IPhone kupovina u USA
Posted: 12 September 2011 12:47 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2011-06-12

Treba da mi stigne jedan IPhone za neki dan.

Kupljen je u USA sa svim taksama i sl, posto je uzet u Apple radnji.

E sada kako su placene sve takse u USA u samoj radnji oko $50, pretpostavljam da je to zato da bi se mogao legalno izneti iz zemlje. Ne razumem se bas u tematiku pa mozda i nisu to te takse.

U svakom slucaju da li moze da onaj ko ga donosi kod nas na carini na aerodromu da ima problema? Rece drug da se raspitam. On licno donose jos neki hw za sebe ali je sve povadjeno iz kutije. Licno znam puno ljudi koji su doneli brdo tehnike iz USA i nikada nisam cuo da su placali nesto dodatno u Srbiji, a verovatno da i svi znaju za to pa i na carini ljudi koji rade.

Ukoliko moze biti problema, da li je najbolja varijanta da se telefon raspakuje i unese kao ‘svoj’ ili se nema potrebe uopste cimati oko ovoga?

Profile

Posted: 12 September 2011 02:41 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Naravno da će ti to ocariniti ukoliko ga provale šta je, tj. da je novo. Mom, na žalost neupućenom, drugaru su ocarinili prvi iPhone i iPod, zato što ih je pametnjaković nosio u kutijama.

Neka taj drugar raspakuje sve lepo, stavi u džep, slušalice oko vrata i kablove u ranac i neka lepo prošeta pored carinske kontrole. Ako ga neko nešto pita samo neka kaže da je on sam na izlasku iz zemlje pitao gore carinu iza rentgena, a pre pasoške i da su mu rekli da ne mora da prijavljuje jer je već korišćeno.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 12 September 2011 09:40 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  21
Joined  2011-06-12

Hvala na odgovoru.

Iskreno do sada nisam cuo da su nikom bilo sta ocarinili, ako je tipa laptop, tel itd…
Naravno ako imas ranac sa 10 telefona, nosis 5 laptopova, ocigledno je da nije za tvoju licnu upotrebu pa postajes sumnjiv.

Ali ipak jeste najsigurnije (za svaki slucaj) da se otpakuje i da ide kao licna stvar.

Post edited by: korso, at: 2011/09/12 21:41

Profile

Posted: 12 September 2011 10:09 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Ne tako davno zapisivali su serijske brojeve laptopova gore na carini ispred pasoške. Onda su se izgleda smorili i shvatili kakve su budale, tako da sam samo jednom pitao da li treba da prijavljujem - ne sećam se više šta - dobio odgovor da ne treba ako je korišćeno i od tada ih više ne pitam ništa. Zato kažem, neka kaže da je tako bilo ako ga neko nešto pita, mada ne verujem da će iko išta da ga pita.

I ima veze na šta ličš i odakle dolaziš, neka trenerka + Istanbul = definitivno zaustavljanje na carini 😊

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 13 September 2011 10:34 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Toliko sam mator da se sećam kada smo morali ručne satove i fotoaparate da prijavljujemo, bio je neki formular tu pred samu carinu na izlasku. Ne verujem da su se oni smorili (uvezoh jedan 4D pred sam put, umesto 1% neke takse na softver sada imamo carinu od 5% plus PDV 18% kada se uvozi softver - to ispada da smo već pridruženi član EU); meni se čni da je to pre rezultat pridruživanja EU.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 September 2011 01:30 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2010-04-30

Ma i danas po zakonu ste duzni da prijavite svaku vredniju stvar koju iznosite iz zemlje. To je jedini nacin, da pri ulasku u zemlju necete imati nikakvih problema. E sada kada je tel u pitanju, tesko da ce neko uzeti i traziti vam papir da ste ga prijavili.

Profile

Posted: 26 September 2011 04:58 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-08

Da ali kao sto rekoh kada ih zaista pitas na izlazu da li treba da prijavljujes polovan laptop oni samo odmahnu rukom. Znaci da su digli ruke o toga, jos jedan raspali zakon koji postoji ali se ne primenjuje…

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 26 September 2011 07:51 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Meni su letos doneli iz USA iPad upakovan u celofan i niko ništa nije komentarisao mada im je carinik pregledao prtljag (aerodrom Surčn). Više su problema imali na USA carini (Čikago) pošto su ga stavili u kofer pa im je skrenuta pažnja da iPad moraju nositi u ručnom prtljagu sa sobom a ne u koferu, pa su ga tako i doneli.
Proletos kad sam išao u Austriju pokušao sam prijaviti laptop i fotoaparat pri izlasku i rečeno mi je da je to nepotrebno i da se lične stvari ne moraju prijavljivati.

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile