iPad - jb or not jb
Posted: 04 April 2011 12:04 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  19
Joined  2009-05-04

Još se Hamlet pitao: to jb or not jb - that is the question. Tj. whether ‘tis nobler in the mind to suffer / the slings and arrows of outrageous fortune [da li je uzvišenije u umu mom nedostojnom snositi praćke i strele mračnog usuda da negde zbudžujem račun za iStore] or to take arms against a sea of troubles, / and by opposing end them [ili naoružati se Cydia mačem protiv mora nevolja i sučelivši ih pregaziti ih k’o Nole Rafu]?

Ukratko, i bez poezije:
- ako ga džeijbrejkujem, ima li dodatnih pogodnosti osim apps za dž;
- ako ne, kako iz Srbije otvoriti račun za iStore (ili je to ‘prostije’ učniti preko drugara iz Amerike)?

Nov sam na ovom polju (iPad 2 od pre par dana); pa mi savet znalaca znač.

PS: Znam da još nema jb za iPad 2, ali će doći i taj dan…

Post edited by: Novim, at: 2011/04/04 12:05

Profile

Posted: 04 April 2011 12:33 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

1. Sem ‘apps za dž’ jailbreak ti omogućava da instaliraš aplikacije koje Apple ne bi želeo da ti instaliraš. Da li su one tebi potrebne je pitanje za sebe, no iz trenutne perspektive ‘verovatno ne’.
2. Za besplatne aplikacije: http://support.apple.com/kb/ht2534, za plaćanje: registruješ se na neku od država iz regiona i uneseš broj svoje kartice za plaćanje putem interneta (tipa Visa Virtuon ili sl.)

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 05 April 2011 02:56 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  118
Joined  2008-10-08

Ne vidim ni jedan razlog zashto ne bi uradio jb (kad izadje, naravno).

Profile

Posted: 05 April 2011 08:43 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  109
Joined  2008-04-05

Ako se ne bavis razvojem onda verovatno mozes slobodno da uradis JB. Ja sam imao problema kada sam pokusavao da radim debug na JB iPad-u.

Profile

Posted: 05 April 2011 07:02 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  492
Joined  2009-10-13

slobodno guraj! iPad je bez jb kao ćovek bez glave

Signature 

iPhone 6s Plus 64GB Space Gray
iMac early 2009 20 inch
iPad Mini
MacBook Air 13" Early 2015
Certified Mac Technician

Profile

Posted: 17 April 2011 11:31 AM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-05-04

Posle 3 sedmice korišćenja iPada 2 sklon sam da ga jb (kad se pojavi) iz dva razloga: 1. teško zadrživ poriv da ga hakujem, i 2. važniji razlog odvratnosti prema ludačkoj košulji koja se zove iTunes (uz izvinjenje poštovaocima iste alatke koja nije sama kriva, već onaj ko je pravio). Hvatam sebe da svih ovih sedmica na sve načne pokušavam da ga zaobiđem (iPhone Explorer, Dropbox, GoodReader, i druge WiFi ili slične varijante, samo da ne idem kroz iTunes).

PS: Ono što me je, pak, uistinu zapanjilo to je Apple srezao upotrebljivost ona dva dodatka iz Camera Connection Kita. USB tastatura neće da radi, zbog smanjenog napona, a SD čtač ni da bekne ma šta probao. Doduše USB sa nekim fleš diskom hoće da prebaci fotke (ako su u DCIM folderu); ali ne i video. Izgleda da to radi samo sa nekim kamerama, a vidim da se dosta ljudi (profesionalnih fotografa) buni na Netu zbog novih restrikcija, dok Apple i dalje mirno prodaje taj kit kao da je sve u redu.

Profile

Posted: 17 April 2011 11:41 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

‘ajd’ da pitam, jel si inace Mac korisnik? Pitam iz dva razlog:
1: odbojnost prema iTunes-u;
2: posedujes li Apple wireless tastaturu?

P.S. Vidim da si nov na forumu ali izgleda da se nisi sretao sa Mac-ovima, iTunes je mnogo vise od plejera.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 18 April 2011 11:47 AM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-05-04

Bio sam prvi pokretač i moderator jednog Mac foruma kod nas (na starom SezamPro, oko 1995-e). Oko 2000-e sam se vratio PC-iju (zbog Linuxa, najviše). Već nekoliko godina sam opet na Macu. Trenutno imam MacBook Pro 17’, MacBook Air 11’, žena MacBook Air 13’, kćerka iMac 21.5’. I iPad 2. Pa i BT (wireless) tastaturu. Dakle, moj ‘susret’ s Macovima je popriličan. Takođe, moje poštovanje za Apple proizvode je ogromno, ali to ne znač da ću obožavati i njihov biznis model (usled koga mi iTunes izgleda kao ludačka košulja, posebno iz ove geografije, upravo stoga što nije samo player već je i ‘mnogo više’ od toga kao prunudni sync kanal za iDevices). Izvinjavam se što moje mišljenje nije 100% ortodoksno.

