Ekipa, kupio sam novi MacbookPro u iStyle radnji u Beogradu i pomalo sam se začudio kada sam skontao da u kutiji nema sistemskog diska sa OS X. Možda zbog toga što sam ga dobio sa Lion OS X ili je razlog nešto treće?
I šta radim u slučaju da mi se nešto poremeti kada nemam originalni disk?
OSX Lion se ne prodaje na disku. Imas ga direktno sa App store-a i u obliku USB sticka. A ako ti se nesto zezne… Backup na time machine pa ti to nece biti problem 😊
Ekipa, kupio sam novi MacbookPro u iStyle radnji u Beogradu i pomalo sam se začudio kada sam skontao da u kutiji nema sistemskog diska sa OS X. Možda zbog toga što sam ga dobio sa Lion OS X ili je razlog nešto treće?
I šta radim u slučaju da mi se nešto poremeti kada nemam originalni disk?
Hm, da. Pa znao sam da se ne prodaje na disku, ali sam navikao da imam za rezervu uvek instalaciju za discrepair i slično kod snow leoparda.
Ok. Bilo mi je bitno samo da znam da nisam oštećen 😊
Pa ne znam baš...
Ja lično bih smatrao da jesam oštećen, zato što, ako ne daj Bože, crkne hard disk, moraćeš da kupiš nanovo Lion preko App Store-a, zato što će i recovery particija da ode u nepovrat.
Do sada se OS dobijao u fizičkoj formi, tako da si uvek imao rezervni OS za tvoj uređaj, ali od kada su izbacili Lion ovo nije slučaj, što je VELIKA zamerka sa moje strane. Stvarno im je veliki trošak da stave USB stick ili DVD kopiju OS-a u kutiju sa uređajem , ili možda da omoguće free download sa App Store-a za korisnike sa uređajima uz koje je došao Lion, na osnovu provere serijskog broja.
Ovako, po meni, ljudi koji kupe nov macbook pro nemaju siguricu na disku.
Mogli su odmah da upakuju jedan USB uz svaki kupljen Mac.
The Lion Recovery Disk Assistant lets you create Lion Recovery on an external drive that has all of the same capabilities as the built-in Lion Recovery: reinstall Lion, repair the disk using Disk Utility, restore from a Time Machine backup, or browse the web with Safari.
Ja lično bih smatrao da jesam oštećen, zato što, ako ne daj Bože, crkne hard disk, moraćeš da kupiš nanovo Lion preko App Store-a, zato što će i recovery particija da ode u nepovrat.
Neće morati da kupi, kupovinom mašine si kupio i operativni sistem. Elem, sasvim je legalno da se sistem iskopira/nabavi iz drugog izvora. Šta više, ovlašćeni Apple diler bi trebalo da je dužan da mu iskopira sistem koji je isporučen uz mašinu. Uostalom, zato smo i ostavili SMUG-ov disk u Macoli.
Ono što ne bi smelo je da se za mašinu koja je isporučena sa Snow Leopardom traži kopija Liona.
Ili kupiš prazan USB flash od 8 GB, odeš do Macole i restoruješ imidž Liona sa SMUG-ovog diska.
Ili odeš kod nekog ko je kupi Lion preko App storea, pa redownloaduješ/izvučeš imidž iz njegove instalacije, pa uradiš restore na USB stick ili snimiš DVD.
Ali zar ne misliš Miki da je bio red da Apple obezbedi fizički medijum sa OS-om, a ne da očekuje od kupca da zna da se ‘snađe’ i napravi sebi rezervnu kopiju.
Deluje malo… bezveze, da ne upotrebim neku nezgodniju reč. Bar meni, ne znam za druge, ali za sitne pare se bezveze izlažu kritici.
Ali zar ne misliš Miki da je bio red da Apple obezbedi fizički medijum sa OS-om, a ne da očekuje od kupca da zna da se ‘snađe’ i napravi sebi rezervnu kopiju.
Deluje malo… bezveze, da ne upotrebim neku nezgodniju reč. Bar meni, ne znam za druge, ali za sitne pare se bezveze izlažu kritici.
Nije bitno šta ja mislim, bitno je da nema DVD-a ili USB sticka, ali ima mogućnost reinstalacije preko interneta. Tako da me ova cela priča neodoljiva podseća na 1998. kada je Apple izbacio flopi disk, ADB i SCSI iz svojih mašina, džaba su bila objašnjenja da se modemom taj 1 MB koji stane na flopi prebaci istom brzinom kojom je potrebno da se iskopira na disketu, ode do druge mašine i prekopira na hard disk kada je kod nas tada glavni baja bio onaj koji je mogao na našim centralama da izgura čtavih 33600 kilobita u sekundi. Danas ti isti što su kukali za flopijem šalju mejlove sa prikačmentima od 100 MB i ne vide ništa loše u tome.
Nije bitno šta ja mislim, bitno je da nema DVD-a ili USB sticka, ali ima mogućnost reinstalacije preko interneta. Tako da me ova cela priča neodoljiva podseća na 1998. kada je Apple izbacio flopi disk, ADB i SCSI iz svojih mašina, džaba su bila objašnjenja da se modemom taj 1 MB koji stane na flopi prebaci istom brzinom kojom je potrebno da se iskopira na disketu, ode do druge mašine i prekopira na hard disk kada je kod nas tada glavni baja bio onaj koji je mogao na našim centralama da izgura čtavih 33600 kilobita u sekundi. Danas ti isti što su kukali za flopijem šalju mejlove sa prikačmentima od 100 MB i ne vide ništa loše u tome.
Mislim da si sada preterao u odbrani Apple-a.
I ne, uopšte ti nije dobra analogija, pošto ne postoji regularna mogućnost ‘nabavke’ instalacionog imidža preko interneta, već samo kopiranje recovery particije na eksterni HDD ili USB stick, što je u odnosu na prethodnu Snow Leopard generaciju dodatni trošak, koliko god on bio mizerno nizak, što je i bila poenta moje kritike - rizikuju kritiku za sitne pare.
Uz laptopove koji idu sa lionom, dobijas dve particije, jednu sa OS X, a drugu butabilnu i sakrivenu od sistema, koja se zove Repair HD, na kojoj je instalacija i utility tojest image sistemskog diska, koji sluzi za reinstalaciju ili opravku sistema po potrebi.
Uz laptopove koji idu sa lionom, dobijas dve particije, jednu sa OS X, a drugu butabilnu i sakrivenu od sistema, koja se zove Repair HD, na kojoj je instalacija i utility tojest image sistemskog diska, koji sluzi za reinstalaciju ili opravku sistema po potrebi.
Hmm, izgleda da nisam bi dovoljno jasan…
Poenta ovog mog pisanija je da je kupac macbook pro-a ranije dobijao fizički medijum sa instalacijom OS-a, a sada ne dobija ništa, što će reći, mora da se kupi usb stick i napravi rezervna instalacija, što iziskuje utrošak i para i vremena, a lično mislim da je to nešto što je Apple mogao da uradi i sam.
Ili da uzme eksterni hard disk (što je i najbolja opcija) i redovno pravi rezervne kopije kroz TM.