UAC pravi probleme. Sudo ne pravi.
Pa pravi probleme onima koji su navikli da čakaju po sistemu gde ne treba, kao i da instaliraju svakakve gluposti. Inače je u pitanju ista stvar - podiže se poseban proces sa admin pravima samo kada treba i gde treba, sa pitanjem, a normalan rad je normalnom user modu kada nemaš prava da pristupaš svuda.
AV zastita je… AV zastita… Taj ‘av’ o kome govoris je anti-malware patch.
AV je Anti-Virus. Imenovan u vreme kada se sve tog tipa zvalo ‘Virus’.
Malware i Anti-Malware je naziv na kome Apple instistira. Tek da se ne spominju Virusi.
Virus podrazumeva program koji moze da se sam pokrene i sam nesto uradi.
Ne. Virusi su dobili ime po prvim varijantama koje su se po startovanju sami kopirali po lokalnoj mreži. Čini mi se da ništa drugo nisu ni radili. Onda se neko setio da to malo ‘začni’.
Danas nema više klasičnih virusa. Sada je uglavnom cilj da se preuzme tiho konrola računara, i da se stotine (hiljade, desetine hiljada) takvih računara koriste kao botovi za napade, spam i sl.
Ovo ‘sam sebe pokreće’ jeste bio vrhunac tog tipa napada, koji se radio tako što se tražila ‘buffer overrun’ rupa u izvršavanju, pa kada je nađu onda se pravi specijlni paket (koji je mogao biti slika, javascript, html ...) tako da izazove i ovu rupu sa sve JP-ovima na taj buffer.
Ali ovo nije novo i postoji jednostavna hardverska zaštita protiv toga - zove se DEP (Data Execution Protection) i radi na nivou procesora. Na žalost, to je ono što ovde svi isključuju - zato što neće da rade krekovi za igrice.
Novi napadi su uglavnom jednostavni. Treba da te nekako nagovore da pokreneš neki jako mali skript sa admin pravima. Ako to uradiš, ovaj se odma kač na neku IP adresu gde svuče šta treba, spremno baš za tvoj računar. Nije mnogo bitno da li je Win7 ili MacOS X. Ako nema, proveriće opet sutra.
Mac je još uvek mali deo ‘tržišta’ za takve radnje, ali obzirom na korisničku grupu (srednja klasa zapadnjaci); biće toga sve više.
Ne kažem da je Mac lošiji ili bolji. Samo skrećem pažnju da ležeran stav da ‘nema virusa na Mac-u’ ne stoji.
Treba biti oprezan šta se skida i instalira. Isto kao i svuda.
Činjenica da MacOS ima ‘Anti Malware Tools’ samo potvrđuje da i Apple to zna, i da radi na tome.