< 1 2 3 4 > 
3 of 4
ko kaže da nema virusa za mek?
Posted: 29 October 2011 11:37 AM   [ # 31 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

mkozlovic wrote:

Ne upuštam se u raspravu. Samo iz ličnog iskustva. Čačkaj mečku i proćićeš kako ti i sleduje. Bio na Macu ili Winu
Na Winu sam imao instaliran Sophos pa tako i na Macu. S’tim što je za Mac besplatan. Čak i u tako bezazlenim situacijama kao što je skidanje filmova, što i jeste nečsta radnja, zna da mi pronađe nekakav špijunski kod, a kamoli u nekoj stvarno ozbiljno nečstoj radnji
Ono što mi je bilo interesantno, disk sa filmovima koje bih pozajmljivao drugarima koji su na Winu vraćali bi mi sa gnušanjem i optuživanjem da sam najgori sejač klica u ovom univerzumu. Nisam ni bio svestan toga. Sophos mi je rešio te probleme.
Ne čačkam mečku i Sophos radi u pozadini. Za mene je to dovoljno na Macu a trebalo bi da je dobitna kombinacija i na Winu.

Omasena poenta. Programi poput tog, cleanmymac, macdefendera i gomile win av programa su poznati nasiroko zbog toga d anadju 2 problema i prijave 20, ili traze probleme tamo gde ih nema, te cesto naprave potpuno dzumbus.

Druga stvar je to, da ti svakako jesi rasadnik klica, klica koje uticu na windows, a rasadnik si jer tebe moze da boli dupe za te klice, zato sto si mac korisnik. Upravo o tome je rec ovde.

dmajkic, tebi sam rekao sta sam imao, a ti se sad vadi do mile volje.

Profile

Posted: 29 October 2011 12:01 PM   [ # 32 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  57
Joined  2010-04-28

Sa ovim udaranjem u klin neces dobiti preveliku ljubav clanova. Realno.

Realno. Slažem se, i ne očekujem.

Sa drue strane cenio bi izvinjenje od tebe zbog ‘došao sa ulice’, ‘lupetanje gluposti’, ‘portovao na toster’  i sličnih ničm izazvanih izjava koje ne doliče normalnoj komunikaciji. Pa da zaboravimo sve to.

Profile

Posted: 29 October 2011 12:18 PM   [ # 33 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

dmajkic wrote:

Sa ovim udaranjem u klin neces dobiti preveliku ljubav clanova. Realno.

Realno. Slažem se, i ne očekujem.

Sa drue strane cenio bi izvinjenje od tebe zbog ‘došao sa ulice’, ‘lupetanje gluposti’, ‘portovao na toster’  i sličnih ničm izazvanih izjava koje ne doliče normalnoj komunikaciji. Pa da zaboravimo sve to.

Jedino sto od prilozenog vidim kao moozda ne*primerno, bi bilo ovo ‘dosao sa ulice’, a i to cisto jer ne znam u kom kontekstu je bilo.

Lupetanje? lupetas, naucno dokazano.

Portovao na toster? Banalizovanje nije greh, cesto pomaze da sagledas nek stvari bolje. U ovom slucaju neuspesno izgleda.

Profile

Posted: 29 October 2011 12:23 PM   [ # 34 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

@Marko

‘Svrate sa ulice’ u kontektu - dodju na forum i odma krenu da prosipaju pamet.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 29 October 2011 12:49 PM   [ # 35 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-28

Ti si ‘Solution Expert’ u Macoli? Moderator ovde?

Nije u redu da tako komuniciraš sa bilo kim. Naročto sa kupcima. Promeni to.

U ovom slucaju neuspesno izgleda.

Neuspešno. Nema razloga tupiti dalje.

Profile

Posted: 29 October 2011 01:19 PM   [ # 36 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

dmajkic wrote:

Ti si ‘Solution Expert’ u Macoli? Moderator ovde?

Nije u redu da tako komuniciraš sa bilo kim. Naročto sa kupcima. Promeni to.

U ovom slucaju neuspesno izgleda.

Neuspešno. Nema razloga tupiti dalje.

SMUG je Apple User Group a ne forum određenih prodavnica, stoga bio ti ili ne bio kupac ovde to nista ne znaci.

Post edited by: Markooo, at: 2011/10/29 13:20

Signature 

Profile

Posted: 29 October 2011 01:41 PM   [ # 37 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

Ja nisam Solution Expert, to zvanje se stice malo teze. Pored toga, nisam ni moderator ovde 😛
SMUG pored svega toga nije povezan sa Macolom, niti sa iStyle, niti bilo kojom drugom radnjom.
Ovde sam samo jedna mala tackica, siva eminencija, personalno (privatno-licno) misljenje, ili kako god to zelis da nazoves.

