Rešavam problem, ima li interesovanja za tekst?
Posted: 26 June 2011 02:23 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

ÄŒim izađe Lion, pravim jednu akciju da organizujem sebi ‘workflow’ sa jednim laptopom i jednom stonom mašinom. Evo opisa problema, pa vi vidite da li se ‘nalazite’ u njemu.

Osnovna mašina za rad mi je laptop, ali često se desi da laptop stoji u rancu na podu, iMac mi je uključen, ja treba nešto na brzaka da uradim, ali to podrazumeva da uključm laptop, iskopiram 4D projekat na iMac. Posle kada završim, treba to vratiti na laptop koji je, kao što rekoh, osnovna mašina, što ponekad ostavim za kasnije, pa zaboravim da uradim. U svakom slučaju agonija. Naravno, postavlja se pitanje: što ne uzmeš neki softver za sinhronizaciju ili koristi rsync ručno. To bi radilo posao da je reč o bilo čemu drugom, osim 4D projektu, jer 4D ima nezgodnu osobinu da čm otvoriš projekat on mu dodeli ‘midifaction data and time’ na tekući, bez obzira uradio nešto. Što će reći, da kada otvaram neki projekat na iMacu on dobije današnji timestamp iako ništa nisam dirao, a realno je starija verzija od one koju imam na laptopu. Tako da kada bi pustio sinhronizaciju, ‘pokvario’ bih fajl na laptopu.

Rešenje znam već prilično dugo, pogotovo od kada položih onaj Deployment ispit, što sada sa Lionom počnje da ima smisla jer je, pre svega, server jeftin, a bez njega rešenje nije moguće. A rešenje je tzv. ‘mobile account’, koji je specijalna vrsta ‘network accounta’ kod koje se sadržaj network home foldera sinhronizuje automatski.

Elem, ima li interesenata da napišem mali how-to za one koji imaju sličan problem dok ovo spremam sebi? To bi mi oduzelo nešto više vremena, ali ako ima bar jedan interesent, mislim da bi vredelo.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 June 2011 02:48 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Kako network account razresava konflikte? Ili _uvek_ forsira podatke odakle mu kazes cak i kada su stariji? Sta u obrnutom slucaju kada si pipnuo nesto na desktopu i treba da se sa desktopa vrati na laptop?

Resenje mi nije toliko zanimljivo koliko teorija i to sto hoces da uradis. Upravo zongliram sa nekim iMac + arch desktop + arch laptop projektima koje radim paralelno. Plus eclipse koji bas zbrlja projekat ako nije na istom folderu svuda.

Profile

Posted: 26 June 2011 03:31 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  259
Joined  2010-07-21

Zanima me, pošto se povećava broj Mac-ova u mom toplom domu 😊

Signature 

Eager to learn

Profile

Posted: 26 June 2011 03:31 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  156
Joined  2010-04-08

Mene interesuje, vec dugo vremena se time bavim na Windows serveru, kroz GPO i AD, ali nisam nikada imao priliku da probam na Mac OS serveru pa me interesuje kako to izgleda.

Signature 

iPhone 7 128GB

Profile

Posted: 27 June 2011 01:10 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Interesuje i mene, čsto akademski za sada, pošto nemam gdje to da primjenim, ali bi valjalo znati, jer pretpostavljam da je dosta korisno.

Ipak, sa druge strane gledano, zar nije jednostavnije, kad već upališ mašinu i nakačš je na mrežu da uzmeš i opališ RD i tako riješiš problem?

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 27 June 2011 01:59 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Hm… i ja radim pretezno na iMac-u ali svremena na vreme ukaze se potreba da odem do klijenta sa MacBook Pro-om i odradim tamo nesto. E onda stupa na scenu kopiranje fajlova… pa da li su svi fontovi itd. A kada se vratim kuci onda ponovno kopiranje nazad na iMac.

Zainteresovan 😊

Profile

Posted: 27 June 2011 02:44 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

dusanx wrote:

Kako network account razresava konflikte? Ili _uvek_ forsira podatke odakle mu kazes cak i kada su stariji? Sta u obrnutom slucaju kada si pipnuo nesto na desktopu i treba da se sa desktopa vrati na laptop?

Prv o arhitekturi: mobile account i njegov unapređeni brat portable account (kasnije o razlici, da ne zbunjujemo) podrazumevaju da se korisnikov home folder prvo postavi na neki share point, što će reći ne mora nužno da bude na istom serveru koji je i Open Directory master. Prilikom prvog logovanja na bilo koji računar na kojem se nikada nije ulogovao nework user kome je postavljeno da ima mobile ili portable account, kreira se lokalna kopija home foldera koja je u tom trenutku identična onoj na mrežnom home folderu.

Mobile i portable account podrazumevaju da se uvek radi na lokalnoj kopiji, nikada direktno na serveru. Tako da preko nedelje radiš sa laptopom u firmi i kada si u petak popodne otišao kući, sadržaj lokalne kopije i mrežnog home foldera su isti. Radiš nešto na laptopu kod kuće i kada se u ponedeljak zakačš na mrežu i prijaviš na istu u firmi, u pozadini se svi tvoji fajlovi sinhronizuju na mrežni home folder.

