instalisanje novog softvera
Posted: 30 March 2011 07:18 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  33
Joined  2010-08-04

preko interneta instalisem besplatni softver ili plativi platim kreditnom karticom. Sofver se prikaze u “download“.
Odatle se instalise i postavi se u ”dokuments”.
Instalisani program radi dobro.
Da mi se ne bi gomilalo nepotrebnih foldera u “documents“, napravio sam folder “instal“ i u njega prebacio foldere novo instalisanog softvera.
Tada nastaje problem, jer novi program ne mogu da otvorim iz “applications“, jer ne moze da se pronadje gde je.
Ovaj postupak, koristio sam dok sam koristio Windows i nikada nisam imao problema.
Sa prelaskom na iMac pojavljuje mi se ovaj problem.
Gde gresim ?

Profile

Posted: 30 March 2011 07:35 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

O kom je programu reč?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 30 March 2011 08:13 PM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-08-04

o programima:
ImToo DVD Creator 6.app
Xilisoft DVD Creator.app
CleanApp.app

Profile

Posted: 30 March 2011 08:20 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Iako nisam nista razumeo od ovoga sto si ispricao moj savet za ubuce ti je da stavljas programe u ‘application folder’ a ne da ih tamburas.

Posto si nabrojao 3 programa uzmi pa ih ponovao instaliraj u ‘application’ program i sve kul.

Ukoliko si nov u Mac svetu upoznaj se malo sa najcescim stvarima koje ljudi pitaju http://www.macintosh.rs/faq/

Post edited by: Markooo, at: 2011/03/30 20:24

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 01 April 2011 11:53 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

baned3s wrote:

Ovaj postupak, koristio sam dok sam koristio Windows i nikada nisam imao problema.

Ovo cu tesko da ti poverujem al ajde. A sad, gde se program instalira i sta se postavi u ”dokuments”. Ni ja nisam bas neso najbolje razumeo. :blink:

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 02 April 2011 08:22 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

ljubisha wrote:

baned3s wrote:

Ovo cu tesko da ti poverujem al ajde. A sad, gde se program instalira i sta se postavi u ”dokuments”. Ni ja nisam bas neso najbolje razumeo. :blink:

Posle dvadesetog čtanja pretpostavljam sledeće: aplikacije su kupljene na App storeu, ubacuju se u ‘Dock’, a folder ‘Install’ je unutar Applications.

Ako se kupuje sa App Store, valjda moraju da ostanu u Applications.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 02 April 2011 11:14 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

problem sa svežim prelascima sa windowsa je što ljudi nastavljaju da komplikuju stvari…
samo ne čačkaj i sve će da radi

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 03 April 2011 07:08 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Ja bih nešto pitao. Kako ti instaliraš programe? Samo raspakuješ preuzet fajl i pokreneš ga ili ga kad ga preuzmeš i raspakuješ prevučeš u ‘application’. Program će raditi i ako ga raspakovanog pokreneš i pre nego što ga prebaciš (prevučeš) na stalno mesto među aplikacije. U mnogo slučajeva programi pri instalaciji će sami da ti ponude da ih previčeš u aplikacije pre pokretanja.
Zato:
1. Kad preuzmeš zapakovani program koji je . dmg u Download raspakuj ga ili pokreni instalaciju.
2. Raspakovani kontejner prevučeš u folder Applications
3. Pokreneš program i radi

I meni se ovo desilo više puta. Problem sa svima nama što smo prešli sa Win-a je da volimo da komplikujemo, obožavamo da komplikujemo, stvari koje na Mac-u rade sasvim jednostavno.

Pogledaj:
http://www.youtube.com/watch?v=xrNcLf561XA&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hpbJMN7MMtk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=9bZvpZh4NX0&feature=related

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 05 April 2011 10:02 AM   [ # 8 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-08-04

program skinem i postavi se u Downloads. Odatle ga instaliram, i sa dobijenog prozora prevucem u Applicantions i on radi. Ali istovremeno napravi kod nekog programa jedan, a kod nekog dva nova foldera u Documents. Kako inace u Documents imam puno foldera to pokusavam da grupisem foldere, da napravim folder u koji cu stavljati odgovarajuce foldere.
Dokle god novo napravljen folder od instalisanog programa ne diram, program radi dobro. Napravio sam folder pod imenom “Instal“ da bih znao da se u njemu nalaze folderi od programa, i kada u njega premestim folder od programa, vise ne mogu da otvorim program iz Aplications. Tada vratim folder iz Instal u Documents i moram da otvorim folder i ponovo mogu da program otvorim iz Aplications, ali tada se taj program sam otvara prilikom startovanja kompjutera. Ne znam kako da ga postavim da se ne otvara sam, sem da sve izbrisem i ponovo instaliram, a da onda ne diram samoinstalirani folder u Documents.

