Evo, i ja prešao na novu mačku.
Jedno vreme sam se plašio da neće raditi kako treba jer svi nešto pričaju da je zahtevna zbog efekata i štatijaznam, ali evo, na mojim matorim mečćima (iMac iz 2006 i MacBook iz 2007) radi sve normalno.
Tranzicija je, standardno, bila bezbolna - računalo se upalilo posle instalacije i svi programi su radili i bili isti kao ranije (ko bi rek’o kad sam poslednjih n meseci samo instaliravao apdejtove koji bringuju 10.7 kompatibiliti).
Dobar deo stvari sam namontirao da budu normalne i kao nekad (uključujući i ColorfulSidebar) ali stvari koje me izuzetno nerviraju su, standardno, u Finder-u:
- Devices su na dnu i ne mogu da se bace iznad Favourites (sem da se dodaju u Favourites, ali onda nemam separator između)
- Sort by kind je descending umesto ascending i jebeno nervira što su zip-ovi na početku a alias-i na kraju. Takođe je retardirano što sam morao da čačkam po nekim sistemskim fajlovima da Folderi ne budu u sredini, nego da budu isto na kraju (sa aliasima). I ne, neću da koristim list view.
- Arrange by kind sortira redosledom koji treba, ali je kao format vrlo nepraktičan
- Clean Up by kind uradi apsolutno šta treba, ali nije permanentna stvar
(ne znam zašto Apple u svakom novom OS-u ima ove gluposti sa sortiranjem, jer je i u SL na početku bilo problema)
I sem findera me nervira što su Spaces sad linearni, a još od vremena Linuxa sam napravio 2x2 workflow, pa sad očajnički pokušavam da odem na space iznad ili ispod, ali dobro, ili ću namontirati neki lolhax ili ću se navići da je Ravno Bolje od Pravougaonog™, iako to brejkuje osmogodišnji workflow, ali valjda to tako treba.