‹ First  < 2 3 4
4 of 4
iPhone tracker
Posted: 01 May 2011 06:07 PM   [ # 46 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

Ne znam da li ćeš se složiti sa mnom ali po meni „iTunes je intelektualno vlasništvo Apple” i „sakupljamo i skladištimo podatke o mestu i vremenu gde ste i kada bili i šaljemo ih tamo nekome” nisu baš stvari iste važnosti ili istog nivoa kada je u pitanju da se nešto podrazumeva. Čitava priča sada, kao i ranije sa Google-om i ostalom velikom braćom je upravo u tome što iz sopstvenih interesa pokušavaju da proture takva sra*a kao nešto sasvim normalno. Pa si ti još dijabola ako se buniš. Da se razumemo, mene teško zabole da li me i ko prati, ko hoće može vrlo lako da me nađe i mogu slobodo i u klonju da mi instaliraju broadcasting centar. Ali nije poenta šta meni lično smeta ili ne smeta. Korišćenje Location services je jedno, skladištenje tih podataka i slanje mothershipu nešto sasvim deseto. Postavio sam prosto pitanje: zašto je takva stvar zakopana u EULA (ako je uopšte ima, nisam uopšte čtao niti imam nameru) i zašto se ne pojavi zasebno, eksplicitno obaveštenje, tj. pitanje - koliko bi ljudi reklo: OK, nema frke, slobodno šalji? Nula, eto koliko.To je jasno kao dan, zato se takve stvari i guraju u EULA na 246. str.

A gde da piše, koji je tvoj predlog? I ko je taj ko će da odredi ‘bitnost’ toga šta se mora posebno pitati van EULA? Nekom će bitnije biti da se posebno obavesti da programer određen funkcionalnosti u trenutku kodiranja nije jeo svinjetinu, drugom nešto treće.

Hvala bogu da su ustavi i zakoni (još uvek) iznad EULA i sl. inače bi za par godina ali bukvalno bilo kao u South Parku zašivanje usta za rčma: „pristao je, kliknuo je na I Agree! A što nije čtao?” i naravno, uvek bi bilo ljudi koji ne bi imali nikakvih problema s tim. Jbg, moraš da platiš cenu.

Postoje. I po njima u EULA verovatno ne možeš da staviš baš šta hoćeš. Kao drugo, EULA u SAD, koliko je meni poznato, ima snagu ugovora ak se dođe pred sud. Nemačka, recimo, uopšte ne priznaje EULA.

I po stoti put, ne razumem kako postupke Applea opravdava spominjanje neke druge, možda još gore kompanije… Da li lična karta s čpom čuva podatke o lokaciji i vremenu i šalje ih MUP-u?

Ne opravdava, naravno. Samo, Apple ti je to rekao i obavestio te, ako si želeo da znaš, još pre par godina, otkud sada odjednom tolika frka? Što se lične karte tiče, to je šala na račun onih koji su bili toliko paranoični da neće ličnu kartu sa čpom jer će da ih prate, a onda drže u džepu dva mobilna. Inače, postoji tehnoligija koja može da pročta sadržaj čpa i sa desetak, možda i više, metara razdaljine. Takođe, kada bi neko optužio MUP da to radi, morao bi to da dokaže, a ne da se od MUP-a traži da dokaže da ne radi.

Da je to „možda” u pitanju onda bi tako i pisalo u kodu. Pošto piše 365 dana, a to je objašnjeno kao nekakav bag jer u stvari tobože treba da stoji 7 dana u pitanju je nečja masna laž da je bag u pitanju. Ne moramo praviti scenarije ovde jer su osnovne stvari vrlo jasne.

U kom kodu, ono sam ja lupao primere da bi oslikao situaciju, nisi valjda shvatio ozbiljno da iko ima taj kod? Ako ima, eto lakog dokaza, ali ga nema.

A stvari su takve, da ponovim ono što napisah Dušanu, da neki smatraju to što Apple snima u fajl na telefonu lokacije tornjeva mobilne telefonije i wifi spotova, pa onda šalje te podatke svakih 12 sati ukoliko se nakačš na WiFi, praćenjem. Ja ne. Onaj koji smatra neka uzme neki stari telefon i živi u iluziji da ga niko ne prati (preciznije prati te mobilni operater i dužan je da po nalogu to dostavi kome treba).

