iWork Pages problem
Posted: 01 November 2011 09:07 AM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  48
Joined  2010-01-05

Imam sledeci problem sa pages-om:
Dokument ima oko 50 strana i ima oko 20 slika koje su kopirane sto iz nekih ranijih .doc dokumentata sto iz Adobe Ilustratora. Posto Pages nema opciju za caption slika radio sam na sledeci nacin: napravim TextBox, paste-ujem sliku i dodam caption. I sve je lepo funkcionisalo ali - juce je pocelo da se desava nesto cudno, snimim fajl, zatvorim pages i kada ponovo otvorim fajl pojedine slike su izmesane npr. tamo gde mi je bila slika 3 sada je u tom TextBox-u slika 17 itd. Vise puta sam ispravljao fajl i snimao ga i uvek sedesava isti problem. Problem se javlja potpuno random, tj. nisam uspeo da uocim nikakvo pravilo koje slike su izmesane, nekad su to slike na pocetku fajla, nekad su slike na kraju itd. Inace imam iWork 9 updateovan i Lion. Zna li neko u vemu je problem i ima li nekog resenja. Ili cu morati da se vratim naWord. Upravo mi se kod pages-a svidelo to sto se manje ‘pravi pametan’ od Worda, ali ovaj dokument ce imati oko 150 strana i prosto mi je nemoguce da prilikom svakog otvaranja fajla moram da iznova ubacijem slike. Bio sam spreman da zrtvujem i nemogucnost ubacivanja sadrzaja slika i tabela i nedostatak ugradjenog menadzera bibliografije (sto mi je prilicno potrebno) ali ovo je ipak veliki problem.
Hvala unapred.

Profile

Posted: 01 November 2011 05:26 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Preporuka: dokument koji će imati 150 strana, mnogo slika i tabela se ne prelama ni u Wordu ni u Pagesu, već u ozbiljnom DTP alatu. Tekst procesori nisu namenjeni za to. Što će reći, inDesign, Quark ili nešto starije u ruke.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 01 November 2011 07:03 PM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-01-05

@Madamov:
Verovatno si u pravu, sto se tice koriscenja DTP programa, ali mi to trenutno ne predstavlja racionalno resenje. U pitanju je magistarski rad, koji imam manje vise napisan u nekoliko Word dokumenata (kako sam zapocinjao novo poglavlje, kreirao sam novi Word dokument). Sada je potrebno da to sklopim u jedan fajl, i da uradim fino formatiranje, proveru pravopisa itd i ono sto je najteze - uvod i zakljucak. Medjutim to treba da bude gotovo za desetak dana i nikako nemam vremena da ucim neki od DTP programa. Mislim da cu se ipak vratiti na Word jer ne mogu da gubim vreme. Diplomski mi je svojevremeno imao 113 strana i sasvim je lepo ispao u Wordu pri tome sam takodje imao dosta slika, tabela i formula. Doduse tada sam koristio PC i manje vise Word mi je bio jedina opcija. Sada sam imao i Pages i neke stvari su mi se vise svidele nego u Wordu i poceh da pravim finalnu verziju u njemu kad medjutim.
U svakom slucaju hvala na preporuci.

Profile

Posted: 02 November 2011 02:56 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Pages je tesko sra*e od programa, gori cak i od Worda kada su u pitanju real-world cases. Isto kao i Numbers, a o Keynoteu ne znam nista.

Posto vec imas sve spremljeno u Wordu, zasto prosto ne ides na Insert - Break - New Page pa onda Insert - File? Da li ti to daje zadovoljavajuce rezultate?

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 02 November 2011 07:50 PM   [ # 4 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-01-05

@DS_Dtore
U principu tako i radim, nego mi se i Word gubio - desavalo mi se potpuno random da radim na nekom odeljku i posle par snimanja fajla (nekad 5 puta, a nekad 20 puta) Word odjednom pocne da odbija da snimi fajl. Workaround je bio da snimim fajl pod nekim drugim imenom (Save As…) itd. I jos par sitnica, tipa odjednom pocne da se pravi pametan sa tabovima pa onda stalno unosim tab rucno it’d da ne duzim. Bilo kako bilo iWork je deinstaliran i rad sam nastavio u Wordu.

