‹ First  < 2 3 4 5 6 >  Last ›
4 of 7
Leopard ili Tigar pitanje je sad?
Posted: 17 January 2008 08:21 PM   [ # 46 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Nastavljam u novoj poruci, uleteo Mario u međuvremenu. B)

I kada spomenu Tigra, koliko ljudi si čuo da se žali na Exposé?

Niti jednog. Ali da ponovim, ja nikada nisam koristio hijerarhijski meni u Docku, koliko ima takvih kao ja? Kod Exposea nema biranja, radi isto kod svakoga. Pri tome, pored Docka koristim DragThing zbog nekoliko verziaj 4D-a koje često pokrećem, a svaka verzija ima sam 4D, 4D Insider, 4D Tools, 4D Server i slično. Stavim za svaku verziju po layout iliti tabić i pevam, ne treba mi hijerarhija. E, pomenuti DragThing ima baš to što vam nedostaje iz starog Docka.

P.S. Evo još jedne budalaštine koju sam primetio ali to je prava sitnica spram ovih bitnijih stvari: često mi se desi da selektujem nešto na Desktopu i da ne mogu da deselektujem, nikako. Pomaže samo Relauch.

Ovo mi govori da si zreo za reinstalaciju. O kojoj mašini je reč?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 January 2008 11:07 PM   [ # 47 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1306
Joined  2005-10-14

Evo i ja, crna ovca, da neshto beknem..Meni se, za razliku od vecine, vishe svidja novi 3D Dock..Koristim i nove menije i bash mi ubrzavaju poso..Ko shto reche M. Adamov, Dashboard mi je izuzetno koristan da nadjem neke stvarchice brzo..vreme, b92 vesti, imdb.com search itd..Da ne nabrajam sve…Expose koristim takodje, svako malo…Spotlight retko koristim, uglavnom znam ‘de su mi stvari tako da mi ni ne treba neshto posebno…Klijente drzim u Filemaker bazi a on ima svoj search…

Sve u svemu nemam pojma o chemu prichate kad pominjete probleme, a’l kapiram da je stvar u organizaciji..Ono shto je jednom raj, drugom je pakao…A i ljudi ce da kukaju dok je sveta i veka…

Ne slazem se uopshte da je Leopard nashminkana verzija Viste, chak shta vishe mislim da je to besmisleno preterivanje..Leo jeste eye-candy shto bi rekli pederashi, al radi ko sat, stabilan je, i ispod haube ima ljutu zverinu od UNIX-a..Shta vishe chovek da pozeli?..Za razliku od onog M$ djubreta iliti Viste…Ko ne voli graphic user interface, uvek moze da se loguje u ‘mrak’ i tamo da kucka do mile volje…Pravi accounte, administrira mrezu, radi shta god oce…

Signature 

\"The defining characteristic of Windows users is that they have an incredible ability to put up with any crap that is shoved in front of them.\"

http://www.mpeg2works.com/bannercb.jpg

Profile

Posted: 17 January 2008 11:16 PM   [ # 48 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

madamov wrote:

...

Što se tiče Dashboarda i nemam posebnih zamerki, ono zbog čega mi ne radi posao nije do njega - spora mašina i korišćenje widgeta koji vuku informacije sa neta. Na eMacu sam morao da ga ubijem iz tog razloga ali ruku na srce ni na ovom MacBooku od 2.nešto GHz nije bio onoliko brži kolika je razlika u brzinama procesora (subjektivna procena).

Spotlight je slična priča samo mnogo gora, tu izgleda nisam bio jasan, nisam mislio na upoređivanje brzine pretrage sa tim što si spomenuo.

