Treba sutra da mi stigne AirPort Extreme iz Francuske pa malo razmatram kako da podesim Havajca.. Prebacim ga u Bridge mode, ugasim njegov WiFi.. i jel treba još nešto ? Da mu ugasim DHCP, tj stavim na none ili da ne diram ? (trenutno je dhcp na: server, ima još da se bira relay i none)
Šta još treba da podesim ?
p.s. Već sam počeo da razmatram kupovinu adsl modema ako ova kombinacija krene da zeza 😛
Da li je to DHCP podešavanje za sam Huwei da dobije adresu od provajdera ili je to podešavanje DHCP servera u njemu? Ako je ovo drugo, morao bi negde da ima i raspon adresa koji se deli klijentima, onda u tom slučaju isključ taj DHCP server i koristi onaj iz Airporta.
Ne bi trebalo da postoje dva DHCP servera za isti subnet, a i ako baš moraju da postoje, onda treba da budu podešeni da dele adrese iz različth raspona, prvi recimo od 1 do 127, drugi od 128 do 254 i slično.
dhcp server.. a tako sam i ja kapirao..
Mada sam čtao da kad se uključ bridge mode on automatski gasi dhcp i sve ostalo (neko kaže da ne šalje više ni wifi) i ponaša se kao adsl modem koji radi samo na kabal ?
Hmm…muke :D Prebacio sam Havajca u bridge mode….isključo mu wifi i dhcp….Da li to znač da on zadržava svoj IP (192.168.1.1) i da može da mu se pristupi preko njega, za za ostalo se ponaša kao modem?
Nakačo sam AirPort Extreme…kad sve prođe automatski narandžast je…
podesio sam:
Connect Using: Ethernet
Connection Sharing: Distribute a range of IP adresses ili da stavim ‘Share a public IP adress’ ? I jedno i drugo imaju smisla 😊
E sad za TCP/IP..da stavim Using DHCP ili manual… ali ne vidim razliku između IP Adress i Router Address ? Subnet Mask je 255.255.0.0, A DNS da bude 192.168.1.1 (kao IP modema) ili ona 2 Telekomova DNSa ?
vrati huawei kako je bio podesen pre dok ti je samo on radio.
iskljuci dhcp i wifi na njemu.
na airportu namesti da je static, dodeli mu adresu 192.168.1.2 (ako je huawei 192.168.1.1); subnet mask (ako to ima u podesavanju) 255.255.255.0, router/gateway 192.168.1.1, dns 192.168.1.1
na airportu ostavis dhcp i to bi trebalo da bude to.
Posle mnogo cimanja…skapirao sam da sam nekako ubio Havajca 😛 Odradio sam mu factory reset…probao i preko wifija i preko etherneta…i sa iPhonom….interneta nema ! Adsl State stoji na Show Time…mogu da mi pristupim…dhcp radi…al interneta nema ! Probaću sutra sa drugim ruterom…sad što je riknuo i što baš sad…videćemo :(
p.s. Borice da Havajca ubacujem i u bridge ili samo da mu koknem dhcp i wifi ?
Drugar mi reče da ga bridge ne pretvara u modem već ga sprečava da uzme public ip i da ga ne treba uključvati…mislim da greši ?
bridge sluzi da ti spoji vise veza u jednu, tako da ti to ne treba.
samo iskljuci dhcp i wifi.
postoji sansa da treba da podesis parametre za povezivanje na adsl (pppoe, username/password… sta vec sve treba da se podesi…). trebalo bi da imas uputstvo kako to da uradis uz ostale papire sto si dobio kad si potpisivao ugovor za adsl.
Ovako…Havajac je posle prvog ubacivanja u bridge (na početku) izgubio sva podešavanja pa samim tim i username i pass za ADSL.. (a nemam ih u ugovoru) Zvao sam Telekom i neće da mi ih izdiktiraju preko telefona već da pošaljem mail sa onog njihovog telekom maila (pošto te jedino čtaju) pa da mi pošalju na kućnu adresu… a to će biti za nekoliko dana…. :(
p.s. Još meni čudno što nema interneta a Extreme svetli zeleno i pokazuje da sam sve lepo podesio…tad sam uredno pristupao i Havajcu kroz extreme al neta nije bilo…eeee mukoo…
Hehe…maznuo sam HG520c od švece (koji ima user i pass u sebi 😛 ) nakačo…iskonfigurisao (na Havajcu isključo DHCP i WiFi) , stavio extremu static IP 192.168.1.2…subnet 255.255.255.0…Router 192.168.1.1…DNS 192.168.1.1… Sve radi baš lepo, čak i štampač :D
E sad…javio mi je Double NAT problem koji sam ja ignorisao…(radi sve i sa tim) jel može neko da napiše šta bi trebalo uraditi povodom toga… Da isključm NAT na havajcu iz Basic/WAN ? ...ali bolje da ne čačkam dok neko ne potvrdi.. 😉
NAT - network address translation - iliti razlucivanje mreznih adresa.
on ti je potreban na jednom uredjaju, a na drugom bi trebalo da se iskljuci. obicno bi trebalo da to radi na onom koji radi dhcp.
u tvom slucaju APE.
Kad isključm NAT na havajcu…nema interneta :D A na Extremu ne mogu da unesem NAT defaul host da bude IP extrema, pošto je Extremov DHCP (server) niz 10.0.1.2 - 200 ... (a njegov IP sam stavio da je 192.168.1.2) Međutim ako stavim da je niz njegovog DHCP servera 192.168.1.3 - 100 recimo… NE?E ! (javlja pogrešna podešavanja i ne da mi ni da snimim , iako je dhcp isključen na havajcu) al izgleda da ne mogu da budu ni slični dhcp client i server 😛
trenutno je NAT default host na extremu unchekirano (a ispod sam port za utorrent forwardovao kako treba) (i na Havajcu isto). Kad čekiran NAT d. h. ponudi mi sivo 10.0.1. al ne vredi kad ja tu treba da unesem verovatno 192.168.1.2 al ne mogu 😊
pazi ovako… imas i drugu varijantu. iskljucis dhcp na airportu, ukljucis na huawei, a kabl iz huawei u ape ukljucis na jedan od lan portova. u tom slucaju ape se ponasa kao switch koji sasvim slucajno ima wifi 😊
tako bi trebalo da radi, a da te totalno ne zanima sta se desava sa ape.