Mala download brzina
Posted: 12 November 2011 12:40 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  9
Joined  2011-07-18

Pozdrav,

Ne znam da li sam na pravom mestu na forumu, ali ajde da probam.
Imam problem sa download brzinom. Naime, imam u stanu 3.5Mbps kablovski internet. Najveca brzina download-a koju postizem sa MacBook-om je 2Mbps, dok sa Windows racunarom imam punih 3.5Mbps. Ping i upload je isti na oba.
Da li neko zna zasto mi se to desava i da li postoji ‘nesto’ da ukljucim da bi brzina download-a bila maksimalna.

Hvala unapred!

Profile

Posted: 12 November 2011 12:51 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Pozdrav,

ja kada sam imao koblovski net koji je isao preko mreznog kabla (UTP) imao je slican problem pa sam morao da promeni Ethernet rucno tj. da promenim MTU. Standarndno je 1500 ja sam stavljao 700 i radilo mi je.

System Preferences > Network > Ethernet > Advande > Ethernet > Configure/Manual > MTU

Mislim da je bilo jos par nekih opcija kako ovo da se namesti, bilo je ovde na forumu reci oko toga ali se vise ne secam.

Nadam se da ce ti pomoci.

Post edited by: Markooo, at: 2011/11/12 12:52

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 12 November 2011 02:13 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-07-18

Nazalost, nije mi pomoglo.

Ja i nemam da smanjim MTU na 700, najmanje sto mogu je 1280, a onda se jos vise smanji protok. Zaboravio sam da napomenem, da je u pitanju wireless mreza.

Probao sam sa utp kablom i malo sam lokalizovao problem. Izgleda da mi je nesto do rutera, jer kad kabal ukljucim direktno u modem, dobijem 3.5Mbps, ali kada ga spojim ruter na modem, pa onda kabal iz rutera u Mac, opet dobijam 2.5Mbps.

Ali mi opet nije logicno zasto PC ima dobar protok, a Mac ne??

Pozdrav!

Profile

Posted: 12 November 2011 02:33 PM   [ # 3 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Pogledaj setovanja u ruteru… Ne znam koji ruter imaš, ali u pojedinim možeš da zadaš ograničenje po klijentu koji se kač na ruter… 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 12 November 2011 05:18 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2011-07-18

Ruter je D-Link Dir-655. Ne verujem da su mi ta ogranicenja potrebna, jer se samo ja kacim na njega 😊 Gledao sam i sve je po default-u podeseno, osim WPA enkripcije, koju sam ja ukljucio.

Najvise me nervira to sto jedan racunar ima ok protok, a ovaj moj (bolji) ima losiji protok. Da li na samom Mac-u ima da se ukljuci nesto od onih oznaka za b,g ili n mrezu da bi ‘boost-ovao’ malo? U pitanju je MacBook, late 2008, unibody (alu).

Profile