Problem je tu što sa obe strane mora biti isti softver, tako gTalk koji koristi Jabber infrastrukturu može da prenosi video iChat-iChat i gTalk-gTalk, ali gTalk-iChat ne mjere. To ne bi bio toliki problem da postoji gTalk za Mac ili iChat za PC, ali ovako ‘jebi ga’.
Nisam probavao SIP rešenja, nadam se da su ona interoperabilna, ali ne znam da li su samo za audio ili i za video - kao ni kakav je kvalitet. Skoro smo probavali neki Qnext koji kao nudi cross-platform audio-video multiuser chat - i radio je očajno. Od nas trojice, jednom nije radila kamerica, jednom nije radio mikrofon, jedan nije čuo ništa šta mi ostali pričamo, a zvuk je toliko lagovao da nije bilo moguće pričati.
Meni je samo žao što iChat nije kompatibilan sa nečm ‘sa druge strane’ jer je video razgovor na njemu bio mnogo bolji nego na Skype-u (na istoj konekciji) i što je multiuser video razgovor fraj već godinama, a kod ovih pacera se naplaćuje i postoji od skoro (a pritom ne radi kako treba).
Bilo bi lepo da Microsoft tu ništa ne dira, k’o što ni eBay nije, ali nažalost će verovatno Skype d’umre i da sve bude nagurano u Live Masažer ili neko slično đubre.