Profile

Posted: 03 November 2011 09:23 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Onda imaš problem sa privilegijama u folderu u koji pokušavaš da snimiš fajl (nije ti dozvoljeno menjanje fajlova, ali ti je dozvoljeno kreiranje novih).

Uradi ‘Get info’ na folder u koji snimaš fajlove, pod ‘Sharing i permissions’ proveri šta stoji (treba da stoji ‘you can read&write’). Ako ne stoji, promeni u u to, pa na onom točkiću izbaeri ‘Apply to enclosed items’. Ukoliko imaš read&write probaj da apliciraš ‘Apply to enclosed items’ iako izgleda da je sve u redu.

Post edited by: madamov, at: 2011/11/03 09:24

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 November 2011 09:30 AM   [ # 6 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Nije samo to u pitanju Miki, Word ima takvu narav… dovoljno je da qituješ word, i ponovo isto to pokušaš sa istim fajlom i istim folderom, snimiće bez da te pita… Ja sam radio diplomske i za višu i fax i uvek imao istih problema sa wordom…s tim da sam za višu radio u 2007, a za fax u ovoj poslednjoj 2011ici…

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 November 2011 04:41 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

cika_kosta wrote:

snimiće bez da te pita…

Jesam li vas dobro ispratio, govorite o onom autosave podesavanju? Ako je to u pitanju, to moze da se iskljuci naravno, licno nikada nisam imao taj problem koji opisujete.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 03 November 2011 06:04 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

DS_Store wrote:

cika_kosta wrote:

snimiće bez da te pita…

Jesam li vas dobro ispratio, govorite o onom autosave podesavanju? Ako je to u pitanju, to moze da se iskljuci naravno, licno nikada nisam imao taj problem koji opisujete.

Ne znam za Kostu, ali ja ne pričam o autosaveu. Meni se opisana stvar dešavala kod ljudi kojima održavam mašine a rade u Wordu. Otvore dokument u Wordu, edituju ga i onda kada izaberu da ga snime, Word kaže da ne može, pa probaju sa Save as i onda radi. S tom kopijom onda mogu da rade šta hoće, ali kada god probaju da otvore i snime originalni fajl dobijaju grešku. Dešavala su se dva slučaja:

1) da sam fajl ima privilegije koje ne dovoljavaju menjanje (iskopirano sa USB-a sa Windowsa i onda je neki ACL loše namešten tako da dozvoljava samo čtanj, ne i menjanje, iako POSIX privilegije kažu da je korisnik vlasnik fajla)

2) privilegije foldera u kojem se snima ne dozvoljavaju promene fajlova, ali dozvoljavaju snimanje novih.

Ukratko, ACL-ovi su čudo i ja predlažem ‘forsiranje’ izmena.

Signature 

Profile

Posted: 03 November 2011 07:04 PM   [ # 9 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

DS_Store wrote:

cika_kosta wrote:

snimiće bez da te pita…

Ne pričam o autosave-u već cmd+s… Da ne govorim o onim čuvenom ‘out of memory’ problemu sa wordom…

Inače, tad kad sam ja baš dosta pisao pošto mi je iMac bio tada jedini računar, folder je kreiran onog momenta kad sam počeo da radim i jedan i drugi rad, nema kopiranja, vršljanja win-a preko mreže po datom folderu i ostalih zavrzlama. Čisto sve ko suza… Tako sam i došao do zaključka da word ima po neki bug… Navodno su to kroz neke update-ove ispravljali, ali se i posle toga dešavalo.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 November 2011 07:31 PM   [ # 10 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-01-05

I ja sam govorio o cmd+S. Znaci desava se da nekada na taj nacin snimim fajl 5 puta uspesno (u toku rada na dokumentu); nekada 20-30 puta i odjednom Word odbije poslusnost.

Profile

Posted: 06 November 2011 01:33 PM   [ # 11 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-01-05

Jos jedan jako glup problem u Wordu - ponekad nakon ubacivanja Caption-a tabele Word izbaci poruku o gresci, pita da li zelim da posaljem error report i otvori fajl u recovory modu naravno bez caption-a. U principu nije veliki problem - svaki 4,5 caption moram uneti dva puta ali jako nervira.

Profile

‹‹ CyTV???      Muzika u iTunes-u ››