Profile

Posted: 18 April 2011 12:10 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7587
Joined  2005-04-28

Novim wrote:

upravo stoga što nije samo player već je i ‘mnogo više’ od toga kao prunudni sync kanal za iDevices). Izvinjavam se što moje mišljenje nije 100% ortodoksno.

Naravno da je mnogo više: ko god u kolekciji ima više od 20 GB uredno tagovane muzike je lud ako ne koristi iTunes, pogotovo ako pri tome i poseduje iPod ili iPhone na kojem intenzivno sluša muziku, podcaste i slično.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 18 April 2011 02:04 PM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-05-04

Da je iTunes samo player (u kojem se taguje, čuva i koristi muzička kolekcija); tada bih se složio. Ali on je postao i iStore platforma, pre svega, i softver za sve i svašta (apps, video, tv, podcast, radio, books); i sync platforma (i to vrlo restriktivna). Problem s njim je najviše oko ove sync funkcije, što mi se usled raznih ograničenja u tom delu ne dopada.

Ali svakom svoje. Nadam se da ovaj forum nije toliko totalitaran da moram da se pravdam jer mi se neka iStvar baš i ne sviđa. :(

(+ za iTunes je što me gura u jb.)

Profile

Posted: 18 April 2011 02:31 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  411
Joined  2006-04-01

A što se ti Novice zaboga ikom pravdaš? 😊
Piši šta ti volja. Ni ja ne volim iTunes, no su sve ostale varijante ili usko-specijalizovane ili krš. Slabo ko ima interesa da pravi bilo šta u tom domenu, ni za jednu ozbiljnu dev kuću to nije isplativa investicija.

Tako da ti ne gine. Boriš se protiv njega neko vreme, a onda se pomiriš s tim da je to to.
http://www.doubletwist.com/ ekipa je htela da pravi iTunes zamenu, ali su odustali i preorijentisali se kompletno na Android.

Profile

Posted: 18 April 2011 03:48 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Naravno da je mnogo više: ko god u kolekciji ima više od 20 GB uredno tagovane muzike je lud ako ne koristi iTunes, pogotovo ako pri tome i poseduje iPod ili iPhone na kojem intenzivno sluša muziku, podcaste i slično.

+100. Samo što bih ja kriterijum snizio na bilo kakav sync muzike sa iPodima, bez obzira na količnu.

Ali taj sync fajlova je tako loša priča da to nije normalno. Prisustvovao sam sceni gde je od nas 5-6 neko dvoje imalo po iPhone. Uzeli mi da razmenimo vcardove, sve gotovo za čas, a ovo dvoje mučenika ukucava telefone, mejlove i ostalo.

Ne sećam se koji je i(Phone)OS bio u pitanju i verovatno postoje neke alternative i/ili budževine za slanje vcardova ali to nije poenta. Poenta je da se suštinski ništa nije promenilo do danas. Te scene se setim svaki jbn put kada nekome ko ima iPhone hoću za sekund da pošaljem neku fotku preko bt ili tako nešto.

Eto, ako ti trebaju takve stvari, jednostavnije i brže manipulisanje fajlovima na iOS-u onda vredi iscimati se i jailbreakovati.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 18 April 2011 04:45 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

@Novim: Ne vidim zasto te moje pitanje toliko uznemirava. Ono sam napisao jer mi je na prvu loptu delovalo kao ‘Ja sam navikao da slusam muziku na WinAmp-u a sada trebam da sve radim sa itunes-om sto mi nije navika’. A onda sam video i da imas jako malo postova pa…aw, my bad.

Meni da nema iTunes-a da mi sve organizuje bio bih osudjen da mnogo duze sve to sam radim. iTunes koristim skoro 100%, muzika (sve lepo sortirano, popunjen artwork i slicno); filmovi, iTunesU, Podcast, knjige… Nemam nista protiv AppStore-a, iTunes store-a, i slicnog ali ocekujem jednu simbiozu sa Mac Appstore-om u bliskoj buducnosti.

Ako se nekome ne svidja iTunes za slusanje muzike - Boze moj, pa ima zilion zamena ali ni jedna (po meni) nije kompletna.

E sad dolazimo do glavnog - sync, jbg. nije kakav bih zeleo (zeleo bih to pre svega bez kabla) ali sta cu. Navikao sam kada sam imao iPod i posle mi je to postalo normalno koliko i da ‘x’ zatvara prozor a ne gasi aplikaciju.

Ja sve svoje iUredjaje imam jailbreak-ovane zbog AppSync-a i naravno unlock-a, ostalo iz Cydia-e ne koristim.

Edit: E da, od kada sam instalirao QuickOffice i Dropbox daleko manje sinhronizujem jer imam dovoljno mesta za dugo, duuugooo slusanje muzike pre nego sto mi dosadi.

Post edited by: LaMar, at: 2011/04/18 16:47

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 18 April 2011 09:58 PM   [ # 13 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-05-04

Ama slažem se, ljudi, i sve je u redu, čekam jb, povremeno opsujem iStivea zbog iTunesa, a kome ću da se malo požalim nego ovde vama. B)

Profile