Inace imam Mac par meseci i mnogo mi se vise dopada od Windows. Ne mogu da nadjem ni jednu stvar protiv Mac-a u odnosu na Windows.  Ali jeste problem, sto sam godinama radio u Windows, pa sam pogotovu u pocetku, sve pokusavao da radim u Mac-u kao da sam u Windows. To sam sada prevazisao, ali jos nisam uspeo da pohvatam sve “cake“ Mac-a.
A inace imam i 71 godinu, pa mi vise ni mozak ne radi kao nekada. Veliki problem je i povrsno znanje engleskog.

Profile

Posted: 05 April 2011 01:27 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Moraš da budeš precizniji i da opisuješ jedan po jedan problem. Ovako neko ko želi da ti pomogne jednostavno ne zna odakle da krene i za šta da se uhvati.

Recimo ovo:

Tada vratim folder iz Instal u Documents i moram da otvorim folder i ponovo mogu da program otvorim iz Aplications, ali tada se taj program sam otvara prilikom startovanja kompjutera. Ne znam kako da ga postavim da se ne otvara sam, sem da sve izbrisem i ponovo instaliram, a da onda ne diram samoinstalirani folder u Documents.

je nemoguće jer operacija vraćanja tog foldera nikako ne može da kreira login item (alias na program koji se automatski pokreće kod logovanja na računar) sama od sebe. Zaključak: tu mora da su posredi dva odvojena problema, koja mi nikako iz tvojih reč ne možemo da lociramo ni uz najbolju volju.

Što se ostalog tiče, retko koji program kreira ikakav folder u ‘Documents’ folderu, ali kada ga već on sam kreira na tom mestu, logično je da to ne treba dirati.

Post edited by: madamov, at: 2011/04/05 13:28

Signature 

Profile

Posted: 05 April 2011 10:26 PM   [ # 10 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-08-04

Problem je sto i ja sam ne znam tacno da objasnim sta sam sve uradio.
Znaci instaliran je program, prevucen u Aplications, a istovremeno je napravio folder u Documents. Dok ne diram taj folder u Documents, program se normalno pokrece iz Aplications i radi. Da bih smanjio broj foldera u Documents, novoformirani folder sam prevukao u prethodno napravljen folder “instal“.
Od tog momenta ne mogu da pokrenem program iz Aplications, jer otprilike kaze da ne moze da pronadje gde se program nalazi.
(na osnovu moga povrsnog znanja engleskog)
Tada vratim program iz “instal“ u Documents i nista se ne desava.
Onda eksperimentalno kliknem na vraceni folder, on se otvori i nesto uradi. Posle toga program otvaram u Aplications. Tek sutradan, kada startujem kompjuter, program se sam otvori.
Necu vise dirati folder koji se instalira, ali da li mozete da mi objasnite kako da sprecim otvaranje programa prilikom startovanja kompjutera, jer trenutno ih imam dva.

Profile

Posted: 05 April 2011 10:36 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Zaboravi na taj Documents folder, ja ga iskreno i ne diram niti sta stavljam u njege, kapiram da je tebi ostala navika sa PC-ja da sve stavljas u My Documents. Znaci Documents ili nemoj da koristis ili ne diraj te foldere jer programi prave svoje foldere u koje obicno ili snimaju nesto ili drze neke presete i podesavanja.

Napravi neki folder na hard disku i u njega trpaj sta god hoces.

Sto se tice pokretanja programa mozes u tim programima koji se pokrecu i njihovim podesavanjima da namestis da se prilikom podizanja sistema ne pali ili System Preferences/Accounts/Login Items i tu izbrisi te koje ne zelis da se podizu.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 06 April 2011 09:02 AM   [ # 12 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-08-04

HVALA PUNO !

Profile