godaddy.com
Uh, ja sam uprao čuo da se GoDaddy treba koristiti samo za domene i ništa više, jer su mnoge zeznuli sa hostingom.
Imaju Dača i Toša dobre strane hostinge, da nemam firmu koja barata dinarima, i ja bih koristio strane.
I ja to mogu da potvrdim. Inace ja koristim hosting servage.net. Za ovih 5 godina koliko koristim imao sam apsloutno 0% downtime. Serveri su u klasteru i moji fajlovi su na vise fizickih servera tako da ako jedan padne nastavlja drugi tako da je uptime 99.99%. Inace i cena je extra povoljna s obzirom sta nude.