Da skratim pricu, ti lupetas. Bio ovde, u Macoli ili na Marsu, lupetas.

Zdrav razum: Svakako da ti to kao musteriji ne bih rekao. Ne bismo ni zapoceli ovakvu diskusiju vec bismo zavrsili na onome [majkic: ‘ima.’ Marko: ‘pa i nema zapravo.’ Majkic:’ ima.’ Marko: ‘da, da 😊’ ]

Neuspesno, slazem se.

Post edited by: Marko Mitranic, at: 2011/10/29 13:42

Profile

Posted: 29 October 2011 01:51 PM   [ # 38 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

dmajkic obrati pažnju

[img size=450][url=http://f.cl.ly/items/112Q1z1V2g1n1j283X2l/slika.jpg]http://f.cl.ly/items/112Q1z1V2g1n1j283X2l/slika.jpg[/img][/url]

Signature 

Profile

Posted: 29 October 2011 01:56 PM   [ # 39 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

Samo kratak dodatak na moj post:
U radnji, bih se ponasao isto kao i kada mi udje neko ko me ubedjuje da iphone-a u srbiji nema zbog internacionalne zavere u kojoj nasi operateri nece da ucestvuju (moj brat ima druga koji, ja znam, nikada to nebi potpisao!)

Posto je ovo ekvivalent toga.
😊

Profile

Posted: 29 October 2011 02:06 PM   [ # 40 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-28

dmajkic obrati pažnju

Video sam se sa Milanom na okupljnju u Macoli. Lepo se ispričao. Čak smo se i našli na lokalnim forumima od pre Interneta, i verovatno od pre tvog prvog rođendana.

Ali Milanova titula nije razlog da ne iznesem svoje mišljenje, niti daje pravo tebi a ni Marku da vređate bilo koga.

Koliko vidim, baš je Milan taj kome je najviše stalo da se okupe ljudi. Misliš da tvoj načn komunikacje iz ove teme pomaže tome?

Profile

Posted: 29 October 2011 02:16 PM   [ # 41 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

dmajkic wrote:

Logovi sa skeniranjem portova su X Mb dnevno. Mogu misliti kako to izgleda na većim http serverima. Sve adrese koje sam, radoznalosti radi, trejsovao idu do consumer ISP opsega.

Dakle ono što je nekad bio Virus koji je ispisivao poruke i brisao podatke, danas je malver koga nije briga za tvoju lokalnu mašinu, već služi da se napadne server blizu tebi, da bi se ista ona poruka i brisanje uradi na web serveru.

Tvrdanja da ‘Tog nema na Mac-u’ ne pomaže.

Ako su likovi uspeli da uguraju malver u US bespilotne podmornice i projektile, za koje niko i nezna na čemu rade, da li stvarno neko misli da će consumer MacOS predstavljati problem?

Ne znam za bespilotne letelice, ali podmornice su imale Windows. 😉

Realno, naš server uopšte nema antivirus (ima amavis unutar mail servera, ali to služi da se odbije mail koji ima virus, nema veze sa sigurnošću samog servera); nema uključen firewall, nema nkakvu zaštitu. A ipak stoji netaknut što se sigurnosti tiče šest godina. Pri tome je prvo radio na Panther (10.3 server); a sada na Tiger serveru (softver star isto 6 godina). Dobro, Turci su nam par puta defacoveali Mambo, ali to nema veze sa sigurnošću samog servera, što će reći nije da nas ne napadaju, slična je priča u logovima i kod nas, možda ne u tolikom obimu.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 29 October 2011 02:27 PM   [ # 42 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Ne znam zasto se sve tako brzo prenese na licni plan i proradi sujeta kod ljudi, pa sve shvatate licno. Gledajuci ovaj thread svi su u pravu. Batalite ta prozivanja i pravdanja, iznesite argumente za raspravu.

dmajkic sasvim opravdano tvrdi da je opasno govoriti ‘nema virusa za Mac’, ova izjava je samo trenutno tacna, a ukoliko neko pronadje propust i uspe da napravi zlonamerni program i pri tome dovoljno brzo ga rasiri i stigne da napravi stetu, onda ce se mozda i moci zvati virus, do tad, virusa nema i Apple to sasvim dobro zove malware.