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 01 May 2011 07:41 PM   [ # 47 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  457
Joined  2009-10-03

realno madamov je u pravu ...

Signature 

[color=#0000FF]"Steel isn"t strong

Profile

Posted: 01 May 2011 09:25 PM   [ # 48 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  274
Joined  2010-03-04

Covjek je sve objasnio. Jasno i glasno.

Cus, dva lika nasla kako ih iPhone ‘prati’ i sad je to opet neki antennagate.
Ko da to isto nisu imali provajderi i prije 10 god, samo nedostupno sirokim narodnim masama.

I kad pomislim sta bi bilo bolje za mene, prije bih prihvatio i ovo nego da nakon budjenja ugledam google-ovo vozilo sa sve kamerom na sred prozora kako ‘prikuplja podatke o free wifi hot spot-ovima’ :/:/:/

Profile

Posted: 02 May 2011 12:13 PM   [ # 49 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

madamov wrote:

Mi ovde u suštini sada raspravljamo da li je beleženje koordinata mobilnih repetitora i wifi spotova praćenje, je li tako? Ako ideš tom logikom, i ovaj forum te prati svaki put kada se uloguješ i pošalješ poruku jer u neenkriptovanoj bazi poznatog formata (MySQL) drži podatak o IP adresi i vremenu kada je poslata poruka.

Zahvaljujem na odgovorima. Da, upravo to raspravljamo odnosno to je jedna od tema. Ne slazem se da IP adresa daje tako tacne informacije—bilo koji geoip ce za mene reci da sam negde u Beogradu ali ne i gde, da bi dobio precizne informacije mnogo ljudi/firmi mora da bude ukljuceno, ukljucujuci mog adsl provajdera. iOS sa druge strane cuva lon/lat/timestamp zapise koordinata sto je daleko preciznije, sasvim drugi tip podataka iz mog ugla posmatranja. Dodatno, ovi podaci idu automatski googlu/appleu sto je skandalozno.

Ono na sta sam reagovao je teza da ‘progres _zahteva_ zrtve kao to da je moja pozicija javna’. To NIJE tacno. Svako ima pravo da ti proda tu tezu ali samo od tebe zavisi da li ces da je kupis. Prica je daleko sira od ovoga i verovatno ne za ovaj forum ali: bilo koje pravo (u ovom slucaju privatnost) tesko moze biti oteto, samo poklonjeno. Slaganjem da ‘to tako mora’ je davanje saglasnosti i poklanjanje. Davanje poverenja (googleu, appleu) da ‘verovatno rade za moje dobro’ je takodje posredno slaganje. To sto svesno ne koristim licnu kartu sa cipom nema veze sa tim da li neko moze da mi ugrozi privatnost, svi znamo da ima nacina ako resi, ima veze sa tim da ja _svesno_ _deklarisem_ da ne dozvoljavam ugrozavanje sto malo menja pravila igre. Ili da pojednostavim ima veze sa cenom—poklonjeno pravo daleko manje kosta ili ne kosta uopste.

Stagod bilo ko odluci za sebe je ok. Dal resili da poklonite prava ili da ih uskratite je odluka svakoh ponaosob. Ja sam samo pojasnio neke mehanizme i toliko od mene. B)

Profile

Posted: 02 May 2011 05:57 PM   [ # 50 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Dobro, došli smo do bazičnih stvari: da li je preuzimanje podataka o kretanju u vremenu i prostoru (tzv. praćenje) nešto što je u redu ili nije. Pretpostavljam da o ovome nema rasprave, bar ja nisam spreman da je vodim, nekome je to OK, nekome ne. Nemam šta više da dodam na tu temu.

A sve ovo ostalo, da li je neko svesno ili nesvesno pristao, kako je vest objavljena, ko još od ostalih kompanija to radi,… to je sve sekundarno i totalno nebitno.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 03 May 2011 10:53 AM   [ # 51 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

dusanx wrote:

Ne slazem se da IP adresa daje tako tacne informacije—bilo koji geoip ce za mene reci da sam negde u Beogradu ali ne i gde, da bi dobio precizne informacije mnogo ljudi/firmi mora da bude ukljuceno, ukljucujuci mog adsl provajdera. iOS sa druge strane cuva lon/lat/timestamp zapise koordinata sto je daleko preciznije, sasvim drugi tip podataka iz mog ugla posmatranja. Dodatno, ovi podaci idu automatski googlu/appleu sto je skandalozno.

