DS_Store wrote:
Ne znam da li ćeš se složiti sa mnom ali po meni „iTunes je intelektualno vlasništvo Apple” i „sakupljamo i skladištimo podatke o mestu i vremenu gde ste i kada bili i šaljemo ih tamo nekome” nisu baš stvari iste važnosti ili istog nivoa kada je u pitanju da se nešto podrazumeva. Čitava priča sada, kao i ranije sa Google-om i ostalom velikom braćom je upravo u tome što iz sopstvenih interesa pokušavaju da proture takva sra*a kao nešto sasvim normalno. Pa si ti još dijabola ako se buniš. Da se razumemo, mene teško zabole da li me i ko prati, ko hoće može vrlo lako da me nađe i mogu slobodo i u klonju da mi instaliraju broadcasting centar. Ali nije poenta šta meni lično smeta ili ne smeta. Korišćenje Location services je jedno, skladištenje tih podataka i slanje mothershipu nešto sasvim deseto. Postavio sam prosto pitanje: zašto je takva stvar zakopana u EULA (ako je uopšte ima, nisam uopšte čtao niti imam nameru) i zašto se ne pojavi zasebno, eksplicitno obaveštenje, tj. pitanje - koliko bi ljudi reklo: OK, nema frke, slobodno šalji? Nula, eto koliko.To je jasno kao dan, zato se takve stvari i guraju u EULA na 246. str.
A gde da piše, koji je tvoj predlog? I ko je taj ko će da odredi ‘bitnost’ toga šta se mora posebno pitati van EULA? Nekom će bitnije biti da se posebno obavesti da programer određen funkcionalnosti u trenutku kodiranja nije jeo svinjetinu, drugom nešto treće.
Hvala bogu da su ustavi i zakoni (još uvek) iznad EULA i sl. inače bi za par godina ali bukvalno bilo kao u South Parku zašivanje usta za rčma: „pristao je, kliknuo je na I Agree! A što nije čtao?” i naravno, uvek bi bilo ljudi koji ne bi imali nikakvih problema s tim. Jbg, moraš da platiš cenu.
Postoje. I po njima u EULA verovatno ne možeš da staviš baš šta hoćeš. Kao drugo, EULA u SAD, koliko je meni poznato, ima snagu ugovora ak se dođe pred sud. Nemačka, recimo, uopšte ne priznaje EULA.
I po stoti put, ne razumem kako postupke Applea opravdava spominjanje neke druge, možda još gore kompanije… Da li lična karta s čpom čuva podatke o lokaciji i vremenu i šalje ih MUP-u?
Ne opravdava, naravno. Samo, Apple ti je to rekao i obavestio te, ako si želeo da znaš, još pre par godina, otkud sada odjednom tolika frka? Što se lične karte tiče, to je šala na račun onih koji su bili toliko paranoični da neće ličnu kartu sa čpom jer će da ih prate, a onda drže u džepu dva mobilna. Inače, postoji tehnoligija koja može da pročta sadržaj čpa i sa desetak, možda i više, metara razdaljine. Takođe, kada bi neko optužio MUP da to radi, morao bi to da dokaže, a ne da se od MUP-a traži da dokaže da ne radi.
Da je to „možda” u pitanju onda bi tako i pisalo u kodu. Pošto piše 365 dana, a to je objašnjeno kao nekakav bag jer u stvari tobože treba da stoji 7 dana u pitanju je nečja masna laž da je bag u pitanju. Ne moramo praviti scenarije ovde jer su osnovne stvari vrlo jasne.
U kom kodu, ono sam ja lupao primere da bi oslikao situaciju, nisi valjda shvatio ozbiljno da iko ima taj kod? Ako ima, eto lakog dokaza, ali ga nema.
A stvari su takve, da ponovim ono što napisah Dušanu, da neki smatraju to što Apple snima u fajl na telefonu lokacije tornjeva mobilne telefonije i wifi spotova, pa onda šalje te podatke svakih 12 sati ukoliko se nakačš na WiFi, praćenjem. Ja ne. Onaj koji smatra neka uzme neki stari telefon i živi u iluziji da ga niko ne prati (preciznije prati te mobilni operater i dužan je da po nalogu to dostavi kome treba).