Na racun Win-a, koncepcijski, programerski itd, katastrofalan od vajkada, ovo sto je sad aktuelno na svim platformama, je vezano za rootkitove i to 0-day ili one koji nisu publikovani i koriste ih sto razne privatne/drzavne grupe za svoje svrhe, kako ste dobro primetili bot-netove i slicno i ostale unosne/korisne poslove. Tu nikakav DEP nece pomoci, nikakvi patchevi, jer je koncepcijski sve lose, citaj - kompatibilnost i nasledje prethodnih OS-ova. Win 7 tu donosi malo osvezenje, ali nisam primetio da na black-marketu manjka zloupotrebe za isti. Izostavio bih Win iz cele price, jer o tome se mogu enciklopedije napisati, pocev od amaterskog izvornog koda itd…

Jedan od razloga zasto nema toliko zloupotreba OSX platforme lezi u manjoj procentualnoj zastupljenosti worldwide, kako je neko naveo 8-9%, ali sta cemo sa 16% u USA i najvecim i najmocnijim trzistem-ekonomijom i kao takvim najprivlacnijim za zloupotrebu? Brzina reakcije, dobar koncept, realizacija i mehanizmi zastite unutar OSX sprecavaju ozbiljnu zloupotrebu. Iako sam uveren da ih ima i dan danas i da kao takvi nisu publikovani, security propusti u OSX su po dramaticnosti, lakoci dostupnosti i realizacije daleko daleko iza ostalih platformi i to je ono sto je bitno. Tvrdim i da sam ‘pass’ prozor nije dovoljan da se napise virus za Mac.

Inace, lako je napisati virus za Mac, potrebno je korisnika samo ubediti da nekoliko puta odobri odgovarajuce radnje, da administratorsku sifru i eto ga. Uostalom, ja bih to pojednostavio i uradio sledece, posaljete na X adresa sledeci predmet:

[img size=250]http://photo-dict.faqs.org/photofiles/list/3209/4266lump_hammer.jpg[/img]

sa kratkim uputstvom za korisnika 😊 i kao rezultat nastupa ‘ostecenje’ vaseg Apple uredjaja ‘virusom’, ovo mi se cini kao najrealniji (trenutno) scenario da se vas Apple osteti.

i druze dmajkic-u, lepo od tebe sto si napisao drajver, ja sam to radio na faxu za mnogo komplikovanije stvari i pisao sam po potrebi kad mi nesto zatreba vise puta, moje postovanje za sve, ali strucnost po pitanju bezbednosti OS-a bas nema puno veze sa tim.
Jedan primer za to je moj drugar, koji stalno pravi neke kulinarske vratolomije, po struci je advokat - veoma uspesan, nedavno je pravio ‘secuansku piletinu sa gljivama i kojakakvim sosevima’ na sta smo konstatovali da je pravio ‘pilav’ 😊 tako da sve to lepo zvuci, a u sustini sve svodi na nesto jednostavnije.

Evo i domaci zadatak:

1. definicija virusa
2. Osnove i koncepti Unix-like OS-a sa posebnim osvrtom na OS
X3. Spisak dosadasnjih virusa za OSX

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 29 October 2011 02:39 PM   [ # 43 ]
Member
RankRankRank
Joined  2010-04-28

moje postovanje za sve, ali strucnost po pitanju bezbednosti OS-a bas nema puno veze sa tim.

Slažem se. Nisam ni tvrdio suprotno.

Profile

Posted: 29 October 2011 03:39 PM   [ # 44 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-06-20

Lepo sroceno 😊

Odatle pa na dalje je sve pitanje casapolupuna-casapoluprazna.
Ja smatram da uz ovakvo stanje kakvo je, apple je u stanju da hitno napravi patch za bilo sta, i da ucini moj kompjuter ‘neprobojnim’ ponovo.

Neko smatra da se to zove lose obezbedjenje tj povredljivost.

Ja bih rekao da pod navedenim uslovima, i uz mogucnost hitrog popravljanja i zastite korisnika, appleovo geslo nema pretnju.

Tu nastaje osnovno neslaganje…

Naravno da tehnicki gledano to sto je najzasticeniji od svih sistema, ne znaci da je neprobojan, ali to sto je najzasticeniji, i ima savrsenu podrsku i zakrpu od strane maticne kompanije, to za mene znaci neprobojan.