Da ponovimo po pedeseti put: čuva koordinate mobilnih tornjava i wifi spotova, neki i po par stotina kilometara daleko. Tebi kao nekom ko razviaj softver ne treba valjda da objašnjavam zašto čuva i timestamp. Jedino je skandalozno to što se taj podataka zna već par godina, a pojedinci se tek sada sablažnjavaju kako bi zaradili nešto na tome.

Ono na sta sam reagovao je teza da ‘progres _zahteva_ zrtve kao to da je moja pozicija javna’. To NIJE tacno. Svako ima pravo da ti proda tu tezu ali samo od tebe zavisi da li ces da je kupis.

Tebi ako se ne sviđa, nemoj da koristiš iPhone ili neki Android. I živi u iluziji da te niko ne prati. Vidiš, kada idem za SAD uopšte mi nije teško da se izuvam i šta sve sada još traže, ako je to cena da se avion u kojem sam ne zakuca u neku zgradu vođen rukom teroriste.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 May 2011 10:55 AM   [ # 52 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

Dobro, došli smo do bazičnih stvari: da li je preuzimanje podataka o kretanju u vremenu i prostoru (tzv. praćenje) nešto što je u redu ili nije. Pretpostavljam da o ovome nema rasprave, bar ja nisam spreman da je vodim, nekome je to OK, nekome ne. Nemam šta više da dodam na tu temu.

Ima rasprave, jer i ovaj forum ‘preuzima podatke o kretanju u vremenu i prostoru’ time što loguje IP adresu i vreme. Možda ne tako precizno kao koordinate tornjeva mobilne telefonije u odnosu na telefon, ali to radi. Samo je pitanje ima li svrhe nastavljati je. B)

Post edited by: madamov, at: 2011/05/03 10:55

Signature 

Profile

Posted: 04 May 2011 02:31 AM   [ # 53 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  104
Joined  2009-10-16

Ovo sa kukanjem na Apple je stvarno patetično kada se ima u vidu da mobilni operateri čuvaju bar 6 meseci logove sa pozicijom svakog IMEI i IMSI u odnosu na okolne ćelije. Čak i MUP Srbije i republičko tužilaštvo te podatke često traže od operatera i kasnije koriste u dokaznim postupcima.

Profile

Posted: 04 May 2011 12:15 PM   [ # 54 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Ama po stoti put, nemoj da razmišljaš na nivou petogodišnjeg deteta - to što neko drugi radi nešto loše nije opravdanje da i ti radiš nešto loše. Brate, to su elementarne stvari, kakav je to argument uopšte??!? To se deci objašnjava u vrtiću. Šta tačno znač da neko drugi radi isto ili još gore? Hoćemo o njima da raspravljamo na MacSerbia forumu? Brate…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 04 May 2011 01:03 PM   [ # 55 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Izvini, Miloše, ako ćemo da govorimo tim tonom, neko drugi bi mogao tvoj rezon da smatra kao da je na nivou petogodišnjeg deteta.

Mene interesuje samo jedno: otkud to da se drami sada, a nije se dramilo kada je obelodanjeno šta sve iOS radi još pre par godina? Ili je i to pitanje nekog na nivou petogodišnjeg deteta?

Signature 

Profile

Posted: 04 May 2011 02:06 PM   [ # 56 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Pa tu se opet vraćamo na elementarne stvari i vrednosti, s tim da ja zaista nemam problem s tim šta neko misli o meni i mom načnu razmišljanja. Ako je nešto za ban ili brisanje - molim lepo, pristao sam na pravila korišćenja foruma (heh, see what I just did there?). Za sve preko toga ne očekuj(te) da se puno potresam, to šta neko misli o tome šta ja mislim, itd.

Ne znam na šta ili na koga tačno misliš kada kažeš „drami” - ako misliš na načn na koji su mediji izveštavali o svemu ovome, izvoli obrati se tim medijima, ja ovde pričam o onome što Apple radi jer i za to ovaj forum služi (a pišem i njima redovno, ništa ne brini). A ako meni kažeš da dramim, ja sam tek sada saznao za sve ovo. Za izbor reč vidi gore i ne beri brige…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 16 July 2011 05:46 PM   [ # 57 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

http://www.engadget.com/2011/07/16/crowdflow-tracks-880-iphones-across-europe-wants-to-put-you-on/

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

‹ First  < 2 3 4
4 of 4