Ok, verovatno sam preterao, istina je da nisu sarađivali sa fašistima, ali da su se zalagali protiv bratstva i jedinstva, jesu! Mogli su lepo još posle užičke republike svi da stanu na jednu stranu, a ne da se ratuju međusobno. Međutim, kad bih imao izbor između ta dva tabora, uvek bih stao u onaj koji se zalagao za bratstvo i jedinstvo. Draže su se čak i Englezi odrekli što je dovoljan dokaz koliko je taj čovek bio (ne)sposoban!
Ok, verovatno sam preterao, istina je da nisu sarađivali sa fašistima, ali da su se zalagali protiv bratstva i jedinstva, jesu! Mogli su lepo još posle užičke republike svi da stanu na jednu stranu, a ne da se ratuju međusobno. Međutim, kad bih imao izbor između ta dva tabora, uvek bih stao u onaj koji se zalagao za bratstvo i jedinstvo. Draže su se čak i Englezi odrekli što je dovoljan dokaz koliko je taj čovek bio (ne)sposoban!<br><br>Post edited by: iJova, at: 2011/05/30 14:58
Crni Jovo. Postujem mlados-ludos kao i bratstvo-jedinstvo ali nekad kad malo vise naucis istoriju shvatices da nista nije crno/belo nego su sve nekako nijanse sive.
Inace da doprinesem konstruktivnoj diskusiji: Iz perspektive nas dosta starijih najlepsi period je bio za vreme prvog svetskog rata. Nikad vise Srba nije bilo na letovanju u Grckoj nego tad a obisli cu i celu Albaniju. Peske doduse.
A je li vlast u Srbiji znala do sada gde je Ratko Mladić, ili nije? I je li on heroj, ili zločnac? Ja baš nešto razmišljam, pa me zanima šta cenjeni auditorijum misli.
A je li vlast u Srbiji znala do sada gde je Ratko Mladić, ili nije? I je li on heroj, ili zločnac? Ja baš nešto razmišljam, pa me zanima šta cenjeni auditorijum misli.
Nemoj, bre, Milke, ta teška pitanja, hajde mi lepo o gej paradi ... B)
Ok, verovatno sam preterao, istina je da nisu sarađivali sa fašistima, ali da su se zalagali protiv bratstva i jedinstva, jesu!
Ovde si me skroz zbunio.
Pa kakve veze ima sto se nisu zalagali za bratsvo i jedinstvo ?
To su bile dve razilicite, dve kontradiktorne ideologije za koje su se zalagali jedni i drugi. Naravno da nisu bili za bratsvo i jedinstvo, i to ne mozes nekom da uzmes kao lose.
E sad sto su saradjivali sa fasistima (ne znam odakle ti da nisu); to je vec druga stvar.
dusanx wrote:
Inace da doprinesem konstruktivnoj diskusiji: Iz perspektive nas dosta starijih najlepsi period je bio za vreme prvog svetskog rata. Nikad vise Srba nije bilo na letovanju u Grckoj nego tad a obisli cu i celu Albaniju. Peske doduse.
:unsure:
Inace,bio sam u prilici (tj prijatelj mog prijatelja je bio) da pricam sa nekim ko je proziveo Sve od Austro-Ugarske preko Cehoslovacke republike, Moravske pod okupacijom svaba, Socijalisticke Republike Cehoslovacke do Ceske.
Ima preko 90 godina.
Rece da mu je najbolje bilo u Austro-Ugarskoj
Eto cisto jedna informacija
Ja mislim da je Ratko Mladić bio organizator nereda na gej paradi prošlog leta. Zato će ove godine sve proći daleko mirnije.
Jovo, oco za HDZ ti necu ni komentarisati (kada vidim koja ti je slika na FB profilu, uplasim se:) ); ali ako si za bratstvo i jedinstvo, za socijalnu jednakost i slicne gluposti, zasto onda imas iMac (koji je jako skupa masina) kada u ovoj zemlji ima ljudi koji jos uvek nemaju ni PC?
Tvoje ideologija me je podsetila na nesto sto mi je deda odavno pricao, pre nego sto je Tito rekao ‘ne’ rusima u nasem narodu se toliko iskrivila slika o tim rusima da su im lako nasi crveni mogli prodavati pricu kako ruska koza daje vise mleka nego nasa krava. Ne veruj svemu sto procitas i svemu sto cujes. Istina je uvek negde izmedju, a da bi je saznao trebas da cujes obe strane.
P.S. Ja sam procitao i Cedinu knjigu o Djindjicu a i Legijinu knjigu da bih smeo da kazem da nazirem sta se sve moglo desiti. Preporucujem i tebi nesto slicno, recimo Vuka koji je kao pisac super a i dobro je proucio period prisilnog komunizma.
@cika_kosta pročtao sam PP, svakako da znamza zločne u Jasenovcu i da je to bio jedan od najvećih genocida u istoriji. Međutim njega su izvršile ustaše koji su bili fašistički kvinslizi, a ne hrvatski narod, ne verujem da su tamo svi bili za ndh i ustaše, imali su i oni svoje partizane.
@Marko koja slika na mom profilu ima veze sa hdz? :D
Vuka imam nameru da čtam, zato što znam da je sjajan pisac što sam se dao uveriti kada sam odgledao nož!
Vuk,Staljin,Legija,Slobodan,Kardelj,Kapicic.Jedna zaista ekipa za prikazati.A sve ste ih pomenuli direktno ili indirektno.Kako samo zaboraviste stenograme doktora Franje Tudjmana?
Postoji samo jedna knjiga koja govori o istoriji ovog podneblja u zadnjem stoljecu,a koju prihvatam kao vjerodostojnu.a ima samo stotinjak strana.Mi vicu istoriju nemamo.Ali imamo preveliku grupu uglova iz kojih posmatramo istu.Zove se ‘Ekonomska Politika Kraljevine SHS’ i zasnovana je na tumacenjem zapisanih brojeva.
Postoji jedan pisac kojeg bi radje pomenuo kad govorim o nasoj istoriji.Moderan.Ziv i dalje.I nije ucestvovao u ratu.(Dobro,posredno je odgovoran za bombardovanje SRJ,ali sta je tu je,ne moze niko biti savrsen) Entoni Gidens,britanski sociolog,tvorac blerizma,svidjelo se to nekome ili ne,najuspjesnijeg perioda u modernoj britanskoj istoriji.
Jako zanimljiv,i primenljiv za ova podneblja.
A muci mi se kad citam ‘nekad se bolje zivjelo’ i ‘mi smo takav narod’.Obadvije recenice toliko stupidne,beskorisne,depresivne i sto je najgore - netacne. Prva,zato sto je komunizam bio zasnovan na ekonomiji teske industrije,koja bi tesko bila pogodjena svjetskom ekonomskom krizom.I da nije bilo rata,bilo bi strasno tesko za zivot.Tu necu siriti pricu,jer bih izgubio poentu.A druga,jer sam vidio druge narode.I zalosno je koliko nisu bolji od nasih.
I sretan vam praznik rada.Zbog onog sto predstavlja,ne onog sto je prestavljao.