Kernel panic pri installu liona
Posted: 10 October 2011 07:43 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  689
Joined  2006-09-28

Zdravo drugari, long time no see.

Da skočm na problem… Zaplenio sam devojci MBP (Late 2009 15’) i hteo da joj instaliram Lion-a. Kako je MBP još uvek bio na Leopardu instalirao sam Snow Leopard, pri instalaciji formatirao HDD i nastavio da instaliram Lion-a.

Međutim đavo ne da mira, nakon pokretanja Lion instalacije instaler je prekopirao fajlove (ili šta već radi u prvom koraku) i zatražio reboot. Kliknem na reboot, kompjuter se ugasi, čje se chime, pojavi se apple logo, pojavi se i spinner i dve sekunde zatim i kernel panic.

Okej, reko istripovao se, uradim force restart, opet kernel panic… I tako par puta.

Snow Leopard > format > Lion > restart > opet kernel panic!
Ponovio proces par puta, pritom svaki put pre pokretanja Lion instalacije sam odradio Repair Permissions & Repair Disk i džabe.

Kontam, možda ne valja dmg u kom je instalacija Lion-a. Skinem drugi isto. Skinem i 10.7.1 install opet isto.

Uradio hardverske testove sa ThinkerTool Pro & Apple Hardware Test i sve komponente su prošle testove.

Googlao sam kao manijak dva dana i nigde ništa nisam našao osim par slučajeva koji imaju isti problem ali nisu ni oni uspeli da reše.

Pritom Snow Leopard radi najnormalnije.

Nemam beterije u fotoaparatu ali kernel panic je vrlo sličan (ako ne i isti) ovom:
/

Post edited by: jeeStyle, at: 2011/10/10 20:02

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 10 October 2011 10:12 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

resetuj pram, apple cuva lionov info o tome gde je instalacija stigla u pramu. to bi trebalo da bude

command+option+p+r, pri paljenju kompa, dok se sam ne restartuje.

Profile

Posted: 11 October 2011 02:12 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-28

Zdravo Marko,
Zaboravio sam da napišem da sam odradio i resetovanje PRAM-a pri svakom pokušaju instalacije i da nije pomoglo. :/

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 11 October 2011 08:56 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Jesi li 100% siguran da je hard disk u mašini u redu?

Ako već imaš narezan imidž Liona, nema potrebe da se zezaš sa Snow Leoaprdom, i kod njega je dostupan Disk Utiity iz menija prilikom instalacije tako da možeš da formatiraš disk.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 11 October 2011 09:24 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-28

Da bi bio 100% siguran noćas sam pustio Drive Genius & Disk Warrior da odrade svoje. Ni jedan nije prijavio ikakvu grešku na HDD-u.
Išao sam prvo sa instalacijom Snow Leoparda jer sam negde pročtao da je najsigurnije kada se Lion instalira sa HDD-a a pritom optički drajv na MBP ne radi jer je devojka cat lover pa je maca (ona organska) oborila MBP sa stola.

Ponovo sam odradio format i trenutno je instaliran Snow Leopard. U toku dana ću probati da instaliram Liona još jednom a u najgorem slučaju ću okačti fotografiju Kernel Panic-a, možda to pomogne.

Edit:

Sada sam se setio da imam dva RAM modula sa mog iMac-a pa ću probati i to da zamenim da definitivno eliminišem hardver (bar onaj koji sam umem da promenim). Ono što je neverovatno je to da MBP zadnje tri godine radi najnormalnije. Devojka nije ni videla Kernel Panic dok ja nisam krenuo da instaliram Lion-a.

Pozdrav.

Post edited by: jeeStyle, at: 2011/10/11 09:51

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 11 October 2011 04:07 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Mislio sam na neki bad block baš tamo gde je kernel ekstenzija snimljena, no Drive Genius bi trebalo to da nađe. Disk Warrior nema svrhe puštati na sveže fromatiranoj particiji.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 October 2011 07:12 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-28

Samo da javim da je problem ‘rešen’. Jedan RAM modul nije radio kako treba iako je prošao sve hardverske testove koje sam mu servirao.
Sada mi je jedini problem što ne mogu da instaliram Lion-a na MBP sa 1GB RAM-a :laugh:

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile