Imam lepu kolekciju ploca i traka za magnetofon, i voleo bi da ih skinem na comp. Sta mi treba od tehnike i softa za to? MacBook i 10.4.11
Za početak, gramofon i magnetofon. B) Khm, treba ti pojačalo u koje ćeš da utakneš gramofon jer pretpostavljam da je igla MC a ne MM. Za magnetofon je problem ako je starije pa se povezuje preko 5pin DINa. Onda ptvo treba da nađeš taj kabal. Ako je novije, sa čnčevima onda opet u pojačalo pa iz npr. izlaza za Deck ubaci kabal u komp. Naravno, kabal sa jedne strane čnč a sa druge 3,5 stereo banana. Ako magnetofon ima izlaz za slušalice možeš da koristiš njega.
Od programa… Ja sam koristio SoundStudio, a danas ima dosta programa specijalizovanih za to. Pogledaj na versiontracker.com-u.
Hvala puno! Mada imam jos jedno pitanje vezano za soft, sta da kupim? Nisam preterano strucan tako da mi treba nesto prosto, za kucnu zanimaciju ali da daje kvalitet. Koliko je to moguce.
Uz svaki novi Mac stize i preinstaliran iLife paket u kome se izmedju ostalog nalazi i GarageBand aplikacija…Chachkaj malo po tome, mislim da ce da ti bidne sasvim dovoljno…
Pa i nece bash….
Mislim, ako hoce stvarno da snimi kvalitetno…onda ce mu posao najbolje zavrshiti amadeus pro…
Generalno svaki program moze da snimi signal sa gramofona ili deck-a u waw aiff pa ajd i mp3…poenta je shta dalje…mislim, skinuti zvuk chak i sa dobrog deck-a sa dolbyC efektom, shum ce i dalje postojati… e zato je tu amadeus da ti ochisti zvuk. Recimo onaj cdspin ili kako se vec zvalo ono programche koje se isporuchuje sa toastom moze da snimi, i kao izbaci shum, a u stvari to ne radi…on ne odstranjuje shum, vec smanjuje tonove na visokim frekvencijama…dok je fizichki shum i dalje prisutan. Amadeus radi na principu malo ozbiljnijih programa to tako shto snimi sample shuma i provali na kojoj je frekvenciji, i kroz celu ‘pesmu’ prodje i skine SAMO tu frekvenciju..ja sam josh davno to uradio sa svojim plochama i kasetama, pa ako te neshto konkretno interesuje, slobodno pitaj 😊
U kom ces softveru snimiti zvuk, nije bitno.
Vazno je da ga snimis u rezoluciji 44KHz-16bit ili vecoj.
To moze da uradi Amadeus, Logic, Audio Hijack, Peak, bilo sta. Sigurno ima i neki mali utility za snimanje zvuka, nisam trazio.
Ako zelis kvalitetan zvuk, prvo bi trebalo da ga proizvodis na kvalitetnom uredjaju, a zatim da ga snimis kroz kvalitetan ulaz u komp. Potrazi na netu Apogee Duet.
Ako ti je to previse, preporucujem Tascam US-122. Moze i Digidesign Mbox. Bilo sta slicno. Koliko para, toliko i novca.
Ako snimas sa kaseta i plosc, sum skidaj pomocu BIAS Sound Soap 2. Umereno i samo ako mora.
Ako imas Roxio Toast - za snimanje CDjki i DVDjki (a verujem da imas) uz njega u paketu ide i CD Spin Doctor, koji je upravo za ovo sto si trazi, tako da nemoras da kupujes nikakav dodatni software…
@dark
Par postova iznad sam objasnjava zasto je cd spin doctor neupotrebljiv….
hiljdu programa moze da snimi audio sa ulaza….to mozes i qt-om…
Poenta je ocistiti signal tj. shum koji se javlja na plochama i kasetama…a to cd spin ne moze da odradi onako kako treba.
Znaci jos jedno tupavo pitanje: imam priliku da ‘povoljno’ nabavim Logic Express 8, pa me zanimaju vasa iskustva sa njime i koliko je sam program tezak za koristenje? Koliko ja kapiram to ‘programce’ bi trebalo da me resi svih problema.
Mislim da je nepotrebno tako kompleksan program da pokrecesh zbog ovakvih trivijalnih stvari. Rekoh ti da sa amadeusom zavrshavash sav posao….mozesh amadeus pro da probash…
Idi na http://www.hairersoft.com/Welcome.html i skini trial pa probaj. Pod opcijom effects imash denoising, uzmi sempl shuma i pomocu njega izvuci shum iz cele pesme.