Ovonedeljni projekat 😊 PocketDict za iOS.
Video govori vise od reci, http://www.youtube.com/watch?v=E8yrfvNyOQQ
Video je baziran na StarDict Babylon recnicima koje sam nasao na netu i na nasem domacem recniku MB. firme Procon koji sam kupio pre vise od 10 god. za win. (koristi se samo u svrhu demonstracije, licnu upotrebu na mom tel., nemam nameru da objavljujem recnik.)
Ono sto me oduvek nerviralo kad trazim neku rec, listam, nadjem i onda ispod nje pise - vidi drugu rec za isto znacenje. Takodje, nekad mi treba sinonim ili objasnjenje na engleskom (Oxford Adv. Learner’s to radi savrseno) da bi video kontekst u kom se rec upotrebljava.
PocketDict sve to povezuje pa se kroz 5 recnika sa 300 000 unosa rec nadje za sekund. App. automatski detektuje da se rec nalazi i u nekom drugom recniku pa je veoma lako prebacivanje iz jednog u drugi. Napred i nazad. Ima istoriju pregleda, trenutnu pretragu za svaki posebno i index za lako snalazenje. Plus izgovor.
Omogucava ubacivanje proizvoljnog broja recnika i pretragu, slicnu stvar radi mislim da se zove WeDict za iPhone, ali nisam siguram da su recnici povezani.
Svi recnici su povezani i klikom na bilo koju rec u tabeli ili prevodu dobije se prevod za taj unos iz svih recnika.
Podrzan je izgovor, doduse koriscenjem VSSpeechSynthesizer (private API); ali posto je za licnu upotrebu sasvim zadovoljava.
Testirao sa i OCR pomocu tesseract-ocr - slikas rec kamerom i app. da prevod, radi ali to je za Srpski jezik neprilagodjeno, jer se tesko detektuju srpska slova pa je tome mala upotrebljivost.
Shake phone for random word - sam ostavio ali to je vise za zabavu.
Za konverziju StarDict recnika, odnosno bilo kojeg tekstualnog ‘tab delimited’ ili CSV fajla u format za iOS app. koristi se mac app. koja je ukljucena kao xcode subproject. PocketDict koristi taj zapis.
Problem:
Ja bi da objavim ‘source code’ za PocketDict i za konverter, ali ne znam da li time krsim prava ?
Ja ne zelim da objavim recnike, jer za njih nemam prava, mislim da postoji npr. wordnet 2.0 koji moze da se koristi slobodno a za Eng-Srb, Srb-Eng. nisam upoznat.
Na sajtu StarDict-a su linkovi ka gomili recnika ali ne znam kako su oni to objavili bez prava ? Neverovatno mi je da Oxford Adv. Learner’s i Webster mogu da se koriste bez naknade ?
Ako neko zna vise o tome bilo bi dobro da napise, jel mislim da bi kod bi bio koristan vecini iOS korisnika.
Ukratko, objaviti ‘source code’ samo za aplikaciju i konverter bez recnika, odnosno samo sa recnicima koji su 100% besplatni. Jel to ulazi u ‘sivu zonu’ ?
Post edited by: malimravbg, at: 2011/05/10 19:58
Post edited by: malimravbg, at: 2011/05/10 19:59