MacOSX i telefoni
Posted: 12 June 2011 03:15 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  16
Joined  2011-06-10

Nisam siguran da mi je bas jasno gde u strukturi foruma moze da se ‘pridoda’ ova tema. Ali mislim da je tema siroka i da moze da se razbaca po raznim telefonima.

Dovoljno dugo radim na MacOS-u kao glavnom OS i susreo sam se sa raznim problemima povezivanja Mac-a sa telefonima. U principu mnogo telefona radi sa Mac-om ali cak i kad ‘radi’ uvek ima nesto sto ne radi….

Muku sam namucio da prikacim Ericson Symbian telefon da mogu da bekapujem kontakte i sms poruke. Stvar sa bermudskim trouglom Ericson/Symbian/Apple je da niko nece da preuzme odgovornost za problem koji svi sutiraju na neku drugu stranu. Na srecu ima 3cih ljudi koji su seli i potrudili se da naprave barem nesto, nije idealno ali je radilo.

E sad, polako ali sigurno naginjem ka tome da pocnem da osvajam Android platformu. Zanimaju me iskustva povezivanja Androida i MacOSX-a. Koliko to dobro radi, koliko je i sta moguce, a ako nije moguce zasto nije moguce.

Admin, please, preseli temu u odgovarajucu grupu (ili da otvorimo novu sekciju?)

Profile

Posted: 12 June 2011 03:22 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Bilo je mislim price o ovome, zapravo bas se neki dan pricalo o standardima prilikom sinhronizacije kontakata, imenika…itd i rezime cele price je taj da Apple koristi standardizovane stvari dok se drugi proizvodjaci prave pametni i izmisljaju svoje protokole i cudesa.

Za Android ti je najpouzdaniji Mario ovde jer on koristi Android. A ovo sa bermudski trouglom je vise pitanje za proizvodjace telefona nego za Apple.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 12 June 2011 09:48 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  274
Joined  2010-03-04

Sto se tice imenika, moras ga eksportoti na karticu i Contact(ili Address ne mogu da se sjetim imena programa u OS X-u) ce ti prepoznati sve bez problema. Mozes editovati kontakte, vratiti ih itd. bez problema.

Dalje, kad prikljucis telefon (ja imam Desire HD) dobices sa desne strane karticu kao kad bi ubacio mem karticu u SD slot. Dakle, mozes copy/paste i ostalo.

iCal regularno prikazuje sve sto si unio u telefon pod uslovom da koristis gmail. Isto je i u obrnutom smjeru.

Sto se tice neceg drugog, tipa fleshovanje ROM-a i sl. postoji Android SDK za OS X

http://developer.android.com/sdk/index.html

koji ti je potreban za tako nesto ali ja ga nisam koristio jer sam tada imao Win preko virtuelne masine i bilo mi je lakse da koristim SDK za Win.

Eto, to mi sad prvo pada na pamet. Ako te jos nesto zanima pitaj.

Profile

Posted: 13 June 2011 02:33 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-06-10

to sa karticom je malo rogobatno ali bolje ista nego nista. bilo bi najlepse preko bluetootha…. tako da nista ne mora da se vadi stavlja ubada izbada i traze kablovi, adapteri itd itd.

Profile

Posted: 13 June 2011 02:36 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-06-10

zaboravih da pomenem kako se razresio bermudski trougao odnosno ko su ti treci ... mozda nekom zatreba….

http://www.markspace.com/

mozda vam se jos ponesto dopadne na tom sajt.

taj serikson koji imam je imao potpunu podrsku za windows ali ne i za mac. Na windowsima je sto sta radilo bez problema (osim sms backup-a); preko bluetootha ili kabla, ali na Macu - total stuc - ni da se pomeri! iSync ga nije prepoznao uopste, kaze nije podrzan, drajvera nema, plugina nema, ali doduse mogu da se prebacuju fajlovi tamo i ovamo sto preko kabla sto preko bluetootha. Na applu kazu idite na sony, sony kaze idite na symbian, symbian kaze ‘to treba da podrze apple i sony i dok se ne dogovore mi nista ne mozemo’....

za sms backup sam nasao neki symbian software koji napravi celokupan backup sms-a u html fajl koji onda moze da se transferuje na mac-a i da se cita browserom. Sasvim zadovoljavajuce resenje.

Post edited by: ljgww, at: 2011/06/13 14:43

Profile

Posted: 13 June 2011 02:38 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  109
Joined  2009-01-24

Evo ga app za mac, koji podrzava sinkovanje sa brdo razlichitih telefona….pa i sa androidom:
http://www.markspace.com/products/missing-sync-family.html
Imas verziju i za win i za mac 😊

Profile

Posted: 13 June 2011 07:50 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Nisam Android juzer, ali po onome što sam video, za Android ne bih razmatrao išta sem http://www.doubletwist.com/.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 13 June 2011 08:02 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Na zalost skoro sva resenja traze kabl ili bluetooth.