Uvek ce postojati sansa da se sve probije. Tako da ako vec odlazimo u zloupotrebu banalnosti, makar iskljucio kompjuter iz struje, zavio i njega i sebe u alu-foliju, i zakopao ga u pecini u Kongu, zloupotreba banalizacije moze dokazati da ipak ovaj flashov cekic na kome pise virus moze stici do tebe, a onda od zemljotresa jos i da se na sve to srusi tavanica pecine.

Rekao bih da ima vise sanse da se ovakav scenario dogodi i unisti ti kompjuter,  nego problemi sa trenutnim bezbednosnim stanjem sto se samog sistema i podrske za isti tice.

Post edited by: Marko Mitranic, at: 2011/10/29 15:40

Profile

Posted: 31 October 2011 01:05 AM   [ # 45 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Meni lično smeta načn komunikacije u ovoj temi (nažalost, većine članova prema dmajkic-u); ali živaca nemam za prepiranje, pa sam se suzdržavao od učestvovanja u prič; ali onaj momenat ‘sečuanska piletina = pilav’ me je pogodila malo više od toga da se po stoti put uhvatim za čelo u neverici, već da, evo, čvaknem nešto.

Nekom prilikom kad sam pravio burritose, preteklo je par komada, pa je keva odnela komšinici. Njena reakcija je bila: ‘pa ovo isto k’o musaka’. Nije problem u mom kuvanju, nego u njenom poznavanju svetske kuhinje dalje od granica Vojvodine. Iskreno, ne vidim kako burrito i musaka mogu da budu isto, niti kako je išta od ta dva jednostavniji derivat onog drugog, ali bitno je da smo svi eskperti.

Izjava formata: ‘nema [upiši objekat]’ je veoma deklarativna, jasna i znač apsolutno 0. Ne ‘zaokruženo na’, ne ‘1’, ne ‘0.001’, ne ‘efektivno’, ne ‘po mom merenju’, ne ništa drugo, nego 0.
Ako ima 0 nadgrupe, onda ima i 0 podgrupe.
To što ljudi ono čudo što se širilo sa piratizovanim iWork-om ne smatraju virusom, ne znač da on ne postoji.
Da, dali ste mu šifru, neće vam obrisati sve fajlove i ubiti omiljenog člana bliskoistočne telenovele, ali je i dalje virus. Eto ga 1. 1 > 0. Life goes on.
‘Ali to nije virus’ rekoše neki, Apple izrola apdejt (verovatno za svaki slučaj); a AV kompanije zasukaše brk nad svojim eksperimentom.
Ako ćemo da se natežemo oko nomenklature, verovatno ćemo poći od toga da ja ovo ne kucam na personalnom računaru nego na voću.

Da li je opasno izjaviti da nema virusa? Ne preterano.
Da li je opasno insistirati da nema virusa? Ako ni zbog koga drugog, onda zbog inatlija iz našeg regiona da. I to baš iz scenarija koji je opisao dmajkic.

A sad da vam malo drvim o etiketi, kad sam već raspleo:
Kad ste uspeli da postanete takvi zealoti? Za početak mi nije jasno što ljude koji su već Mac korisnici ubeđujete da je OSX bolji od Windows-a. Ako već imaju Mac, prodali ste im proizvod - vaša misionarska misija je uspela, bravo za vas. Nemojte još da se ponašate prema njima kao da smo svi hipster-snobovi i kucamo nedovršene romane u urbanim kafedžinicima.

Bunite se kad idioti, kao famozni primerak Iz Beč™, dođu ovde i divljaju; a kad dođe neko pametan, opet ga terate jer mu ‘ovde nije mesto’.
dmajkic je ovde došao sa argumentovanim stavovima drugačjim od vaših (delimično i mojih); a većina umesto da razmeni argumente, razmenjuje omaložavanja. Ne, nije samo teranje u Majčnu (kafanu u Zemunu) omaložavanje, već je i arogantan bezargumentovan stav prema svemu što čovek napiše. Neću biti analno retentivan da idem kroz sve napisano, ali favorit mi je ‘naučno dokazano lupetanje’.

No, ovo je već toliko dugačko pisanije da očekujem da će ga pročtati samo oni kojima je najmanje upućeno, pa ću preskočti još gomilu misli i završiti ovom: zar želite da budete okruženi samo ljudima koji se slažu sa vama u svemu, pokorno i bezpogovorno, oko stavova koje su vam formirali drugi? Pretpostavljam da je lepo bez izazova, u kolotečni i gde je sve poznato.

TL;DR - Virusa ima; opasnost od istih je empirijski nikakva; kuskus nije kačamak i ne terajte nam nove članove, već ste oterali previše starih.

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

< 1 2 3 4 > 
3 of 4