Mnogo me nervira:(!!!!
Posted: 12 November 2011 06:20 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Dakle, o čemu se radi.
U pitanju je Macbook Pro 13’ early 2011 i Lion 10.7.2.
Naime, kad ne radim ništa na mašini duže od 15’ podesio sam ga da ode u sleep mode, ali onda ne može da se vrati iz sleep mode-a, pošto se zablokira. Dešava se i kada je na bateriji i kada je na ispravljaču.
Rešenje je jednostavno, ali to mi nije rešenje, pošto neću da mi se arč baterija.
Ima li neko slično iskustvo i neko rešenje koje ne podrazumeva isključvanje opcije štednje u OS-u.
Hvala.

Profile

Posted: 12 November 2011 06:24 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Uz rizik da ispadnem glup u društvu… Da nemaš ti beše ssd u tom kompu… zar nije bilo neke priče na netu da ‘treća žurka’ ssd-ovi hoće da naprave ovakvu vratlomiju?

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 12 November 2011 07:57 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-08-04

Imam, ali ovaj moj je Intel 510 Series i on ne bi trebao da pravi problem… Ili možda nije bitno koji je SSD u pitanju?
Ako je tako, jbm ti Apple 100x, još malo i nateraće me da se okanem zezanja sa njihovim hardverom, ne mogu više da gledam u pasulj i biram šta da stavim, a šta ne.

Profile

Posted: 12 November 2011 10:52 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Ja sam imao taj problem i popizdeo sam skroz.

Ne znam kako si se prebacio na na SSD? Preko CCC ili na neki drugi načn?

Ja sam se tako bio prebacio i imao sam ovaj problem da kad ode u HardSleep ne mogu da ga vratim osim da ga nasilno ugasim.

Imaš jednu varijantu koju možeš da probaš, a to je da isključš Hibernaciju i obrišeš njegov sleepimage iako se ne preporučuje ...
Meni se malo manje dešavalo ...

[code:1]sudo rm /var/vm/sleepimage
sudo ln -s /dev/null /var/vm/sleepimage[/code:1]

I Isključš hibernaciju
[code:1]sudo pmset hibernatemode 0[/code:1]

Probaj možda reši problem ...

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 13 November 2011 12:44 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  535
Joined  2010-06-20

Evo neki longshot, dok ne smislim nesto realno.

Odradio resetove prama smca i cele sire porodice, posle promene diska?
Verifikacija i permissions?

Sto kolega rece, clean install ili ne?

Profile

Posted: 13 November 2011 08:21 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-08-04

Društvo, hvala za pomoć, videću šta mi je čniti.
Što se tiče instalacije uređen je clean install sa legalno kupljenim Lion-om preko App Store-a, a zatim sam ‘prebacio’ postavke sa ‘starog’ Snow Leopard-a preko CCC-a, zatim jedan update na 10.7.1, pa drugi na 10.7.2, sve online, ne preko combo-a.
Problem nisam imao na 10.7 i 10.7.1, počeo je da se javlja u skorije vreme, a moram da dam i jednu malu ispravku, naime, kada je macbook pro na punjaču ovo se ne depšava, dakle SAMO kada radi na bateriju i SSD ode da spava ne može da se probudi, pojavi se kružić koji se vrti u nedogled i pomaže isključvo i samo reset sa tasterom.
Po instalaciji OS-a na SSD nisam radio reset ničega, stvarno sam mislio da mi nije potrebno, nov SSD, clean install,...
Video sam na net-u da se pominje ova zezancija, ali uglavnom su kao krivci označeni SandForce SATA3 SSD-ovi, zato sam i uzeo Intel, ali izgleda da je u pitanju problem sa svim SATA3 SSD-ovima (reče mi to još nekoć prijatelj koji je malo bolje upućen, ali mu nisam verovao - navodno je problem u kvalitetu SATA kabla koji Apple ugrađuje???)

Žarko, hvala ti za code, videćemo da li će da pravi probleme posle ove promene.
Privremeno rešenje sam našao, ali me ovo stvarno iritira.

Post edited by: RingeRaja, at: 2011/11/13 08:29

Profile

Posted: 13 November 2011 11:20 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

RingeRaja wrote:

Što se tiče instalacije uređen je clean install sa legalno kupljenim Lion-om preko App Store-a, a zatim sam ‘prebacio’ postavke sa ‘starog’ Snow Leopard-a preko CCC-a

Samo da napomenem da ga ovo više ne čni ‘clean installom’. I kako si prebacio postavke CCC-om, to mi nije baš najajsnije, zašto obično kopiranje fajlova ne bi bilo dovoljno?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 13 November 2011 01:32 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-08-04

Ooops, zeznuo sam se, ustvari, ja sam podigao Lion-a tako što sam ga kupio preko App Store-a i pregazio Snow Leopard koji mi je bio instaliran na ‘običnom’ HDD-u, a onda sam instalirao Lion-a ‘od nule’ na SSD-u i povukao podešavanja preko CCC-a sa hard diska.
Da li ja sada ustvari i nemam ‘de novo’ instaliran OS, već kao da sam prebacio ‘image’ sa jednog diska na drugi?
Šta god da je, ja sam za sada isključo u postavkama da macbook pro ide u sleep, kao i hard disk.
Pozz

Profile

Posted: 14 November 2011 08:37 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7586
Joined  2005-04-28

Zavisi kako si i šta radio sa CCC-om, nije najjasnije šta si vraćao njime, home folder, nešto treće?

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 15 November 2011 01:10 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Bilo je dosta toga o tvom problemu,mada mi se cini da je bio i neki FW koji je otklonio taj problem.

http://support.apple.com/downloads/

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 15 November 2011 01:24 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-08-04

Hvala za link, automatski update mi uopšte nije signalizirao da ima nešto. Videćemo da li će ovah update firmware-a da otkloni probleme.

Profile

‹‹ Mala download brzina      oblachak ››