UPOMOC! PowerBook G4 OS X instalacija problem
Posted: 03 November 2011 04:38 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2011-11-03

cao drugari, od skoro imam powerboog g4, imam instaliran os 10.4 pa sam hteo da mu ubacim 10.5… e sad je problem, ne radi mi cd rom, pa sam pokusavao preko usb-a ali mi ne vidi usb kad drzim alt pri startovanju, pa sam pokusavao u open firmware, ni tamo ga ne vidi kako bi trebalo… citao sam negde da postoji fora da napravim drugu particiju pa sa nje da instaliramm sistem ali ni to nisam uspeo da uradim iz disk utility-a, pomazite!😠

Post edited by: perra, at: 2011/11/03 18:20

Profile

Posted: 03 November 2011 06:23 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Disk utility ne dozvoljava promenu particione šeme bez formatiranja svih particija. Tj. ako ti imaš samo jednu particiju, i sa podignutim sistemom hoćeš još neku, čni mi se da ti to neće dozvoliti. U slučaju da imaš već više particija, onu na kojoj ti nije sistem formatiraj (prebaci sve podatke na neki drugi hdd); iz disk utilitija klikni na tu sveže formatiranu particiju, i idi na tab restore. Tu u destination postavi novoformatiranu particiju, a pod source prevuci image leoparda. kad se fajlovi prekopiraju, resetuj mašinu, drži alt i izaberi za boot particiju na kojoj si predhodno iskopirao instalaciju leoparda. Dalje znaš i sam.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 03 November 2011 06:37 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-11-03

ma imam samo jednu particiju, da imam dve probao bih to sam… a sve podatke sam vec prebacio, spremio sam se za clean install…

Profile

Posted: 03 November 2011 06:58 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Jel ti drajv čta bar nešto ili neće ni dvd ni cd?

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 04 November 2011 04:08 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-11-03

drajv uopste ne vidim u finder-u, tako je bilo kad sam ga kupio, jel postoji neki program pomocu kog mogu da napravim particiju? mac koristim od pre mesec dana tako da jos ne znam ‘fore’

Profile

Posted: 04 November 2011 04:18 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Kosta, diskutil dozvoljava smanjivanje particije i kreiranje nove, sem ako je drugacije kod apple partition map, a prilicno sam siguran da nije. 😊

U svakom slucaju, probaj da odes u disk utility, klikni na disk (NE NA PARTICIJU) i na tab partition. imaces dole desno na slici particije crtice koje ti dozvoljavaju da je smanjis. Uradi +, i napravio si novu particiju.

Ono sto ti tada treba, je dmg ili iso fajl, sa instalacijom 10.5.
Mountujes ga, kliknes na njega u sidebaru disk utilitija, pa na tab restore, gde ces prebuci na target novu particiju.

Tako ja to radim na c2d masinama. Prilicno sma siguran da sam uradio i na ppc miniju to jednom.

U svakom slucaju, alt dugme ne radi, jer ppc masine mogu da butuju ISKLJUCIVO sa firewire :(

Profile

Posted: 04 November 2011 06:14 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-11-03

nece ni to, probao sam, kad spustim misa dole ne pojavljuju se strelice, samo katanac mali koji moze da bude otkljucan i zakljucan, probao i sam i jedno i drugo… izgleda da mi nema leka… bas sam se skenjao…

Profile

Posted: 04 November 2011 08:56 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Particiju ne vidis na finderu, jer je tako namesteno u preferences -.- (sto volim kad ljudi ne pogledaju to, a postave isto ovo pitanje. 10000 puta…)

Katanac? Ne pricamo o istoj stvari. Treba da upalis program koji se zove Disk Utility. A ne System Preferences.

[img size=499]http://img46.imageshack.us/img46/5334/screenshot20111104at855.png[/img]

edit:
velična slike promenjena

Post edited by: cika_kosta, at: 2011/11/04 22:59

Profile

Posted: 04 November 2011 10:58 PM   [ # 8 ]
Administrator
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Marko, pre nego što pričaš čoveku šta da radi, vidi ako imaš pri ruci neki PPC sa 10.4. Koliko me sećanje služi, ovo što ti pričaš nije moguće sa 10.4 da se uradi…

To što ne vidi u finderu, pretpostavljam da nije ‘ne vidi se na desktopu’ jer kad ubaciš disk sa instalacijom, bez obzira da li ti je u finder prefferencama za desktop uključeno da se uređaji vide na desktopu ili ne, prozor sa instalacijom se automatski otvara.

Očgledno je čoveku crko drajv, a ima jednu particiju.

Ovde nije u pitanju ‘program’ za pravljenje particije, već ograničenje u filesystemu koje ne dozvoljava ovu radnju.

U slučaju da sam za ovo gore sve u pravu, jedina opcija koja ti ostaje sa tako pokvarenim drajvom jeste sledeća:

Nađi još neki mac (bilo koji sa firewire portom, nije bitno da li je ppc ili intel); podigni tvoj laptop u Target Mod (drži prilikom starta T) i fw kablom spoj tvoj mac sa drugim koji nađeš. Sa tim drugim macom, podigni disk utility, iseckaj hdd na particije kako voliš. Na ‘nesistemsku’ particiju odradi restore imidža instalacije novog sistema. Kad sve završiš, unmountuj hdd sa drugog maca, ugasi svoj laptop, skini kabl, startuj ga, i drži alt. Ovako ćeš videti particiju gde ti je instalacija, i tako jedino možeš pokrenuti instalaciju sistema. Dalje ćeš se već snaći 😊

Signature 

MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 05 November 2011 08:28 AM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-11-03

aaaaaaaaa 😉 super, pretpostavio sam da postoji neka varijanta sa drugim mac-om, ah taj firewire…  :blink:
pokusacu to, lik iz servisa ima neki ‘besan’ mac pa cu s njim to, valjda ima taj firewire kabal…
@marko nisi me skapirao, probao sam kako si mi rekao ali nemam tu mogucnost (ipak je ppc varijanta) u svakom slucaju hvala
i hvala cika kosta, pogodio si ga u zenicu oka :laugh:

Profile