Kako uraditi resize particija na boot disku
Posted: 28 December 2006 03:08 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  11
Joined  2006-10-25

Cao svima.

Imam Powerbook G4. Prilikom instalacije OS-a sam podelio HD na 2 particije: 20G i 60G. Sada bih hteo da povecam prvu i smanjim drugu particiju, ali pri tome da ne unistim podatke sa diska.
Treba mi nesto kao Partition Magic za Windows.
Video sam da ima iPartition, ali ima problem da kako ja kapiram ne moze to da uradi na boot disku. Takodje mi treba resenje koje je ‘pristupacno’, tj da mogu da ge bez ikakvih obaveza bilo koje vrste odmah iskoristim.
Unapred zahvalan na sugestijama.

pozz

Profile

Posted: 28 December 2006 04:33 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Kao i uvek, moj savet je da ne radiš to bez bekapa. A kad već bekapuješ disk, izdvoj još malo vremena da reinstaliraš sistem i aplikacije pa vratiš bekap. Što se boot diska tiče, nije da ne može to da uradi sa boot particijom, već sistem ne sme da bude podignut sa te particije, što će reći da ti treba butabilni CD ili DVD sa iPartitionom na sebi, ili da podigneš mašinu sa eksternog diska i sa njega pokreneš iPartition.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 28 December 2006 08:45 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Volume Works...49.99$..

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 29 March 2011 04:39 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  182
Joined  2010-08-15

madamov wrote:

treba butabilni CD ili DVD sa iPartitionom na sebi, ili da podigneš mašinu sa eksternog diska i sa njega pokreneš iPartition.

Dakle radi se o PPC mašini na kojoj postoje 2 particije (sistemska i documents);ta sistemska je postala prepuna pa pokušavam da je proširim putem DiskUtility-a.
Podignem sistem sa Leopardom,otvorim disk utility ali nemam mogućnost da proširim tu sistemsku particiju (mogu nešto da je smanjim-onoliko koliko je ostalo slobodnog prostora).
Čačkao sam razne opcije u disk utility ali bezuspešno.

Iz prethodnog posta vidim da bi trebao iPartiton sa butabilnim DVD ali me ipak zanima postoji li neka druga varijanta?

Signature 

Mac OS X
iOS

Profile

Posted: 30 March 2011 11:37 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-08-15

ivanbg wrote:

madamov wrote:

treba butabilni CD ili DVD sa iPartitionom na sebi, ili da podigneš mašinu sa eksternog diska i sa njega pokreneš iPartition.

Dakle radi se o PPC mašini na kojoj postoje 2 particije (sistemska i documents);ta sistemska je postala prepuna pa pokušavam da je proširim putem DiskUtility-a.
Podignem sistem sa Leopardom,otvorim disk utility ali nemam mogućnost da proširim tu sistemsku particiju (mogu nešto da je smanjim-onoliko koliko je ostalo slobodnog prostora).
Čačkao sam razne opcije u disk utility ali bezuspešno.

Iz prethodnog posta vidim da bi trebao iPartiton sa butabilnim DVD ali me ipak zanima postoji li neka druga varijanta?

Šta mislite o ovoj opciji:

Podignem sistem sa instalacionog diska,odem u Disk Utility uradim Erase Partition zatim Partion (povećan sistemsku particiju) pa onda odmah Restore from Time Machine tu istu particiju???:blink:

Ili možda archive&install?

Post edited by: ivanbg, at: 2011/03/30 11:40

Signature 

Mac OS X
iOS

Profile

Posted: 30 March 2011 09:37 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-08-15

ivanbg wrote:

Podignem sistem sa instalacionog diska,odem u Disk Utility uradim Erase Partition zatim Partion (povećan sistemsku particiju) pa onda odmah Restore from Time Machine tu istu particiju???:blink:

Rešeno…

Signature 

Mac OS X
iOS

Profile