dusanx wrote:
Na adsl modemu ti je dhcp podesen a na ruteru disabled. Zato svi uredjaji uzimaju dhcp adrese sa modema (sto je otprilike kako i ja podesavam uredjaje.
madamov wrote:
isključo si DHCP server na wireless ruteru, tako i treba da bude da ne bi imao dva na istoj mreži, pa onda samo ADSL ruter deli adrese DHCP-om.
OK, ovo me je i bunilo, kako se uređaji kače na wireless a uzimaju adrese sa modema. A da je i radilo drugačje bunilo bi me pošto je DHCP na ruteru disabled, tako da se sve slaže 😊
Sada kada malo razmišljam o svemu ovome, da li sam u pravu ako mi se čni da se rutiranje efektivno vrši na ADSL modemu, dok mu wireless ruter tu praktično dođe wireless switch (imao sam ranije UTP switch, ovo sa adresama mi se čni preslikana situacija).
Neću se upuštati u dalje čačkanje ali me interesuje da li je moguće (i ako jeste, da li je preporučljivo) isključti DHCP na modemu, a uključti ga na ruteru? Da li bi onda sekundarni uređaji dobijali adrese od 192.168.1.50 do 54? Nisu mi bitne baš te adrese, nego me interesuje princip rada. Kako bi se tada signal prosleđivao od modema do rutera - isto ovako kako je sada ili nekako drugačje?