1 2 > 
1 of 2
12.03.2011
Posted: 07 March 2011 03:15 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  492
Joined  2009-10-13

Ajmo, prozivka, da vidimo ko dolazi u subotu! 😉

EDIT: Joca omanuo datum. B)

Post edited by: madamov, at: 2011/03/07 15:33

Signature 

iPhone 6s Plus 64GB Space Gray
iMac early 2009 20 inch
iPad Mini
MacBook Air 13" Early 2015
Certified Mac Technician

Profile

Posted: 07 March 2011 03:33 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Dolazim, naravno.

Joco, ispravio sam ti poruku, omanuo si datum.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 March 2011 03:36 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Zamolio bih Branka da nam potvrid hoće li biti ovoga?

Ako on ne bude mogao i niko nema neku drugu ideju, hoćete jednu malu uvodnu prezentaciju o 4D-u?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 March 2011 04:56 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Primamljivo zvuce oba…naravno ovo za ObjC ima prednost jer se covek ipak prvi setio.
Ipak, za oba bi bilo lepo da se odrade i neki minimalni projekti na licu mesta…nesto u fazonu ‘Hello world’...

Na tako kreativne sastanke dolazim i ovako u gipsu 😊

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 07 March 2011 05:12 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Branko ima prednost, naravno.

To sa ‘Hello World’ je OK.

Signature 

Profile

Posted: 07 March 2011 08:34 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  492
Joined  2009-10-13

Ali ako može taj HelloWorld da bude kasnije, kad ja dođem, jer dolazim od 2h. Iskreno, mene to više interesuje nego Objective C :laugh:

Signature 

iPhone 6s Plus 64GB Space Gray
iMac early 2009 20 inch
iPad Mini
MacBook Air 13" Early 2015
Certified Mac Technician

Profile

Posted: 07 March 2011 10:44 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  26
Joined  2010-12-29

moze naravno, i demonstracija ‘hello world’-a , kao i prolazak kroz kod , i debagovanje , kao i demonstracije za iOS .

Profile

Posted: 12 March 2011 02:46 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  259
Joined  2010-07-21

Na yalost, tek veceras stiyem u BG. A bio sam zainteresovan.😊

Signature 

Eager to learn

Profile

Posted: 12 March 2011 10:30 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Da čujemo utiske, pošto sam ja prebrojao jedno 14 ljudi, od kojih bar 10 po prvi put na okupljanju.

Signature 

Profile

Posted: 13 March 2011 02:05 AM   [ # 9 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  37
Joined  2008-09-18

Eve ja cu da iznesem svoje. Danas sam bio prvi put. Ja sam malo vise u celoj toj prici oko programiranja pa mi nije nesto bilo korisno. Koliko sam shvatio prezentacija je bila usmerena na novajlije. Mada, ne znam dal za novajlije generalno sto se programiranja tice ili novajlije u xcode-u. Ne znam dal je prica o multithreadingu i memory managementu bas zanimljiva za nekog ko se prvi put susrece sa okruzenjem, pa mislim da je taj deo mogao da se sazme a da se akcenat stavi na neke druge stvari. Mislim da je nedostajalo malo poblize predstavljanje samog cocoa frameworka. Sa izuzetkom Core data o tome nismo culi nista. Naravno, za 2 sata tesko da moze da se predje sve pa je malo ovog, malo onog jedini izbor. Ako su uzme u obzir i raznolikost auditorijuma (od pocetnika do poznavalaca) tesko da se moze napraviti prezentacija koja ce da zadovolji sve.

Signature 

Mac Pro (2.8 GHz Quad-Core Intel Xeon)
MacBook Pro (Early 2008

Profile

Posted: 13 March 2011 09:25 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Bilo je nešto oko CofreData, ne znam kada si otišao, pošto sam se ja približio da bolje čujem (ja sam onaj što je pitao može li to da se nekako poveže sa nekom drugom bazom, ako si bio dok sam pitao B) ).

Signature 

Profile

Posted: 13 March 2011 10:53 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  109
Joined  2008-04-05

Ako mogu ja da kazem nesto oko CoreData (ja sam onaj sto je rekao da ne moze da ide na druge baze 😊).

CoreData je Persistent Store Data Framework i nije u pitanju drajver za pristup bazi podataka. To najlakse moze da se proveri tako sto ce se napraviti jednostavan model i potom se provere strukture SQLite baze podataka. Videcete da nije preslikavanje 1:1. CoreData je jednostavno namenjen da svoje objekte (Entitete) smestate u bazu i to je sve. Takodje, kao sto je receno CoreData podrzava relacije, ali ne u smislu u kojem ste navkikli na SQL bazama podataka jer u CoreData ne postoji Primary and Foreig key.

Ako nekoga zanima povezivanje sa ozbiljnijim bazama podataka onda se mora zaboraviti CoreData. Za to postoji nezavisan framework i zove se Base Ten koji radi sa PostgreSQL bazom podataka. Za MySql takodje postoji framework, ali razvoj na njemu stoji u mestu vec neko duze vreme.

I da zakljucim, sa CoreData ne moze da se napravi neko pravo ERP resenje, ali definitivno moze da se napravi resenje koje ce zadovoljiti potrebe malih i srednjih korisnika. Na zalost SQLite nema visekoristnicki pristup sto je najvece ogranicenje.

