Šta sve OS X može da zameni…
Posted: 25 June 2011 04:22 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Radi se o raznim situacijama kada treba nešto sitno ili krupno da uradite i umesto besplatnih ili komercijalnih aplikacija koristite nešto što je došlo uz OS X po default-u:

Na primer Preview:

Treba da smanjim neku fotografiju na 25%:

I evo je u 100%

Samo još da je snimim kao JPG:

Ne bi verovali koliko puta sam gledao kako ljudi komplikuju bez potrebe za neke skroz jednostavne svakodnevne zadatke B)

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 25 June 2011 04:36 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Ovo za Save As je dušu dalo i za brzo konvertovanje svega što nije raster, a Preview ga razume, u raster. Baš skoro me je drugarica zamolila da joj konvertujem iz PDF u JPG neke novine gde su izašli njeni članci, na šta joj ja ponosno rekoh ‘ženo, imaš Preview’ 😊

Kad već spomenuh PDF, stvar koju veoma često koristim u OS X-u, a nema je bez dodatnog zbudža na drugim platformama: Print to PDF.

Alatka koju isto često koristim, a dolazi uz OS X - Digital Colour Meter. (kad sam je prvi put pokrenuo, pomislio sam ‘ok, kome ovo dođavola treba’, ali se posle ispostavilo da, eto, i meni treba 😊)

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 25 June 2011 06:19 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Print to PDF - podići mu spomenik.

Automator akcije i servisi - Scale Images, Change Type of Images, Rename Finder Items i još milion drugih, sve na desni klik s brdom opcija. Eto recimo to što si okačo za Preview, preko desnog klika direktno iz Findera je mnogo komfornije.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 25 June 2011 06:25 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Bravo Darko, nisam znao za ovo, ja do sada sve u Photoshopu smanjivao i kuburio!

DS_Store wrote:

Print to PDF - podići mu spomenik.

Amin.

Takodje opcije za screenshot su po meni fantasticne, sve tri, full screenshot, da markiras sta zelis i screenshot prozora. Koliko znam na Windowsu moras ici Print Screen pa u Paint ili da koristis neki program.

Post edited by: Markooo, at: 2011/06/25 18:26

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 25 June 2011 08:55 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Preview koristim vec duze vrijeme ne samo za jpeg vec i za raw.
Tako da se ne sjecam bas kad sam zadnji put pokrenuo LRoom.
Jedina opcija koja nedostaje ovom malenom ali funkcionalnom
programcicu jeste poravnavanje horizonta.Ali se zato trudim
kad sam za kamerom da ne dodje do te situacije.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 25 June 2011 10:44 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

meni je preview nekako suština meka…  😊

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 26 June 2011 09:51 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Markooo wrote:

Takodje opcije za screenshot su po meni fantasticne, sve tri, full screenshot, da markiras sta zelis i screenshot prozora. Koliko znam na Windowsu moras ici Print Screen pa u Paint ili da koristis neki program.

Sa Windows 7 sada dolazi neka aplikacija za grebovanje ekrana koja radi manje-više dobro, zaboravih kako se tačno zove, ali još nije ni blizu ovome što mi imamo (recimo, nikako nisam uspeo da provalim kako da skinem samo sadržaj nekog menija).

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 June 2011 11:30 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

nema toše da ti kaže….

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 28 June 2011 05:58 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

Print to PDF je zakon!

Ponekad koristim Grapher. Nije preterano moćan, ali je koristan kada na brzaka treba da nacrtam neku funkciju. Može da se koristi i za pisanje jednačna u tekst editorima, mada nije toliko elegantno kao neka druga rešenja. Šteta što su izgleda i u Apple-u zaboravili da imaju ovo programče, nisu ga takli još od Tigra.

I naravno, koristim dosta Unix alate.

Post edited by: ivicam, at: 2011/06/28 09:09

Profile