Ja imam istu potrebu, jer me mrzi da sedim na poslu po 1000 sati, a želim po neki put i da vidim kuću…
Ja sam to rešio sa programom Remote Desktop-om. Prilično se lako instalira, tu nije problem, problem je posle kako usmeriti da podatci idu na odredjeni kompjuter, ako imaš više na poslu, ili kod kuće.
Moraš da proveriš koja je tvoja IP adresa na poslu. Najlakši načn je da odeš na sajt http://www.whatismyip.com/ i saznaćeš svoju spoljnu IP adresu. Onda odeš u Remote Desktop, izabereš Scanner i Nettwork Adress sa desne strane i upišeš tu adresu.
Sa druge strane, kod kuće ili na poslu (zavisno odakle gde želiš da pristupiš, a najbolje je na oba kompjutera) odeš u System Preferences, pa Sharing i uključš opciju Remote Management. Tu ćeš videti i adresu tvog kompa u lokalnoj mreži (tipa 192.168.1.xxx)
To su ti 2/3 posla. Moraš još da izbušiš rupu kroz tvoj rutere da kada dolazi zahtev od Remote Desktopa da se zakač na ruter, pustiš podatke na odredjeni komp… To sad zavisi od rutera do rutera, ali ti je to obično opcija Port Forwarding ili slicnog imena. Service Port-ovi za Remote Destop su ti 3283 i 5900 (preko njih komunicira) a IP Address na koju treba da uputiš (tj sa kim komunicira) si dobio u drugom delu podešavanja tj. adresu tvog kompa u lokalnoj mreži (tipa 192.168.1.xxx).
Probaj, nije toliko komplikovano kao što sam ja možda napisao.
Poz
dwii