Koga zanima vise ova tema najtoplije preporucijem knjigu Marcusa Zare koji je guru za ovu temu. Knjigu mozete kupiti ovde: http://www.pragprog.com/titles/mzcd/core-data. Elektronsko izdanje kosta 21$ i vredi svaki ulozeni cent.

Nadam se da ce ove informacije bar malo pomoci 😊

Profile

Posted: 13 March 2011 11:59 AM   [ # 12 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  37
Joined  2008-09-18

@madamov: Rekoh da je bilo nesto oko Core Data, ali nije bilo ostalih delova cocoa frameworka. Core Animation je recimo zanimljiv i omogucava relativno jednostavno animiranje i crtanje u programu. KVC/KVO koncept recimo nije spomenut uopste, kao ni MVC desing pattern na kom pociva celokupna logika cocoa, tj. povezivanje podataka i korisnickog interface-a. Ne kazem da je trebalo detaljisati o svemu tome, samo da je to mozda korisnicima zanimljivije od konkurentnog programiranja 😊

Sto se samog Core Data tice, tacno je da trenutno podrzava jedino SQLLite od pravih baza. To ce se promeniti u Lion-u jer je ubacena podrska za external store type. Medjutim, mislim da nije tacno da ne moze ozbiljna aplikacija da se napravi sa njim. Recimo klijent-server model gde se na serveru nalazi neka ozbiljna baza i koji publikuje web servise za pristup i manipulaciju podacima u toj bazi, a na klijentu postoji lokalna baza koja je menadzovana od strane Core Data je sasvim OK resenje. Postoji lekcija sa proslogodisnjeg WWDC koja govori o ovoj problematici: ‘Session 117 - Building a Server-driven User Experience’

Treba imati na umu da Core Data ne omogucava samo pristup podacima, ona generalno olaksava validaciju podataka, sacuvavanje, undo/redo, i u kombinaciji sa object i array kontrolerima stvarno olaksava pravljenje korisnickog interfejsa tako da je prava steta ne koristiti je za to.
I da ne zaboravim, posto Core Data podrzava in memory model, uopste ne mora da postoji fizicki store za podatke. Moze se koristiti i ako uopste ne perzistiramo podatke.

Signature 

Mac Pro (2.8 GHz Quad-Core Intel Xeon)
MacBook Pro (Early 2008

Profile

Posted: 13 March 2011 03:33 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

nemesismmx wrote:

Medjutim, mislim da nije tacno da ne moze ozbiljna aplikacija da se napravi sa njim. Recimo klijent-server model gde se na serveru nalazi neka ozbiljna baza i koji publikuje web servise za pristup i manipulaciju podacima u toj bazi, a na klijentu postoji lokalna baza koja je menadzovana od strane Core Data je sasvim OK resenje.

Tako nešto sam i pomislio, a ono što je odmah napravio od interfejsa i funkcionalnosti što je Bane definisao kao adresar me ‘kupilo’ na jedan: ‘ajde što ga je lepo poslagao, nego je napravio funkcionalnost koju bi morao da dodajem u 4D-u manje-više ručno po kreiranju interfejsa.

Ukratko, kao što si rekao: neki Web servis da se pokupe podaci iz 4D-a u klijent na iPadu recimo, mapiraju se polja iz baze sa lokalnim objektima, a u aplikaciji za iPad koristiš CoreData. Vredela mi prezentacija samo zbog ovoga. B)

Signature 

Profile

Posted: 13 March 2011 03:34 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

mperovic wrote:

Ako nekoga zanima povezivanje sa ozbiljnijim bazama podataka onda se mora zaboraviti CoreData. Za to postoji nezavisan framework i zove se Base Ten koji radi sa PostgreSQL bazom podataka. Za MySql takodje postoji framework, ali razvoj na njemu stoji u mestu vec neko duze vreme.

Neka hvala za MySQL, ‘pravi bazaši’ će pre da korist PosgreSQL za backend. B)

Signature 

Profile

Posted: 13 March 2011 07:49 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  109
Joined  2008-04-05

Sto se samog Core Data tice, tacno je da trenutno podrzava jedino SQLLite od pravih baza. To ce se promeniti u Lion-u jer je ubacena podrska za external store type. Medjutim, mislim da nije tacno da ne moze ozbiljna aplikacija da se napravi sa njim. Recimo klijent-server model gde se na serveru nalazi neka ozbiljna baza i koji publikuje web servise za pristup i manipulaciju podacima u toj bazi, a na klijentu postoji lokalna baza koja je menadzovana od strane Core Data je sasvim OK resenje. Postoji lekcija sa proslogodisnjeg WWDC koja govori o ovoj problematici: ‘Session 117 - Building a Server-driven User Experience’

U potpunosti se slazem sa tobom, web servisi jesu verovatno jedino ozbiljno resenje za povezivanje sa ‘velikim’ bazama podataka. Jedino sto u tom slucaju imamo posrednika izmedju klijenta i servera.

Prica o Core Data je prilicno obimna i ozbiljna prica, mozda cak da se jedan od sastanaka posveti toj temi.

Na http://ideveloper.tv/store/details?product_code=10003 ima odlicno predavanje o Core Data koje drzi Marcus Zara, ali mi se bas ne daje 200$, ako ima zainteresovanih mozemo da podelimo troskove 😊

Post edited by: mperovic, at: 2011/03/13 19:53

Profile

1 2 > 
1 of 2