Ima par ‘teaser’ video fajlova, reč je o razvojnom alatu za ‘Rich Internet Applications’ zasnovanom na JavaScriptu.
Imate Wakanda Server, Wakanda Development Studio, ja videh uživo stvar pre godinu i po dana, bilo je impresivno, mogu misliti koliko su poboljšali stvar.
Aha, pa, vidim da idu u korak s vremenom. Lajkovo ih na FB, pa da vidim sta ce dalje da bude. Zanimljivo, da vidim kako ce ici licenciranje (cini mi se da su u video rekli da je u pitanju open source?)
Nema nista jabba na ovom svetu, bauljam kroz open-sors jebavanja vec godinama, problematika mi je jako poznata 😉
edit: izaslo. Developer preview, u najavi open-source i enterprise varijanta. Vredi pogledati, ako se nastavlja na 4D nacin rada, moze biti jako privlacno.
Vredi pogledati, ako se nastavlja na 4D nacin rada, moze biti jako privlacno.
Više se naslanja na tu filozofiju, vidiš da nigde na sajtu ne pominju 4D, to je namerno. Inače, cilj im je da lagano kroz par verzija približe 4D i Wakandu u smislu da će se recimo metod editor iz Wakande, koji je preuzet iz 4D-a v12 i poboljšan, ‘vrati2 u 4D v14 recimo (v13 izlazi do kraja godine); pa će tako onda taj editor podržavati više programskih jezika (današnji editor metoda u 4D-u podržava 4D programski jezik i SQL, cilj im je da podržava i PHP i JavaScript).
Bilo je reč i o database enginu, mislim da Wakanda ima svoj koji je nastao od 4D-ovog SQL enginea (Wakandi treba samo SQL Engine, 4D mora da ‘vuče’ i svoj stari koji je, recimo, single threaded); i tu im je cilj da jednog dana ‘objedine’ i database engine.
Pocecu sad da skidam, pa da vidim ovih dana na sta lici (taman mi iscurila probna licenca za 4D, pa da se igram necim drugim)B) Taj DB engine mi je dnas isto pao na pamet, nadam se da cu sa novim hardverom koji sam isplanirao ovih dana moci malo da se poigram sa nekim idejama koje su mi plae na pamet. A i prilika da vidim taj server-side JavaScript, rekose mi za to skoro da ima.
Mislim da je tvoja firma (ako mogu tako da kazem) odlicno pokrila trziste, taman su spremili alat za ovo novo vreme fejsbukolikih 😉 aplikacija, a imaju adut i za desktop kad, za koju godinu to opet dodje u modu :laugh:
Glede licence, šibni mi mail da ti pošaljem product key za studente (za njih je 4D Standard Edition besplatan); pa da imaš legalni i ne-time bombed 4D Standard. On je sasvim dovoljan da se nauč stvar, a čm izađe v13 krajem godine ja kupujem licencu koju ću. kao što sam obećao na prošlom sastanku, da podelim sa potencijalnim budućim 4D programerima.
Što se Wakande tiče i licence, mislim da još nisu definitivno rečeno, a nama je nezvanično rečeno pre godinu i po dana da će Wakanda Studio biti besplatan, a da će se plaćati kod deploymenta, tj. klijent će da kupi Wakanda Server.
4D, Inc. announced the release of its public Developer Preview 2 of Wakanda, the first end-to-end JavaScript Web and mobile application development platform that allows developers to increase their productivity, building business applications efficiently and quickly.
“With Wakanda, we’re bringing the development of business applications in JavaScript to a whole new level. It’s the first platform that integrates all the necessary different JS components to develop, manage and run applications,” said Laurent Ribardière, Wakanda’s creator. “We look forward to getting some really useful feedback from the community over the next few months as we refine the product.”
Wakanda is a unique end-to-end solution providing development tools, a client framework, a back-end server and a data-store, all integrated and designed to work together. The product architecture is also fully open, allowing integration with and support for all client frameworks, leading databases, servers and development tools. At the heart of Wakanda runs a faceless server providing a super-rapid datastore, an HTTP server and a home for all the application’s business logic.The JavaScript programming language is used for both front-end and back-end development.
Wakanda in the cloud
Wakanda facilitates the deployment of applications in the cloud. A PaaS solution will be available in the future, allowing for both development and deployment in the cloud.
Wakanda is ideal for developers who want an efficient way to leverage Web standards like HTML5, CSS3, and JavaScript to create business critical applications for the Web or mobile platforms. Wakanda is being designed as a productive development platform that incorporates the best technology, standards-based tools, interfaces, languages and communication protocols.
4D is fully dedicated to the success of Server-side JavaScript and intends to contribute several open source projects to the JavaScript community.
“Over the next few weeks, we will make several significant open source contributions to the JavaScript community with new server side projects,” said Ribardière.
Applications built with Wakanda are designed to work on modern browsers including those on Android, iOS and other smartphone mobile devices as well as Firefox™, Google Chrome™, Safari™ and Internet Explorer 9™.
Pricing and availability
Wakanda Developer Preview 2 will be made available at the Wakanday conference, on October 15th. It will include Mac, Windows, and Linux (server only) versions and is available worldwide via a free download on the Wakanda web site. For more information including system requirements or to download, go to http://wakanda.org
Juče (u 18h po našem vremenu) je bio još jedan Wakanda webinar. Wakanda mi se i dalje čni interesatnim rešenjem za male i samostalne projekte, videćemo uskoro kako će ići licenciranje servera za instalacije (studio je besplatan, a uskoro bi, ako je verovati onome što pišu na forumu, trebalo da bude objavljen i sors). Definitivno mi se ovo čni dobrom varijantom za neke buduće posliće. Žalim što ovo nisam imao pre 3-4 godine, sigurno bi mi uštedelo dosta vremena na nekim stvarima koje sam tada radio.
Gledaću da ovih dana pogledam šta ima novo i u 4D (v13 nisam stigao da ispratim pri izlaženju, imao neku gužvu u to vreme). Pitam se gde će u budućnosti biti mesto za 4D pored Wakande. Gde Wakanda ne može da parira 4Du? Miki, možda bi ti kao 4D ekspert mogao da daš svoje mišljenje. 😊