Karakteristika Applea u poslednje vreme: one step forward, two steps back.
One step forward: Sama ideja pretrage pomoću indeksa metadata. Gomila mogućnosti - sadržaj fajlova, bookmarks,... itd. itd. jako dobra ideja.
1st step back: ‘briljantna’ ideja da se search obavlja odmah kako se kuca?! Voleo bih da znam ko to vrši pretragu po jednom slovu ili slogu? Niko, eto ko. Svi znamo šta tražimo i kada tražimo unosimo bar 4-5 slova kako bi suzili pretragu. Spotlight radi upravo suprotno. Ako tražiš npr. reč ‘file’ on će insistirati da ti prvo ispljune sve metade koje sadrže slovo ‘f’ (!!!); pa kad se nešto konačno otkoč u nekoj milisekundi onda sve koje sadrže ‘fi’, pa i tu kad se odblokira onda nekako na jedvite jade stižeš do trećeg, četvrtog slova itd. Da stvar bude gluplja - što je manje karaktera, više je rezultata pretrage, što je i logično. Strašno glupo, možda je teško ili time consuming kliknuti na return? Pa, manje vremena oduzima nego da čekam dok izdrlja sve što on misli da tražim.
Ovo mi je totalno win fazon, da on uzima u svoje ruke sve, potapše me po ramenu i ućutka me sa: ‘ne brini ništa, znam JA šta ti hoćeš’.
Zanimljivo je recimo i ako zaista tražiš fajl samo po jednom slogu, npr.: ‘4D’ B)  verujem da ćeš pre tražiti u AND kombinaciji sa još nekim kriterijumom (folder, date, label,...); upravo kako bi suzio kriterijum pretraživanja i oduzimao sebi manje vremena. Zato i dalje postoji komanda Find i pored onih opskurih opcija u Spotlight prozoru.
Ovo je principijelan problem, a praktično je itekako izražen i na bržim mašinama.
2nd step back: Ovaj problem za koji sam mislio da je do mene ali vidim Andreja, vidim i po netu da se mnogima dešava da spotlight ne vraća rezultat za fajl za koji je sigurno da postoji na disku. Ne znam šta je u pitanju ali nadam se da će i to ispraviti s nekim apdejtom. Isto gadan problem kada krene da se radi.

Exposé mi je bio primer kako i dalje mogu da rade sjajne stvari i kako se niko neće buniti i ‘navikavati’ kad Apple radi ono što je na nivou renomea (zapravo, Exposé mi je prosto genijalan. A predstavili su ga onako usput).

A hijerarhijski meniji su zaista neprevaziđeni upravo u situacijama kada tačno znam gde je to što tražim a to je u velikoj većini slučajeva.

Ono što u stvari meni ide na ganglije je ta raskalašnost kada su u pitanju resursi. Razumem i da mi je jedna mašina sporija i razumem da oni moraju da prodaju nove, moćnije računare ali stvarno ga preteraše. iLife, iWork - tu se priča isključvo o GB prostora na disku ili RAMa. Znač, ja da bih koristio Spotlight npr. iole podnošljivo moram da imam boktepitakolko GHz procesor.

Uopšte, čni mi se da Apple polako ali sigurno ( 1 step fw, 2 steps back) naginje ka filozofiji koja je windowsu obezbedila 95% posto tržišta i koju je Džobs, ma kolika ložana bio, neverovatno precizno opisao sa: ‘The only problem with Microsoft is they just have no taste. They have absolutely no taste. ...and they don’t bring much culture into their products’

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 18 January 2008 12:01 AM   [ # 49 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Od svega nabrojanog, jedino sto meni ozbiljno smeta u Leopardu je cinjenica da Spotlight ne pretrazuje ceo hard, vec samo home folder.
Cini mi se da to ima veze i sa drugom gluposcu koja se pojavila, a to su upozorenja da je aplikacija skinuta sa interneta.

Izgleda da je Apple svestan da sve veci broj ljudi koristi Mek, i da je najveci porast upravo medju ljudima koji nemaju puno znanja o racunarima. Dakle, prave idiot-safe sistem, sto je negde ok. Problem je sto to uzasno smeta onima koji znaju sta rade.

Nije me mrzelo, pisao sam im i zalio se. Ako reklamirate virus-free sistem, cemu upozorenje pre pokretanja aplikacije?
Predlozio sam da uvedu dva rezima rada, za pocetnike i za ‘advanced’ korisnike. Ako izaberem advanced, ne zelim nikakva uznemiravanja, na svoju odgovornost.
E sad, da li je neko procitao moj vapaj, nisam obavesten… Verovatno jos razmisljaju, shockirani novim idejama…  😊

Inace, vec sam na nekoliko masina instalirao leopard metodom upgrade. Ni na jednom nisam imao nikakav problem. Sve radi savrseno. Budite bez brige i predjite na Leopard.
Cak je i na PCu (hackintosh varijanta) uradila upgrade bez greske. Svi fajlovi na svom mestu, cak i desktop. Fantasticno.

Ako imate problema, erase & install.

I nije mi jasno kako neko moze da kaze da je leopard nasminkana vista - ako pogledamo hronologiju i malo procackamo po sistemima, videcemo da je vista neuspela kopija OSX-a. widget-gadget, iCal-wincal, expose-winflip, organizacija fajlova, itd itd…

Post edited by: drdra, at: 2008/01/18 00:02

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 18 January 2008 12:17 AM   [ # 50 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

DS_Store wrote:

Ovo mi je totalno win fazon, da on uzima u svoje ruke sve, potapše me po ramenu i ućutka me sa: ‘ne brini ništa, znam JA šta ti hoćeš’.

Pre bih rekao da je ovo cista Apple, tacnije Jobs-ova filosofija, koja poslednjih godinu dana dozivljaca neverovatne zamahe: ko jos koristi MMS, rezanje DVD, pa evo sad i gledanje DVD, Ethernet…

Win fazon bi bio ‘ne brini nista, nema sanse da uradis to sto si namerio’.

Ali sve u svemu, ja sam zadovoljan Leopardom. Nisam imao krupnijih problema, osim sto jedan update nije hteo da se instalira iz prve (ono standardno zakucavanje pri restartu).

Plasim se jedino da Apple potpuno ne ode u pravcu novog iMovie! Hardver me ne interesuje mnogo, sve je to isto, ali je Mac OS X biser nad biserima, po meni. Valjalo bi da ga ne uoprapaste posle toliko truda.

Post edited by: ivicam, at: 2008/01/18 00:19

Post edited by: ivicam, at: 2008/01/18 00:19

Profile

Posted: 18 January 2008 12:19 AM   [ # 51 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

drdra wrote:

Od svega nabrojanog, jedino sto meni ozbiljno smeta u Leopardu je cinjenica da Spotlight ne pretrazuje ceo hard, vec samo home folder.

Kako ne pretražuje ceo hard. Pa, naprotiv, otvara pretragu na My Mac, a to je ceo računar i svi diskovi zakačeni na njega.

Profile

Posted: 18 January 2008 12:26 AM   [ # 52 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Probaj da potrazis recimo extensions.mkext
ili nesto tako
sto se nalazi u system ili u library
no results

moras da otvoris library
pa da trazis
pa opet nema
pa naglasis gde trazis i da je file name
i tek onda ga nadjes

vrlo windowsovito

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 18 January 2008 09:01 AM   [ # 53 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

moras da otvoris library
pa da trazis
pa opet nema
i tek onda ga nadjes

To verovatno za što Spotlight ne indeksira sistemske foldere. Što je po meni pametno, samo bi nepotrebno gubio vreme i prostor na disku da indeksira nešto što nikome ne treba.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 18 January 2008 01:01 PM   [ # 54 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

jel postoji neka aplikacija koja redi oldschool search ? :D

novi spolight ne radi jednostavno kako treba - fajl postoji i ne nadjega sve dok ja rucno ne odem do fajla i kliknem dva puta na njega i onda se odjedom pojavi u listi pretrage - kao nasao sam ga :D :D :D

nesto su sjebali oko spotlighta ali ne mogu da uklavirim sta i kako zato bih najradio koristio neki 3th party alat za search koji ce provereno naci fajl (ne mora da kopa po sadrzaju fajla - dovoljno je da pretrazuje nazive fajlova.)

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 18 January 2008 01:12 PM   [ # 55 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Imam li ja pogresan utisak ili je Tigar bio lepsi od Lea? Cini mi se da je bruseni aluminijum odavao utisak lepsih prozora nego ovaj iTunes fazon. Ovde su i senke ispod prozora prevelike i ona tri dugmeta su isuvise intenzivna u boji. Ne znam, ali jabuka na meniju kao i sam meni mi ubedljivo najlepse izgledaju na Panteru!
Ok, ovo su stvari koje vidim kad nemam sta da radim, al posto to uglavnom nije slucaj, nema ni veze, navicicemo se. Kljucne su stvari oko pretrage i nacina na koji mi OS olaksava rad. Jeste, bilo bi lepo doterati neke stvari, kao na primer da default pretrage bude folder u kome sam trenutno i da to bude file name a ne contents, a za spotlight da bude contents i da pretrazi sve. Sto se spotlighta tice prezadovoljan sam kako radi. Radio je brzo i kad su mi podaci bili na FW disku, a sada sa HD-om koji je unutra radi TRENUTNO. I imam utisak da me ipak malo saceka da otkucam to sto trazim. Ili ja brzo kucam? Uglavnom, nista se ne vuce i ne razmislja, radi SAVRSENO.
A sto se Viste tice…hm, pa ne znam, ja sam Leoparda instalirao na masinu iz 2003. godine i radi PERFEKTNO. Cik da vidim Vistu na PC-u starom 5 godina…
I mislim da ce ova G5-ica obuzdavati jos mnogo macaka…
Sto se Minija tice, Leo radi takodje odlicno, ali sam ipak na njemu ostavio Tigra, sto da ne zbunjujem zenu novinama koje jos ne trebaju, sto zato sto je to ono sto ide uz njega i, najvise zbog toga sto hocu da u potpunosti uzivam u snazi iz te male kutije, koja nije skromna i na kojoj Tigar rice punim plucima (da napomenem, i tamo spotlight radi kao munja, ali je HD 100Gb na 7200rpm)
Sad jos da mi Strahinja malo poraste pa da ga bijem u UnrealTournamentu 2004 😊
I, kad vec pomenuh igre, pre par dana mi je bio drugar, PC korisnik, ali prilicno upoznat sa Mac koncepcijom i njega konsultujem za sto sta oko hardvera. Jeste malo skeptik al kad vidi kod mene nesto o cemu smo pricali uvek se odusevi. Poslednje odusevljenje je bilo kad je video ovaj isti UT na max rezoluciji monitora (1680x1050) sa roknutim svim slajderima za sve i svasta do kraja! Igra leti, izgleda odlicno i rekao je: ‘Ko kaze da Mac nije za igre??’ Uz dobru graficku naravno da jeste. (ATi Radeon X800XT 256Mb)