Zato ja sincujem na google ($#!@ oblak) posto google ima brdo klijenata za telefone:
http://www.google.com/mobile/sync/

Radi provereno i ne trazi kabl. Druga je stvar sto je to google pa jedva cekam da podesim alternativno resenje. Kabl mi nikako ne odgovara, sve dok telefon ceka na mene da ga sincujem nikad to nece docekati.

Profile

Posted: 16 June 2011 02:19 AM   [ # 8 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-06-10

cebzab wrote:

Evo ga app za mac, koji podrzava sinkovanje sa brdo razlichitih telefona….pa i sa androidom:
http://www.markspace.com/products/missing-sync-family.html
Imas verziju i za win i za mac 😊

pa da, znam, al mi se ne kupuje jos jedna verzija od njih jer i ona prethodna nije bila bas 100% funkcionalna….

Profile

Posted: 16 June 2011 02:22 AM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-06-10

dusanx wrote:

Na zalost skoro sva resenja traze kabl ili bluetooth.

bluetooth je sasvim ok resenje bez kablova ali verovatno da je bolje preko wifi-ja ... dal smo stigli dotle?

Zato ja sincujem na google ($#!@ oblak) posto google ima brdo klijenata za telefone:
http://www.google.com/mobile/sync/

Radi provereno i ne trazi kabl. Druga je stvar sto je to google pa jedva cekam da podesim alternativno resenje. Kabl mi nikako ne odgovara, sve dok telefon ceka na mene da ga sincujem nikad to nece docekati.

sync na gugl mi se nista ne dopada koncepcijski t.j. ni kao kao ideja

Profile

Posted: 16 June 2011 09:56 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

ljgww wrote:

bluetooth je sasvim ok resenje bez kablova ali verovatno da je bolje preko wifi-ja ... dal smo stigli dotle?

Za telefon jedino ima smisla gprs (ili edge stagod to bilo); u svakom slucaju neki link koji je stalno ukljucen. Sve ostalo trazi svesnu akciju da ubodes kabl ili se spojis na wifi/bluetooth pa onda sincujes.

Meni je rucni sync kao i rucni backup, treba da se uradi al nikad ne dodje na red.

Profile

Posted: 21 June 2011 04:28 PM   [ # 11 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-06-10

dusanx wrote:

Za telefon jedino ima smisla gprs (ili edge stagod to bilo); u svakom slucaju neki link koji je stalno ukljucen. Sve ostalo trazi svesnu akciju da ubodes kabl ili se spojis na wifi/bluetooth pa onda sincujes.

Meni je rucni sync kao i rucni backup, treba da se uradi al nikad ne dodje na red.

Zasto bi cell mreza bila jedini smisao? Upravo se trudim da izbegnem bilo mobilnu mrezu bilo gugl za sinhronizaciju, nije mi jasno da je pozeljnije ici preko pola grada ili pola sveta da bi se obavio jedan jednostavan backup koji moze i automatski preko mreze da odradi tokom punjenja telefona. Ocigledno da niko ne razmislja u tom pravcu.

Post edited by: ljgww, at: 2011/06/21 16:29

Profile

Posted: 21 June 2011 04:47 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

ljgww wrote:

dusanx wrote:

Zasto bi cell mreza bila jedini smisao? Upravo se trudim da izbegnem bilo mobilnu mrezu bilo gugl za sinhronizaciju, nije mi jasno da je pozeljnije ici preko pola grada ili pola sveta da bi se obavio jedan jednostavan backup koji moze i automatski preko mreze da odradi tokom punjenja telefona. Ocigledno da niko ne razmislja u tom pravcu.<br><br>Post edited by: ljgww, at: 2011/06/21 16:29

Tvoja logika skroz ima smisla dok koristis jedan kompjuter i jedan telefon plus taj telefon punis na kompjuter. Ja koristim blackberry curve 8900 kao telefon. Baterija traje 7-10 dana. Ako cekam punjenje kasnim sa syncom bar pet dana (ako ga bas mnogo koristim). Cesto nosim jedan ili drugi ne-Apple laptop sa raznim operativnim sistemima. iMac mi je glavni desktop ali paralelno koristim Arch linux desktop odmah do iMaca na stolu.

Tako da ako imas ideju gde da ubodem telefon i kako da ih sve izsinhonizujem rado bih probao. Za sada mi je jedini nacin da se svi sinhonizuju preko jedne tacke bilo gde na webu. Postoji neka varijanta da se izbegne google i sve ide preko home servera (roundcube ili avahi sa raznim modulima) ali nikako da stignem da probam.

Profile