Slično važi i u obrnutom smeru, recimo skoknuo si do firme bez laptopa, ili je isti na servisu, loguješ se sa bilo koje mašine u mreži, dešava se isto kao na laptopu, kreira se lokalna kopija tvog mrežnog home foldera, snimaš novi fajl, menjaš stare, izloguješ se. Stigao laptop, uloguješ se, i sa mrežnog home foldera se novi i izmenjeni fajlovi ‘guraju’ u lokalnu kopiju home foldera na laptopu.

U ovakovoj postavci, može da se desi da si recimo isti fajl menjao i na nekom iMacu u firmi i na laptopu, ali je onaj na iMacu dobio noviji timestamp za modifikaciju, prilikom ‘guranja’ tog fajla sa mrežnog home foldera na laptop dobijaš sličan dijalog kao prilikom sinhronizacije sa MobileMea pa dođe do nekog konflikta ili importovanja vCardova u AddressBook: možeš da izabereš koji fajl hoćeš da zadržiš i možeš da kažeš da želiš da zadržiš oba, pa ćeš posle videti koji je koji.

A, da ne zaboravim: portable account je isto što i mobile account, samo što se lokalna kopija home fodlera smešta ne eksterni disk (može i USB stik); a kada se taj disk poveže sa bilo kojim Macom, na njemu se pojavljuje pitanje da li želite da dozvolite da se loguje taj i taj account na vašu mašinu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 27 June 2011 02:49 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

castor wrote:

Ipak, sa druge strane gledano, zar nije jednostavnije, kad već upališ mašinu i nakačš je na mrežu da uzmeš i opališ RD i tako riješiš problem?

Ako misliš na Remote Desktop, ne vidim kako bi mi to pomoglo. Ideja je da ne palim laptop preko vikenda ako želim samo nešto da uradim sa fajlovima u mom home folderu, a da se u ponedeljak kada laptop povežem na mrežu, taj fajl pojavi i na njemu. Pri tome, da izbegnem situaciju da mi neka stara verzija projekta u 4D-u običnom sinhronizacijom greškom (zato što sam na iMacu greškom otvorio istu, pa je dobila datum modifikacije noviji od one verzije na laptopu) ubije onu pravu na laptopu. Ovako uvek, logovan sa bilo koje mašina na network home folder, radim na ISTOJ verziji, tj. istom fajlu od, 4D projekta.

Signature 

Profile

Posted: 27 June 2011 04:23 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

madamov wrote:

Prv o arhitekturi: mobile account i njegov unapređeni brat portable account (kasnije o razlici, da ne zbunjujemo) podrazumevaju da se korisnikov home folder prvo postavi na neki share point, što će reći ne mora nužno da bude na istom serveru koji je i Open Directory master. Prilikom prvog logovanja na bilo koji računar na kojem se nikada nije ulogovao nework user kome je postavljeno da ima mobile ili portable account, kreira se lokalna kopija home foldera koja je u tom trenutku identična onoj na mrežnom home folderu.

Zvuci zanimljivo. Ako se ne varam ovo je skoro potpuno isto kao sto radi dropbox, samo na privatnom serveru? Posto se sync radi sve vreme i svi su na vezi sa serverom cim ukljucis net onda nema konflikata jer je vec sve syncovano po timestampu (pre nego sto ukljucis 4d koji promeni datume). Sve vazi naravno dok ne otvoris isti projekat odjednom na dva i vise mesta, onda nastupa haos. I dalje je sve syncovano po timestampu, ne radi se bilo kakavo uklapanje po sadrzaju?

Ja za slican problem napisan gore i koristim dropbox trenutno i sve radi kako treba. Ne volim sto je javni server ali mi sors nije kritican a ako ga neko i ukrade, uspe da procita moj java kod i iskoristi ga za nesto neka mu B)

Naravno da bih i ja migrirao na privatni server sto pre tako da ovo uz cene lion servera ovo vredi raditi umesto dropboxa.

Sad gledam download sekciju na apple developer sajtu. Ja vec mogu da skinem ceo ‘Mac OS X Server Snow Leopard’ 10.6 Full Install (10A433)Aug 12, 2009. Sto ce reci mogu to da probam cim stignem bez da cekam na lion server.

Profile

Posted: 27 June 2011 05:24 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ako to možeš da downloaduješ, treba negde da imaš i temporary broj za njega. Inače, rade i oni iz ‘onih’ izvora.

Signature 

Profile

Posted: 27 June 2011 06:21 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-12-28

Odmah pored stoji developer serial number pdf. Mogu da skinu svi koji imaju Mac developer account. Zgodno.

Serial number: <broj obrisan>
Registered to: Developer Seeding
Organization: Apple Developer Connection
Expires: 03-31-2012

Profile