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 18 January 2008 01:13 PM   [ # 56 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

kovacm wrote:

novi spolight ne radi jednostavno kako treba - fajl postoji i ne nadjega sve dok ja rucno ne odem do fajla i kliknem dva puta na njega i onda se odjedom pojavi u listi pretrage - kao nasao sam ga :D :D :D

nesto su sjebali oko spotlighta ali ne mogu da uklavirim sta i kako zato bih najradio koristio neki 3th party alat za search koji ce provereno naci fajl (ne mora da kopa po sadrzaju fajla - dovoljno je da pretrazuje nazive fajlova.)

proveri nisu li ti neki folderi exkludovani iz Spotliht search-a
Kod mene na primer zaobilazi XXX folder 😊

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 18 January 2008 01:15 PM   [ # 57 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

kovacm wrote:

[code:1]$ find /gde | grep šta[/code:1]

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 18 January 2008 01:19 PM   [ # 58 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Zanimljivo je recimo i ako zaista tražiš fajl samo po jednom slogu, npr.: ‘4D’  verujem da ćeš pre tražiti u AND kombinaciji sa još nekim kriterijumom (folder, date, label,...); upravo kako bi suzio kriterijum pretraživanja i oduzimao sebi manje vremena. Zato i dalje postoji komanda Find i pored onih opskurih opcija u Spotlight prozoru.

I to što otvoriš sa Find je isto Spotlight prozor, ono gore desno je jedan ‘brzi’ načn da nađeš nešto što funkcioniše onako kako si naveo u necitiranom delu.

Signature 

Profile

Posted: 18 January 2008 01:30 PM   [ # 59 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

madamov wrote:

moras da otvoris library
pa da trazis
pa opet nema
i tek onda ga nadjes

To verovatno za što Spotlight ne indeksira sistemske foldere. Što je po meni pametno, samo bi nepotrebno gubio vreme i prostor na disku da indeksira nešto što nikome ne treba.

Cek, a potrebno je 3 GB jezika za koje nisam ni cuo da postoje?
Apple ne stedi resurse. To je uradjeno da ne bi izlazili rezultati koji ne interesuju obicnog korisnika i da taj ne bi nesto syebo.

Probaj recimo preko ARD-a da nesto dropnes u remote racunar.
Nestane bez traga, jer ga ARD zavuce negde u Library/applicaton support.
Pretragom ne mogu da dodjem do tih stvari. Sramno.

3rd party za search bi mogao da bude FileBuddy, kaze mi ortak. Nisam probao.

Predlog da Spotlight prozorce po defaultu pretrazuje contents, a Finder search file name je genijalan.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 18 January 2008 02:32 PM   [ # 60 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

Andrej wrote:

kovacm wrote:

proveri nisu li ti neki folderi exkludovani iz Spotliht search-a
Kod mene na primer zaobilazi XXX folder 😊

provereno 😉 nije nista exkludovano!

jednostavno otvorim spotlight search prozor i upisem npr ‘Licna karta Milan.psd’ i nista…

odem do tog fajla u drugom finder prozoru i kliknem dva puta na fajl i nadje ga… mozda nije uradio indexiranje kako treba ili sta vec?!? probacu da resetujem sporlight…

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

‹ First  < 2 3 4 5 6 >  Last ›
4 of 7
‹‹ OS X na novom HDD-u?      leopard iso problem ››