ÄŒim izađe Lion, pravim jednu akciju da organizujem sebi ‘workflow’ sa jednim laptopom i jednom stonom mašinom. Evo opisa problema, pa vi vidite da li se ‘nalazite’ u njemu.
Osnovna mašina za rad mi je laptop, ali često se desi da laptop stoji u rancu na podu, iMac mi je uključen, ja treba nešto na brzaka da uradim, ali to podrazumeva da uključm laptop, iskopiram 4D projekat na iMac. Posle kada završim, treba to vratiti na laptop koji je, kao što rekoh, osnovna mašina, što ponekad ostavim za kasnije, pa zaboravim da uradim. U svakom slučaju agonija. Naravno, postavlja se pitanje: što ne uzmeš neki softver za sinhronizaciju ili koristi rsync ručno. To bi radilo posao da je reč o bilo čemu drugom, osim 4D projektu, jer 4D ima nezgodnu osobinu da čm otvoriš projekat on mu dodeli ‘midifaction data and time’ na tekući, bez obzira uradio nešto. Što će reći, da kada otvaram neki projekat na iMacu on dobije današnji timestamp iako ništa nisam dirao, a realno je starija verzija od one koju imam na laptopu. Tako da kada bi pustio sinhronizaciju, ‘pokvario’ bih fajl na laptopu.
Rešenje znam već prilično dugo, pogotovo od kada položih onaj Deployment ispit, što sada sa Lionom počnje da ima smisla jer je, pre svega, server jeftin, a bez njega rešenje nije moguće. A rešenje je tzv. ‘mobile account’, koji je specijalna vrsta ‘network accounta’ kod koje se sadržaj network home foldera sinhronizuje automatski.
Elem, ima li interesenata da napišem mali how-to za one koji imaju sličan problem dok ovo spremam sebi? To bi mi oduzelo nešto više vremena, ali ako ima bar jedan interesent, mislim da bi vredelo.