Imam problem:
na jedan Wireless ruter ADSL kod EUnet-a je nakaceno dva laptopa od kojih je jedan pc a drugi macbook, pc radi kako treba ali mac mi se malo-malo pa diskonektuje, ima li neko ideju sta moze da bude?
Kako se diskonektuje? gubi neku od adresa (ip, dns, gateway? ) šeruj neki od foldera na oba kompa pa vidi kad ti se tako diskonektuje dal radi transfer fajlova… Čisto za početak da se utvrdi uzrok.
Tacno nakon nekoliko sekundi on izgubi ili da kazem kao da ukoci konekciju pa pusti nakon nekog vremena i sve tako. iState mi u tom trenutku i dalje prikazuje ip adresu kao i externu adresu ali je sve zamrznuto i nista se ne desava.
Kuci mi radi sve kako treba sa drugim ruterom, kuci mi je SBB kablovska i moj ZyXel ruter i nemam nikakvih problema ni sa Mac-om ni sa PC-em, ovde mi je Eunetov ADSL Wireless ruter i imam taj problem.
Nisam nikada nista stelovao na Macu ni za kucu ni za ovde u kancelariji a mozda bi trebalo nesto ako je ADSL nesto zahtevniji….?
Ono sto sam primetio kao neku razliku jeste da ovde na ruteru ima da se bira ‘Chanel’> ETSI (1-13); FCC (1-11) i JP (1-14) pa da nije mozda do toga jer on se meni na trenutke iskljuci pa ponovo ukljuci s tim sto je ne moguce ista raditi normalno?
Pa možeš da probaš da skineš iStumbler sa neta i pogledaš koji su kanali drugih mreža koje možeš da pohvataš u okolini. Poenta je da kanal bude različt ili što dalji od suseda (ako je nekom do tebe wifi na 3. kanalu, tebi bi najbolje bilo da tvoj bude na 6 pa na gore).
Znaci nije bitno> ‘Chanel’> ETSI (1-13); FCC (1-11) i JP (1-14) za Mac-a? reko mozda to treba promeniti ma da bas i ne znam koja je ovde koja razlika i dal je sve kompitabilno sa Mac-om a i sa PC-em.
Ma mreža je mreža, nema tu kompatibilno ili ne. Ovo sa kanalima je poenta da hoće komp da se zaludi ako dobije 2 ili više wifi signala na istom kanalu. Dakle, ovo podešavaš na ruteru, a ne na mac-u.